Home Dating Het ijs breken: hoe je de eerste date met een lach begint

Het ijs breken: hoe je de eerste date met een lach begint

4 minuten leestijd
0
ijs breken

Vandaag de dag, als je een date hebt, dan gaat het om de 2019 versie van een blind date. Je hebt elkaars foto’s gezien, digitaal met elkaar gesproken maar je weet nog niet hoe het in het echt zal zijn. De meeste eerste dates zijn er niet voor bedoeld om hopeloos verliefd te worden, maar meer om een gevoel te krijgen voor wie iemand is. Tenzij je de persoon al ergens van kent, is de eerste date een simpele ontmoeting om uit te sluiten dat je niet met een seriemoordenaar te maken hebt, of een catfish.

Hoewel jij en de ander waarschijnlijk al een tijdje berichten uitwisselen weet je nog niet of een persoonlijk gesprek een beetje vloeiend verloopt. Dit is de reden waarom zoveel singles zenuwen hebben voor de eerste date.

En eerlijk gezegd, het moment van ontmoeten en de eerste woorden uitspreken kunnen ook wat vreemd aanvoelen. Om een onaangename stilte te vermijden wil je het ijs breken; zodat jezelf en de ander sneller uit de schulp kruipen. Hoe doe je dat?

Klaar met de vleeskeuringsapps?

relatieplanet"NIET swipen, MEER diepgang: Relatieplanet is precies dat. Voor mensen met inhoud die een vaste relatie zoeken."

Bekijk de leukste singles
  • ✅ Dating
  • ✅ Relatie
  • ✅ Liefde

Het ijs breken

Sommige mensen hoeven er geen moeite voor te doen om het ijs te breken. Waar ze bijvoorbeeld een op het punt staan een belangrijke presentatie te geven, beginnen ze met een grapje om het ijs te breken. Het is een goede manier om iedereen in de zaal aan het lachen te krijgen en de druk te verminderen.

Maar grappig zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De meeste singles hebben nu eenmaal niet de natuurlijke charme van comedians Peter Pannekoek of Amy Schumer. Gelukkig hoeft dat ook niet en zijn er aantal “eenvoudige” manieren om het ijs te breken op de eerste date.

1. Vertel een grapje

Als je denkt aan de bekendste manieren waarop iemand het ijs breekt dan denk je waarschijnlijk vaak aan hetzelfde; een goedgeplaatste grap. Die bovendien ter plekke verzonnen wordt, zo lijkt het. Een grap werkt zo goed, omdat het lachen mensen ontspant en de stress vermindert.1

Humor is dé manier om het ijs te breken; met een grap druk je het uit. Maar wat voor grap moet je dan vertellen? Een standaard ingestudeerde mop werkt, als je het maar op de juiste manier vertelt. Een goede woordgrap is vaak al genoeg om het ijs te breken.

“Ik was bijna te laat, een glazenwasser voor me reed 60 waar je eigenlijk 80 mag. Het leek wel of hij ladderzat was.”

Houdt het wel netjes en binnen de lijnen van wat sociaal geaccepteerd is. Schunnige en racistische grappen maar ook practical jokes zijn uit den boze. Je wilt de eerste date niet beginnen door de ander binnen de eerste minuten te beledigen. De veiligste grappen zijn verhalen uit je persoonlijke leven; deze zijn origineel, te oefenen en te perfectioneren.

cappuccino hart

2. Maak een komische observatie

Er is altijd wel iets grappigs te vertellen over iets wat je zojuist gezien hebt of op dit moment plaatsvindt. Vooral als je in het openbaar voor de eerste date afspreekt liggen de grappige situaties voor het oprapen.

Bijvoorbeeld, als de serveerster wat klungelig is bij het noteren van de bestelling, dan is dit je kans om er een grappige opmerking over te maken. Of iemand die het toilet verlaat met een stuk wc-rol aan z’n schoen.

Wederom, beledig niemand, maar maak er een grapje van om je date te laten lachen. Het klaart de lucht en haalt direct de druk van de ketel.

“Een hartje in mijn cappucino. Je bent blijkbaar niet de enige die mij wil versieren, de barista ook.”

3. Zeur een beetje, op de goede manier

Vroeger was alles beter, de wereld verandert en niets is meer hetzelfde. Dit kun je in elke situatie gebruiken om een beetje te zeuren, op een grappige manier. Zeuren is misschien een irritante eigenschap, maar niet als je het op de juiste manier doet. Zo kun je de moderne samenleving gebruiken om een grappige statement te maken, bijvoorbeeld over voetballers die creperen van de pijn na een zachte aai over hun bol.

“Weet je nog dat koffie alleen in klein, normaal of groot besteld kon worden? Nu moet je het halve Italiaanse woordenboek kennen om aan te geven wat je precies wilt.”

nieuws AD

4. Doe hetzelfde als bij de koffieautomaat op je werk

Iedereen herkent de situatie. Je wil koffie halen voor je collega’s maar bij de koffieautomaat aangekomen staat er al iemand, druk bezig 10 kopjes te vullen. De koffieautomaat-humor die je op je werk benut om een gesprek aan te knopen kun je ook toepassen op je eerste date. Of dat nu een grap van Jensen is of het bizarre nieuws op Hart van Nederland van gisteravond.

“Heb je het nieuws nog gezien? Kun je dat geloven dat iemand een cafetaria overvalt met een banaan?”

Er is geen tekort aan uitzonderlijk nieuws. Elke dag komen verschillende headlines voorbij op nieuwssites zoals Metro en AD. Het gaat er bovendien niet zozeer om wat je zegt, maar hoe je het zegt. De toon maakt het verschil tussen grappig en niet-grappig. Gebruik voor de eerste date dus dezelfde tactiek als bij de small talk gesprekken op je werk, om het ijs te breken.

5. Maak een grapje over jezelf

Een grapje over jezelf maken? Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, als je juist een goede indruk wilt maken, maar iemand die om zichzelf kan lachen is tevreden over zichzelf. Het maakt je niet kwetsbaar, maar zelfverzekerd. Je hebt vrede met wie je bent en alle tekortkomingen die je hebt.

Vertel bijvoorbeeld over een blunder die je gemaakt hebt of iets dat je verkeerd hebt ingeschat, maar eindigde in een komische situatie. Een beetje zelfspot in het begin van het gesprek kan het ijs breken zodat de spanning snel afneemt.

“Dus, ik vroeg haar of ze nog lang moest voor de bevalling. Toen bleek dat ze helemaal niet zwanger was!”

emoticon lachenHet doel van deze ijsbrekers is dat je laat zien dat je ook maar een mens bent. Net als iedereen maak je fouten en achteraf kun je daar om lachen. Hoe menselijker je je opstelt, hoe makkelijker de eerste date van start gaat.

Met deze manieren om het ijs te breken maak je het de ander gemakkelijker om in de flow te komen, terwijl je zelf leuker en aantrekkelijker lijkt. Bovendien is lachen, net als gapen, besmettelijk. En mensen die zelf lachen worden als sympathieker gezien dan mensen die niet glimlachen, volgens een onderzoek uit 2014.2 Het is wetenschap, dat je tot je voordeel kunt gebruiken tijdens de eerste date. Om af te sluiten nog wat extra tips voor wat je niet moet doen om het ijs te breken:

  • Gebruik geen sarcasme, het kan overkomen als een persoonlijke aanval.
  • Bewaar de dirty grappen voor als je een relatie hebt.
  • Probeer je date te laten lachen zonder anderen te beledigen,
  • Vermijd denigrerende humor over uiterlijk, beroep of ras van een ander.
  • Denk er niet aan om een seksistische grap te maken (als man zijnde).
  • Zorg ervoor dat alle grappen die je vertelt natuurlijk klinken, niet alsof je ze zojuist van het internet hebt geplukt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep voor Relatieplanet kiest. Ontdek zelf waarom deze datingsite al 10 jaar op rij is verkozen tot de 'beste datingwebsite van Nederland'.

Bezoek Relatieplanet
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Daten zonder verwachtingen: 10 manieren om het minder teleurstellend te maken

Ben je op zoek naar een leuke partner op een dating app? Dan heb je gemerkt hoe moeizaam h…