11 tekenen dat hij nooit zal veranderen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Een relatie is geen liefdadigheidsproject. Sterker nog: als je je partner als een ‘project’ ziet, dan begint het al op de verkeerde manier. Geen enkele relatie zou moeten beginnen met de bedoeling om een ander te veranderen. Maar tegelijkertijd is dat wel iets dat mensen vaak proberen. Ze willen dat hun partner verandert, terwijl dat misschien nooit zal gebeuren.

11 tekenen dat hij niet zal veranderen

Je bent bijvoorbeeld al een tijdje samen met je partner en je weet dat hij zijn problemen heeft. Niemand is tenslotte perfect. Maar naarmate de tijd verstrijkt, vind je het steeds moeilijker om met zijn problemen om te gaan. Je vraagt je af of hij ooit zal veranderen. Er zijn een aantal signalen die je vertellen dat hij nooit zal veranderen.

1. Hij zegt dat hij nooit zal veranderen

Vertelt hij je regelmatig ‘Dit is wie ik ben. Take it or leave it’ of iets vergelijkbaars? In zijn gedachten is hij een perfecte partner. Hij erkent misschien wel dat hij een slechte gewoonte heeft, maar hij zal niet de moeite nemen om er iets aan te doen. Voor hem is het simpel: als je van hem houdt, moet je hem accepteren zoals hij is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In een relatie is het natuurlijk nooit gezond om elkaar te willen veranderen, maar iedereen heeft tekortkomingen. Samen, als stel, kun je er iets aan doen om elkaar beter te maken of in ieder geval er beter mee om te gaan. Maar als je daar niet voor openstaat, zal dat nooit gebeuren.

2. Hij geeft je altijd de schuld

Wanneer je hem op zijn problemen wijst, zal hij direct naar iemand anders wijzen. En vaak is dat een en dezelfde persoon: dat ben jij. Hij vertelt je dat jij de oorzaak bent van al zijn problemen. Vertel jij hem dat je het vervelend vindt dat hij nooit opruimt? Dan zal hij zeggen dat jij het hoort op te ruimen. Vertel jij hem dat hij te veel tijd doorbrengt met gamen? Dan vindt hij dat jij hem geen rust gunt.

Door altijd meteen de ander de schuld te geven, erkent hij zijn eigen probleem niet en hoeft hij er niet eens over na te denken. Als hij jou de schuld geeft, vertel hem dan wat hij precies doet en herinner hem eraan dat je niet verantwoordelijk bent voor de dingen die hij bewust heeft gedaan.

3. Hij speelt het slachtoffer

Een teken dat hij nooit zal veranderen, is dat hij altijd een excuus bij de hand heeft. Dingen zijn namelijk nooit zijn schuld en hij zal zich altijd in de slachtofferrol plaatsen. Was hij te laat voor een etentje met de schoonouders? Dan lag het aan het verkeer, maar niet aan hemzelf. Maar als hij voor alles een excuus heeft, is hij ofwel iemand die denkt dat hij nooit iets verkeerds kan doen of iemand die gewoon geen verantwoordelijkheid wil nemen. En dat soort mensen zullen nooit veranderen.

4. Hij wordt snel boos

Een teken dat hij nooit zal veranderen, is dat wanneer je hem op zijn fouten wijst hij boos en defensief wordt. Dit kan soms gebeuren als hij zich bewust is van zijn problemen, maar niet weet hoe ermee om te gaan. Een defensieve reactie komt vooral voort uit een gevoel van hulpeloosheid of een gekneusd ego.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Hij is niet empathisch

Empathische mensen kunnen zich eenvoudig in de schoenen van een ander verplaatsen. Dit betekent dat ze kunnen inzien wat ze fout hebben gedaan en dat dit de ander pijn kan hebben gedaan. In een relatie is het vanzelfsprekend erg belangrijk om empathisch te zijn, je moet namelijk rekening houden met de gevoelens van een ander. Het gaat niet langer alleen maar om jezelf.

Kan het hem niets schelen wat er met anderen gebeurt, tenzij het ook hem raakt? Dan hoef je niet snel te verwachten dat dit zal veranderen. Het is erg lastig om iemand die niet empathisch is te veranderen. Dit is namelijk iets wat diepgeworteld is en wat niet makkelijk is aan te leren.

6. Hij erkent zijn problemen of tekortkomingen niet

Heeft hij tekortkomingen die leiden tot problemen in de relatie? Dan is het natuurlijk nodig om er iets van te zeggen en erover te praten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat hij snel zijn stem verheft en dat jij dit vervelend vindt. Helaas vertelt hij je dat dit gewoon is ‘hoe hij is’, dat hij dit niet als een probleem ziet en niet bereid is om dat te veranderen. Het is onmogelijk om iemand te veranderen die weigert een probleem te erkennen.

Hoe ouder hij is, hoe kleiner de kans dat hij zal veranderen. Je partner hoeft natuurlijk niet voor jou te veranderen. Maar als het om tekortkomingen of problemen gaat die jou ook aangaan of waar jij het slachtoffer van bent, zoals schreeuwen tijdens ruzies of flirten met andere vrouwen, dan moet jij beslissen of dit een dealbreaker is.

7. Hij begrijpt je gevoelens niet

Je partner heeft meerdere keren met zijn gedrag laten zien dat het hem niets kan schelen hoe jij je voelt. Het boeit hem bijvoorbeeld niet of de dingen die hij doet jou pijn doen. En hij doet niet de moeite om je op te vrolijken. Biedt hij zijn excuses niet aan, wordt hij snel boos of geeft hij je altijd de schuld? Dan is het duidelijk dat hij jou gevoelens niet begrijpt, anders had hij dit namelijk wel voor je over gehad.

8. Zijn excuses zijn niet oprecht

Als hij ‘sorry’ zegt, voelt het alsof hij het alleen maar zegt om je tevreden te houden. Maar een excuus betekent weinig als er niets aan gedaan wordt. Vraag om daden, niet om woorden. Meent hij wat hij zegt, dan zal hij dit ook moeten bewijzen. Als hij dat niet doet, dan zal er niets veranderen.

9. Hij is alleen in zichzelf geïnteresseerd

Als hij praat, merk je hoe vaak hij de woorden ‘ik’ en ‘mijn’ gebruikt. ‘Jij’, ‘wij’ of ‘ons’ komen niet voor in zijn woordgebruik? Als hij praat, gaat het voornamelijk om de dingen die hij leuk vindt, de dingen die hij wil doen en de dingen die jij voor hem kunt doen. Een egoïstisch iemand kun je heel moeilijk veranderen. Hij staat voor zichzelf op nummer één en deze denkwijze kun je heel lastig veranderen. En zulke mensen veranderen nooit, alleen wanneer het hen uitkomt of tenzij iets hen dwingt.

10. Hij vertelt dat je je niet aan moet stellen

Je legt rustig aan hem uit dat je iets vervelend vindt. Maar in plaats van dat hij dit serieus neemt, vertelt hij je dat jij je niet zo moet aanstellen. Hij vindt het namelijk zelf geen groot probleem en hij vindt dat je het té serieus en persoonlijk opneemt. Dit is de ultieme vorm van gaslighting.

Het feit blijft dat het probleem voor jou wel echt serieus is. Als hij er echt iets om geeft, zal hij op zijn minst de moeite nemen om te proberen het vanuit jouw oogpunt te zien. Wanneer hij nooit de moeite neemt om het vanuit jouw perspectief te bekijken, dan zal het niet snel veranderen.

11. Hij komt zijn beloften niet na

Pas op voor een man die zijn beloften niet nakomt. Deze types kun je moeilijk veranderen. Het is niet slechts een of twee keer dat hij zijn beloften niet nakomt. Bijna elke belofte die hij maakt, maakt hij niet waar. Dit bewijst dat hij niet te vertrouwen is. Is hij al niet te vertrouwen met kleine beloftes, hoe kun je hem dan vertrouwen met grote beloften zoals liefde, loyaliteit of geld?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie