11 tekenen dat je op je partner kunt bouwen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
7 minuten leestijd

Je hebt altijd mensen in je leven nodig waarop je kunt vertrouwen, of het nu gaat om collega’s, vrienden, familieleden of een liefdespartner. Het zijn de mensen die je kunt vertrouwen en waarop je kunt rekenen in moeilijke situaties. Het zijn de mensen die je uitnodigen om jezelf en kwetsbaar te zijn. Maar op sommige mensen kun je niet bouwen.

Als je partner bijvoorbeeld niet eerlijk is, kun je niet op je partner bouwen om de waarheid te vertellen. En wanneer de waarheid niet wordt verteld, ontstaat wantrouwen en twijfel in de relatie. Of als je partner geen respect voor je heeft, kun je niet op je partner bouwen om je gevoelens serieus te nemen of om je te steunen. Dit kan weer leiden tot een gevoel van verwaarlozing en onbegrip in de relatie. Waar moet je op letten als je wilt weten of je op iemand kunt bouwen?

11 tekenen dat je op je partner kunt bouwen

Hoe weet je of je echt op iemand kunt bouwen? Dit is een vraag die je jezelf waarschijnlijk al een keer hebt gesteld, vooral als je nieuwe mensen ontmoet of wanneer je besluit om iemand op een dieper niveau te leren kennen. Wat zijn de tekenen dat iemand te vertrouwen is? Dat een partner iemand is waarop je kunt bouwen? Dit zijn elf tekenen om op te letten.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Consistent in gedrag

Een betrouwbaar persoon gedraagt zich ongeveer hetzelfde in verschillende situaties. Ze doen zich niet anders voor dan ze zijn. Ze veranderen hun persoonlijkheid niet afhankelijk van bij wie ze in de buurt zijn. Ze zijn consistent in hun gedrag. Wat dit zegt? Dat je erop kunt vertrouwen dat ze dezelfde persoon blijven, ongeacht de omstandigheden.

2. Je tast niet in het duister

Mensen op wie je kunt bouwen zijn voor jou een open boek. Ze laten je niet raden wat er in hun hoofd omgaat. Ze proberen hun gevoelens rechtstreeks en openlijk te communiceren, zelfs als ze niet de beste communicatieskills hebben. Er zijn geen mind games of gemengde signalen: er is duidelijkheid.

3. Beloften zijn heilig

Een van de belangrijkste tekenen dat je iemand kunt vertrouwen, is wanneer ze zich aan hun woord houden. Ze komen hun afspraken na. Dit gaat niet alleen om de grote beloften, maar ook om de kleine dingen. Ze komen op tijd als je met ze afspreekt en ze sturen je een appje of iets dat je de dag ervoor aan hen vroeg.

4. Je weet wat je kunt verwachten

Iemand waarop je kunt bouwen zal je iets vragen als ze iets van je nodig hebben. Als er hen iets dwars zit, zullen ze het met je delen. Je weet wat je aan ze hebt. En als er iets gebeurt, goed of slecht, zullen ze het je laten weten.

5. Er is geen oordeel

Een betrouwbaar iemand zal je volledig accepteren voor wie je bent. Ze zullen luisteren naar je ideeën en je meningen respecteren, zonder je daarbij te veroordelen. Ze zullen proberen het vanuit jouw perspectief te bekijken. Andersom proberen ze je van gedachten te veranderen als ze het niet met je eens zijn. Je voelt je veilig om bij deze persoon te ventileren.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Anderen vertrouwen deze persoon ook

Als jij de enige bent die op iemand kan bouwen, dan is dat nog geen zekere zaak. Dat is het wel als meerdere mensen hun vertrouwen in iemand uiten. Als je ziet dat anderen vertrouwen hebben in dezelfde persoon, is dit een goede indicatie dat jij deze persoon ook kunt vertrouwen. Als veel mensen iemand betrouwbaar vinden, dan is de kans groot dat diegene dat ook is.

7. Oprechte interesse in hoe je je voelt

Iemand waarop je kunt bouwen is iemand die oprecht geïnteresseerd is in hoe je je voelt. Ze willen weten wat er in je omgaat en bieden je een luisterend oor zonder enige vorm van oordeel. Als het nodig is, zullen ze hun eigen problemen opzijzetten om er voor je te zijn.

8. Je krijgt eerlijk advies

Als je wilt weten of je op iemand kunt bouwen, moet je erop kunnen vertrouwen dat ze je eerlijk advies geven. Zelfs als het niet is wat je wilt horen. Als ze altijd eerlijk zijn over wat ze denken en voelen, dan weet je dat je op hun advies kunt vertrouwen.

9. Altijd op tijd

Ga je ervan uit dat je partner op de afgesproken tijd op de afgesproken locatie zal zijn? Het antwoord dat je geeft, zegt eigenlijk al of je op je partner kunt bouwen. Of het nu gaat om een afspraak of een belangrijke vergadering, als je partner nooit te laat is, laat dat zien dat je op deze persoon kunt rekenen.

10. Goed geheugen

Een goed geheugen zegt veel of je op iemand kunt bouwen. Als iemand zich bijvoorbeeld kan herinneren wat je hebt gezegd en wat je belangrijk vindt, laat dat zien dat ze om je geven en dat je op deze persoon kunt rekenen.

11. Ze zijn bereid om te helpen

Een andere belangrijke eigenschap van iemand waarop je kunt bouwen, is dat ze bereid zijn om te helpen wanneer je ze nodig hebt. Of het nu gaat om een klusje in huis of een belangrijke taak voor werk waar je hulp voor nodig hebt, als ze altijd bereid zijn om een handje te helpen, kun je erop vertrouwen dat ze er voor je zullen zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie