Asymmetrische relatie: als de balans in de relatie zoek is

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

In een ideale relatie geef je hetzelfde als wat je krijgt. Het is in balans. Jij doet de afwas terwijl je partner de planten water geeft. Deze balans gaat verder dan de huishoudelijke taken. Je kunt je partner elke dag een tiental complimenten geven terwijl je er zelf misschien één per maand krijgt. Zoals we allemaal leren is het evenwicht tussen twee partners soms ver te zoeken.

Je toont bijvoorbeeld veel meer affectie voor je partner dan andersom. Daardoor twijfel je of je partner wel genoeg van je houdt. Je bent toegewijd aan de relatie en doet er alles aan om het te laten slagen. Maar tot je ergernis lijkt je partner niet veel om de relatie te geven. Komt dit je bekend voor? Dan zit je waarschijnlijk in een asymmetrische relatie, zoals wetenschappers dit noemen.

Wat is een asymmetrische relatie?

Als we het in Nederland over een gezonde liefdesrelatie hebben dan gaat het om een gelijkwaardige relatie, waarin jij en je partner gelijk aan elkaar zijn en evenveel te zeggen hebben. Dit is een symmetrische relatie. Zoals je waarschijnlijk al verwacht is een asymmetrische relatie het tegenovergestelde. Een asymmetrische relatie is ongelijk; de ene partner is afhankelijker van de relatie dan de ander.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Deze situatie, ook wel bekend als een ‘asymmetrically committed relationship’ en afgekort tot ACR, doet zich voor als je meer van je partner houdt dan andersom. Of als je je meer voor de relatie inzet dan je partner. Wetenschappers van de Family Process Institute omschrijven dit als “een relatie waarin er een duidelijk verschil is in de toewijding van de partners.” Het is een dure manier om te zeggen dat hij of zij “gewoon niet zo gek op je is.”

Principe of Least Interest

De achtergrond van dit relatiekenmerk komt voort uit een theorie genaamd “Principle of Least Interest”, ontwikkeld door de socioloog Willard Wallar.1 Vrij vertaald staat dit voor het concept van de minste interesse; degene die het minst in de relatie geïnteresseerd is, heeft de meeste controle. Dit is de reden waarom sommige singles ‘hard to get’ spelen, om niet wanhopig over te komen en de controle te verliezen.

Te snel berichten beantwoorden, geen aandacht geven aan de persoon waar je gek op bent of doen alsof je niet geïnteresseerd bent; het zijn allemaal voorbeelden van deze theorie. Dit komt ten uiting als je voortdurend complimenten van iemand krijgt terwijl je geen romantische interesse in deze persoon hebt. Als de complimenten stoppen voel je je opeens aangetrokken tot deze persoon. Hoe dat kan? Wie het minst interesse toont in de relatie heeft de macht, volgens het Principe of Least Interest.

verwarring keuze

Hoe komt het?

Om erachter te komen waarom sommige partners minder afhankelijk zijn van de relatie werden in een onderzoek 315 ongetrouwde stellen ondervraagd. Al deze stellen hadden een asymmetrische relatie, waar een van de partners minder toewijding voor de relatie had dan de ander. De onderzoekers besloten om de theorie van Wallar toe te passen om erachter te komen welke types mensen eerder de minder toegewijde partner zijn en die dus de controle behouden in deze liefdesrelaties.2

Wie volgens het onderzoek de minst geïnteresseerde partner was? Uit de resultaten blijkt dat deze personen eerder geneigd zijn om minst geïnteresseerde partij te zijn:

  • Iemand die denkt dat er meer potentiële partners zijn
  • Iemand die meer partners heeft gehad
  • Iemand die is vreemdgegaan
  • Iemand waarvan de ouders nooit getrouwd zijn

Opvallend genoeg maakt het niet uit of de ouders gescheiden zijn terwijl niet-getrouwde ouders wel een effect lijken te hebben. Andersom, bij de partner die zich meer voor de relatie inzet werden minder overeenkomsten gevonden. Wat wel een verhoogde kans oplevert om in deze situatie terecht te komen is bindingsangst. Partners met angst om zich te binden bleken vaker de meest geïnteresseerde partij te zijn in de asymmetrische relatie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie