9 tips om vrouwen beter te begrijpen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Sinds de introductie van het gelijknamige boek is de titel een populaire uitdrukking in het Nederlandse taalgebruik. Wat ermee wordt bedoeld? Dat mannen en vrouwen verschillend zijn. De schrijver van het boek zegt dat mannen en vrouwen verschillende emoties, communicatiestijlen en behoeften hebben. En dat heb jij waarschijnlijk ook gemerkt.

Je gaat er bijvoorbeeld – ten onrechte – van uit dat als een vrouw van je houdt, zij zich op een bepaalde manier gedraagt. Namelijk op dezelfde manier zoals jij je gedraagt als je van iemand houdt. Vrouwen verwachten andersom – ten onrechte – dat jij net zo denkt als hen en op dezelfde manier communiceert. Vanzelfsprekend loopt dit uit op teleurstellingen en conflicten, alleen omdat jullie elkaar niet begrijpen. Daarom kun jij je afvragen: hoe kan ik vrouwen beter begrijpen?

Waarom denken vrouwen anders?

Hoewel er veel verschillen zijn tussen vrouwen onderling en niemand hetzelfde is, zijn de meeste mensen het erover eens dat vrouwen anders denken dan mannen. Althans, in sommige opzichten, waaronder op het gebied van relaties. Waarom dat zo is, heeft te maken met veel verschillende factoren. Zo spelen erfelijkheid en biologische factoren bijvoorbeeld een rol, maar ook allerlei sociale en culturele invloeden. Denk aan de opvoeding, levenservaringen en achtergronden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Door de verschillen tussen mannen en vrouwen kun je moeite hebben om vrouwen te begrijpen. Soms komt dit door een gebrek aan communicatie of omdat je niet goed luistert naar wat de vrouw zegt. Soms komt het door de vooroordelen die je hebt. Of je toont niet genoeg begrip voor de unieke ervaringen en uitdagingen waar vrouwen voor kunnen staan. Dankzij al deze dingen kan het voor mannen een uitdaging zijn om een vrouw te begrijpen.

Mannen en vrouwen hebben beiden andere perspectieven en ervaringen. Dit alles kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Een voorbeeld van een situatie waarin jij als de man zijnde de vrouw niet begrijpt.

Voorbeeld

Als je samen naar een actiefilm kijkt, begrijp je niet waarom zij zo emotioneel is na het bekijken van de film. Jullie keken er allebei naar en er was absoluut geen reden om te huilen, denk je. Jou is geleerd om je emoties te onderdrukken om ‘sterk’ over te komen en daarom vind je het raar dat zij zomaar moet huilen. Omdat je haar emotionele buien niet begrijpt, negeer je het.

Wat je misschien niet weet, is dat de film een persoonlijke betekenis voor haar heeft waardoor zij emotioneel wordt. Terwijl jij niet op de hoogte bent van deze context. Als je niet goed naar haar luistert, er niet naar vraagt en niet probeert om haar emoties te begrijpen, kun je moeite hebben om te begrijpen waarom ze zo emotioneel is.

9 tips om vrouwen beter te begrijpen

Vrouwen begrijpen kan een hele uitdaging zijn. Dat is met name het geval als jij als man zijnde bang bent om als zwak of onmannelijk gezien te worden als je je emoties toont en kwetsbare gesprekken voert. Maar ook dan is het mogelijk om vrouwen beter te begrijpen. Gebruik deze tips om je begrip van vrouwen te vergroten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

1. Luister aandachtig naar ze zegt

Als je naar haar luistert, toon dan oprechte interesse in het onderwerp en wees betrokken in het gesprek. Laat haar weten dat haar stem wordt gehoord en dat je het in je opneemt als ze iets tegen je vertelt. Denk niet na over je reactie, denk na over wat ze zegt. Vragen stellen kan ook helpen om erachter te komen wat ze bedoelt en waarom ze iets zegt.

2. Lees tussen de regels door

Wanneer je een vrouw probeert te begrijpen, denk dan niet alleen aan wat ze letterlijk zegt. Denk ook aan de diepere betekenis. Waarom zegt ze wat ze zegt? Hoe voelt zij zich als ze dat tegen je zegt? En waarom zou ze dat tegen jou zeggen?

3. Probeer de perspectieven van vrouwen te begrijpen

Maak er een gewoonte van om na te denken over hoe vrouwen over situaties denken of wat ze in een situatie voelen. Door daaraan te denken kun je beter begrijpen waarom ze handelt zoals ze dat doet.

4. Stel vragen om je begrip te verdiepen

Als je geïnteresseerd bent in waarom ze iets doet, stel dan gerichte vragen om meer informatie te verzamelen. Laat haar weten dat je het belangrijk vindt om haar doelen te begrijpen en dat je vrouwen in het algemeen beter wilt begrijpen. Geloof het of niet, vrouwen willen het je graag uitleggen. Als je iets niet begrijpt, vraag dan gerust om meer uitleg.

5. Denk na over hoe vrouwen reageren

Probeer jezelf af te vragen hoe anderen in een bepaalde situatie zouden reageren. Hoe zou een vrouw reageren in dezelfde situatie? Verplaats je in de vrouw, haar emoties en wat deze emoties betekenen, omdat dit je kan helpen bij het begrijpen van haar motivaties en keuzes.

6. Wees open-minded

Als je vrouwen beter wilt leren kennen, moet je bereid zijn om nieuwe ideeën en perspectieven te accepteren die anders dan je eigen kunnen zijn. Dat wil zeggen dat je mensen niet mag beoordelen op basis van stereotypen en vooroordelen, omdat dit je ervan weerhoudt om anderen echt te begrijpen.

7. Besef dat alle vrouwen anders zijn

Vrouwen zijn misschien anders dan mannen, maar alle vrouwen zijn ook zelf anders dan andere vrouwen. Alle vrouwen hebben hun eigen persoonlijkheid, achtergrond en karakter. Probeer vrouwen dus vooral niet te generaliseren, want elke vrouw is uniek.

8. Verdiep je erin

Leer meer over verschillende onderwerpen die van invloed zijn op vrouwen, zoals genderongelijkheid, seksuele intimidatie en seksisme. Als je erover leest, begrijp je de drijfveren van vrouwen beter.

9. Wees niet bang om advies te zoeken bij vrouwen

Een relatief veilige manier om meer over vrouwen te leren is door advies te vragen aan vrouwen. Begrijp je niet waarom vrouwen iets anders doen? Vraag het aan een vrouwelijke collega, een familielid of een vriendin

Het begrijpen van vrouwen kan een uitdaging zijn, maar door deze tips toe te passen kun je meer inzicht krijgen in het gedrag van vrouwen. Door aandachtig naar wat vrouwen zeggen te luisteren, hun perspectief te begrijpen en open-minded te zijn, zul je meer leren over de manieren waarop vrouwen denken en voelen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie