Egoïstische mannen: 10 tekenen om ze aan te herkennen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

In een perfecte relatie beschouwen jij en je partner elkaar als gelijken. Er is een balans tussen de behoeften die bevredigd worden. Of het nu om de tijdsinvestering gaat, emoties of de dingen die je voor elkaar doet. Jullie geven en nemen evenveel. Maar soms is die balans er niet, als een van beiden meer neemt en minder geeft dan de ander. En dat zou het gevolg kunnen zijn van een egoïstische persoonlijkheid.

Heb jij het idee dat alles om hem draait in de relatie? Wil hij alleen zijn eigen behoeften bevredigen en nauwelijks die van jou? Of maakt hij zich alleen zorgen over zijn eigen comfort? Dan zou je te maken kunnen hebben met een egoïstische man.

Wat is een egoïstische man?

Een egoïstische man geeft alleen om zijn eigen belangen, terwijl hij de belangen van anderen verwaarloost. Het gaat hem om zijn eigen geluk, niet om het geluk van anderen. En hij zet zijn eigen behoeften altijd voor die van een ander. Vanzelfsprekend is egoïsme een negatieve eigenschap die we liever niet zien in een man.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel we allemaal weleens de neiging hebben om egoïstisch te zijn, denken egoïstische mannen standaard altijd eerst aan zichzelf. Ze geven zichzelf prioriteit. Niemand is belangrijker dan zijzelf. Het is een gewoonte en een patroon voor deze mannen. Ze geloven zelf dat dat ze belangrijker zijn dan anderen en doen er alles aan om datzelfde geloof te kweken bij hun partner.

10 tekenen om een egoïstische man te herkennen

Het lastige van egoïstische mannen is dat ze experts zijn in het verbergen van hun zelfzucht. Zelf vinden ze zichzelf namelijk zelden egoïstisch. Wil je graag weten of hij daadwerkelijk egoïstisch is? Dit zijn 10 tekenen die zeggen dat hij egoïstisch is.

1. Hij toont weinig interesse in jou

Over het algemeen praten mensen graag over zichzelf. Mensen willen graag dingen delen en er waardering voor krijgen. Het is echter ook de bedoeling dat hij af en toe een vraag aan jou stelt, bijvoorbeeld hoe jij je voelt en hoe je dag is geweest. Doet hij dat nooit? En toont hij nauwelijks interesse om te weten wat er in je omgaat? Dan kan dit een teken van egoïsme zijn.

Een van de manieren waarop je dit kunt ‘testen’ is door op letten of hij vaak vergeet wat je hem vertelt. Tuurlijk vergeet iedereen wat van tijd tot tijd, maar als iemand oprecht interesse heeft in wat je zegt, dan zou er wel iets moeten blijven hangen.

2. Hij heeft veel kennissen, maar niet veel vrienden

Egoïstische mannen hebben doorgaans niet veel vrienden. Ze kunnen daarentegen wel een groot netwerk van kennissen hebben, mensen die hen kunnen helpen wanneer ze het nodig hebben. Egoïstische mannen vertrouwen volgens onderzoek liever op een losse groep contacten. Deze zijn makkelijker te krijgen én makkelijker te vervangen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Hij biedt geen steun

Wanneer je een relatie aangaat is het belangrijk om elkaar te steunen. Het is een teken dat je om elkaar geeft. Maar sommige mensen verlangen wel naar steun om te krijgen, terwijl ze zelf geen steun bieden. Als jij behoefte hebt aan steun, zou hij er voor je moeten zijn. Heb je het gevoel dat je niet op hem kunt rekenen? Dan is dit ook weer een vinkje.

4. Hij wil dat alles om hem draait

Noem het wat je wilt, maar egoïstische mannen denken dat de wereld alleen om hen draait. Ze willen dat de dingen gaan zoals zij dat willen. Ze eisen in bepaalde situaties dat alles volgens hun voorwaarden verloopt. De meningen van anderen zijn niet welkom, want het gaat om wat hij wil – niet wat anderen willen.

5. Hij vraagt niets op een directe manier

Egoïstische types zijn bekwame manipulators. Ze zijn meesters in de subtiele vormen van manipulatie, want ze weten maar al te goed dat het de beste manier is om mensen aan het werk te zetten. Hoe je weet dat je in het gezelschap bent van iemand die egoïstisch is? Dat is het geval wanneer je merkt dat je dingen doet die hem ten goede komen, zonder dat hij het expliciet aan je heeft gevraagd.

6. Hij wil je nooit helpen

Als het erop aankomt, bedenkt hij de slechtste excuses om niets te hoeven doen.
Misschien komt er steeds plotseling iets tussen of hebben ze toevallig wéér geen tijd wanneer jij hulp nodig hebt. Wat het ook is, egoïstische mannen vinden elke keer een excuus om maar niet te hoeven helpen. Wanneer hij helemaal geen moeite doet om je te kunnen helpen, dan is dit weer een hokje om af te vinken op de egoïsmelijst.

7. Hij wil overal iets voor terug

Bij egoïstische mannen gaat het om hun eigen behoeften en het voordeel dat zij er uithalen. Een manier waarop dit zich kan uiten? Dat is wanneer hij alleen ergens moeite voor doet als hij van tevoren weet dat hij er iets voor terugkrijgt. Voor hem moet er altijd iets tegenover staan, want anders is het niet de moeite waard.

8. Hij is niet van de compromissen

In relaties komen twee meningen samen. Maar niet in alle relaties, want het is moeilijk om een compromis te vinden met iemand die egoïstisch is. Het is continu een onderhandeling. Voor hem is het heel lastig om af en toe mee te gaan in wat een ander wil, omdat het geen behoefte van hem is. Hoe kan hij ook meegaan in jouw besluit wanneer hij denkt dat hem niet ten goede komt? In andere woorden: hij vraagt jou altijd om je aan te passen aan hem, maar doet dit zelden voor jou.

9. Hij is onbeleefd tegen mensen

Een egoïstisch iemand geeft weinig om de gevoelens van andere mensen. Tenzij ze er baat bij kunnen hebben, zijn egoïstische mannen over het algemeen niet erg aardig tegen andere mensen. Hoe behandelt hij de kassière in de supermarkt? Of de serveerster bij het restaurant? Hoe hij andere mensen behandelt vertelt je veel over zijn ware aard. En het slechte nieuws: dat zal niet snel veranderen.

10. Hij mag alles, jij niet

Naast jullie relatie is het ook belangrijk dat jullie beiden je eigen ruimte hebben. Denk hierbij aan tijd alleen doorbrengen of met je vrienden. Wanneer je vriend egoïstisch is, is het mogelijk dat hij je deze ruimte niet geeft. Hij wil namelijk precies weten wat je doet en verbiedt je misschien zelfs om dingen voor jezelf te doen. Hijzelf mag daarentegen wel alles doen wat hij wil, ook wanneer jij het daar niet mee eens bent.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie