Mannen zeggen eerder ‘ik hou van jou’ dan vrouwen, volgens onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Sommige mensen geloven in liefde op het eerste gezicht. Al tijdens de eerste ontmoeting weten ze dat het raak is. Anderen geloven juist dat liefde tijd kost. Het is voor hen een groeiproces – niet iets dat spontaan ontstaat. Beiden kunnen echter gelijk hebben, afhankelijk van hoe zij persoonlijk over liefde denken. Liefde is niet zwart-wit. Er is ruimte voor nuance.

Omdat iedereen een andere betekenis geeft aan liefde kan de een al binnen een week ‘ik hou van jou’ zeggen, terwijl de ander daar ruim een jaar voor nodig heeft. En wanneer je de liefdesverklaring deelt is ook nog eens afhankelijk van je geslacht, want mannen zeggen eerder ‘ik hou van jou’ dan vrouwen.

Hoewel je zou denken dat vrouwen de vier woorden als eerste uitspreken, zijn het de mannen die sneller ‘ik hou van jou’ zeggen. Dus ondanks de stereotypen van vrouwen die snel emotioneel zijn en mannen die er moeite mee hebben om hun gevoelens te uiten, suggereert nieuw onderzoek dat het wat genuanceerder ligt. Een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Social and Personal Relationships zegt namelijk dat mannen eerder dan vrouwen ‘ik hou van jou’ zeggen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Mannen zeggen eerder ‘ik hou van jou’ dan vrouwen

Voor het eerst bekennen dat je van je partner houdt is misschien wel een van de engste dingen om te doen in een relatie. Uitdrukken wat je voelt voor een andere persoon is nooit makkelijk als je nog niet weet of het wederzijds is. Maar wie doet dat nu eerder: mannen of vrouwen? Eerder onderzoek wees er al op dat mannen dit zouden kunnen zijn en onderzoekers wilden nu weten of dat wereldwijd van toepassing is.

Onderzoeker Christopher D. Watkins van de Schotse Abertay University ging samen met zijn collega’s op zoek naar het antwoord. In totaal verzamelden zij 1.428 deelnemers uit zeven verschillende landen en drie continenten om het onderzoek een universeel karakter te geven. De deelnemers mochten een vragenlijst invullen waarin hen onder meer werd gevraagd naar hun ervaringen in de liefde.

De resultaten toonden aan dat mannen in relaties eerder dan vrouwen ‘Ik hou van jou’ zeggen tegen hun partner. Zowel de mannen als vrouwen gaven dit toe, waarbij het opvallend genoeg de vrouwen waren die dit het meest aangaven. Vrouwen zeggen relatief gezien vaker dat mannen als eerste ‘Ik hou van jou’ zeggen dan mannen dat doen. Dit patroon was zichtbaar in zes van de zeven landen, waarbij Frankrijk het enige land was waarin dit genderverschil niet aanwezig was.

Wanneer ‘ik hou van jou’ zeggen?

Als onderdeel van de vragenlijst stelden de onderzoekers ook een aantal vragen naar hoe het werd ervaren en wanneer ‘Ik hou van jou’ voor het eerst werd gezegd. Daaruit bleek dat er nauwelijks verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om de timing van de liefdesuiting en hoe blij ze zijn met de reactie.

De mannen in het onderzoek hadden gemiddeld zo’n 70 dagen nodig voordat zij erover nadachten hun liefde te uiten aan hun partner. Vrouwen deden er gemiddeld iets langer over: zij dachten er na 77 dagen over na om ‘ik hou van je’ te zeggen. Maar omdat eraan denken nog niet betekent dat het meteen gezegd wordt, duurde dat nog wat langer. Mannen zeiden na gemiddeld 108 dagen in de relatie ‘Ik hou van jou’ tegen hun partner, terwijl vrouwen dat deden na 123 dagen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie