‘Ik hou van je’ op de eerste date: is het een dealbreaker of niet?

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

‘Ik hou van je.’ Vier korte, simpele woorden die gecombineerd een betekenis van jewelste krijgen. De liefde verklaren aan iemand die je nog niet lang kent is daarom nog niet zo makkelijk. Vooral als je het voor de eerste keer zegt. Er gaat zoveel door je hoofd dat je niet meer helder kunt nadenken over de timing.

Zal ik het nu zeggen? Is dit hét moment? Of kan ik beter wachten? Zolang je het nog niet hebt uitgesproken, vraag je je iedere keer af wat nu het juiste moment is. En dan is er ook nog de angst voor afwijzing, waarbij degene tegen wie je het vertelt niet hetzelfde voelt. Voor de eerste keer ‘Ik hou van je’ zeggen is moeilijk.

Maar wat nu als je niet zou wachten met de ultieme liefdesverklaring en het meteen op de eerste date zegt? Dat is precies wat onderzoekers van het Kinsey Institute hebben onderzocht. Ze stelden 2.200 deelnemers de vraag of ze het als een ‘dealbreaker’ zouden beschouwen als iemand op de eerste date ‘Ik hou van je’ zou zeggen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

‘Ik hou van je’

Uit de antwoorden van de ondervraagden blijkt dat het geen verstandige keuze is, hoewel de deelnemers redelijk verdeeld waren. 46% zei dat het een dealbreaker was (deze zouden het meteen afkappen), terwijl 54% het niet als een reden ziet om het contact te beëindigen. Ruim meer dan de helft van de ondervraagden zag het dus niet direct als een dealbreaker en zou op zijn minst openstaan om te zien hoe het loopt.

Ondanks dat we vaak denken dat het de vrouwen zijn die graag een liefdesverklaring willen horen, zijn zij juist vaker degene die het afkappen als iemand ‘Ik hou van je’ zegt op de eerste date. Vrouwen gaven met 55% vaker aan dat dit een dealbreaker zou zijn dan mannen (37%). Onder LGBTQ+ mensen is dit percentage nog hoger met 53% tegenover hun cisgender, heteroseksuele tegenhangers (44%).

Anders dan gedacht

Volgens Justin Lehmiller van het Kinsey Institute en de auteur van ‘Tell Me What You Want’ zijn deze resultaten interessant genoeg heel anders dan de maatschappelijke stereotypen. Er is bijvoorbeeld een stereotype van lesbische vrouwen zich meteen in een relatie storten als ze elkaar leren kennen en dan is er ook nog het stereotype van heteroseksuele mannen die angst hebben om zich te binden.

In tegenstelling tot deze stereotypen zeggen vooral vrouwen uit een seksuele minderheid – zoals lesbische vrouwen – dat het een afknapper is als iemand ‘Ik hou van je’ zegt op de eerste date. En ondanks dat wordt gedacht dat mannen zich niet willen binden, schrikken zij het minst af wanneer iemand ‘Ik hou van je’ zegt op de eerste date.

Hoe dat kan? Dat is helaas niet onderzocht in het onderzoek. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat vrouwen bekend zijn met love bombing, een manipulatieve tactiek die gebruikt wordt om een ander te overrompelen. Deze overweldigende tactiek is populair onder mensen die kwaad in de zin hebben, zoals loverboys. Idealisering en overmatige affectie in het begin van een relatie is bovendien volgens veel vrouwen een teken van creepy gedrag.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Leeftijd speelt een rol

Er was ook een verschil te zien in de leeftijd van de deelnemers. Zij die ouder waren, zeiden minder vaak dat het een dealbreaker was. Jongere mensen zullen iemand die te vroeg zijn of haar gevoelens uit eerder afwijzen dan oudere volwassenen.

  • 18- t/m 24-jarigen: 53% vindt het een dealbreaker
  • 25- t/m 34-jarigen: 48% vindt het een dealbreaker
  • 35- t/m 45-jarigen: 39% vindt het een dealbreaker

Omdat de deelnemers niet ouder waren dan 45 jaar weten we nog niets over de resultaten onder mensen die ouder dan 45 jaar zijn. Maar op basis van deze resultaten kunnen we wel stellen dat hoe ouder mensen worden, hoe kleiner de kans is dat ze het als een rode vlag zien wanneer iemand op de eerste date ‘Ik hou van je’ zegt.

Lehmiller denkt dat dit komt omdat we ons mogelijk meer bewust zijn van het feit dat de tijd beperkt is en daarom meer openstaan voor potentiële kansen op liefde. Hij zegt erbij dat mannen over het algemeen vrij stabiel zijn met hun mening. Deze verandert nauwelijks als ze ouder worden. Bij vrouwen daarentegen is de verandering wel heel duidelijk en zien ze het steeds minder als een dealbreaker naarmate ze ouder worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie