Hoe maak een goede indruk op de schoonouders?

Redactie
Door Redactie
10 minuten leestijd

Het ontmoeten van de schoonouders kan een spannende en nerveuze gebeurtenis zijn in de relatie tussen jou en je nieuwe partner. De schoonouders zijn waarschijnlijk belangrijke figuren in het leven van je partner en hun mening over jou kan van invloed zijn op hoe jouw partner over jou denkt. Meestal is het dan ook een belangrijke mijlpaal en bepaalt het deels hoe relatie zich ontwikkelt. Het is daarom belangrijk om een goede indruk te maken en om hen te laten zien dat je een betrouwbare en liefdevolle partner bent.

12 tips voor een goede indruk maken op de schoonouders

De eerste indruk is volgens verschillende onderzoeken de basis voor hoe mensen je in de toekomst zien als persoon. Het gezegde is dat je nooit een tweede kans hebt om een eerste indruk te maken en daar is niets aan gelogen. Als je de zenuwen krijgt bij de gedachte aan het ontmoeten van de ouders, dan kun je deze tips gebruiken om de beste indruk te maken.

1. Bereid je ruim van tevoren voor

Als je een belangrijke ontmoeting in de planning hebt staan, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Net zoals je bij een sollicitatie vooraf informatie zoekt over het bedrijf, kun je dit ook doen voor het gesprek met de schoonouders. Bedenk welke vragen je kunt verwachten en hoe je deze gaat beantwoorden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je aan deze informatie kunt komen, is het ook handig dat je weet hoe ze heten en wat voor werk ze doen. Met een simpele Google-zoekopdracht kom je meestal al een heel eind als je iets over iemand te weten wilt komen.

2. Vraag naar de planning

Het ontmoeten van de ouders is spannend. Maar dat hoeft het niet te zijn als je van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Vraag je nieuwe liefde hoe deze de dag of avond voor zich ziet en wat jullie gaan doen. Het maakt een groot verschil of je meegaat tijdens een familieweekend, een verjaardag bezoekt met meer familie of dat je simpelweg alleen even snel op de koffie gaat. Doe je best om elke vorm van stress te voorkomen: zorg ervoor dat je van tevoren al een beeld hebt van je wat kunt verwachten.

3. Kies je kleding al dagen van tevoren

Als je eenmaal weet wat er gaat gebeuren, dan kun je gaan nadenken over welke kleding je gaat dragen. Je wilt er immers niet op de dag zelf pas achter komen dat je niets thuis hebt liggen dat past bij de situatie. Het is belangrijk dat je je op een respectabele manier kleedt. Het is een pluspunt dat je kleding kiest die bij je past, maar ook je beste punten naar voren brengt. Hoe comfortabel je je ook voelt in een hoodie en een spijkerbroek, dat is waarschijnlijk niet de beste keuze als je ouders gaat ontmoeten.

4. Een positieve houding

Probeer om een positieve houding te hebben en te laten zien dat je blij bent om de schoonouders te ontmoeten. Dit kan helpen om een goede sfeer te creëren en om hen op hun gemak te stellen. Als je vriendelijk en opgewekt bent, zullen de schoonouders waarschijnlijk een goede indruk van je krijgen.

5. Let op je manieren

Om geen slechte indruk achter te laten bij de ouders is het verstandig om rekening te houden met de leeftijd van de ouders. Zo is het beter om de ouders met ‘u’ aan te spreken totdat ze aangeven dat je best ‘je’ mag zeggen. Dit zijn handige etiquette-methodes die voorkomen dat je brutaal of onbeschoft overkomt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Vergeet ook niet om geregeld ‘dank je’ te zeggen als jou iets wordt aangeboden. De kleine etiquette-technieken maken vaak een groot verschil in hoe iemand jou beoordeeld. Misschien dat het zelfs een goed idee is om een klein cadeautje mee te nemen – een fles wijn of een bos bloemen voor moeders. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je niet continu je telefoon kijkt, vloekt of iets anders onbeleefd doet.

6. Bied je hulp aan

Een goede indruk op je potentiële schoonouders maken doe je door veelvuldig je hulp aan te bieden in situaties waarin dit mogelijk is. Moet de afwas gedaan worden? Bied aan om de tafel leeg te ruimen of doe het uit eigen initiatief. Je zult merken dat ze vaak zeggen dat het niet hoeft, maar door het aan te bieden laat je zien dat je behulpzaam bent. Dit is een kwaliteit die ouders graag zien in de partner van hun zoon of dochter.

7. Toon je glimlach

Breng een glimlach mee, een goed humeur en je bent al een heel eind. Een glimlach is essentieel voor het achterlaten van een goede eerste indruk. Als je glimlacht, dan is iedereen geneigd om terug te glimlachen waardoor de positieve energie vrijkomt in de interactie. Het werkt soms net als een spiegel. Zelfs als je verlegen bent en weinig durft te zeggen, kan glimlachen helpen om een degelijke indruk achter te laten.

8. Deel gemeenschappelijke interesses

Probeer om gemeenschappelijke interesses te vinden, zoals hobby’s, sporten of muziek. Dit kan helpen om een band te vormen en een gesprek te beginnen. Als je de schoonouders op een natuurlijke manier kunt laten lachen of laten genieten van iets wat jullie samen doen, zullen ze waarschijnlijk een positieve indruk van je krijgen.

9. Houd het luchtig

De eerste ontmoeting met de ouders is geen moment om te discussiëren over zware onderwerpen. Geef algemene antwoorden op vragen die je gesteld worden. Politiek, immigratie en religie zijn een aantal voorbeelden van onderwerpen die je beter kunt vermijden. Geef je eerlijke mening, maar houd het oppervlakkig.

Je hoeft jezelf niet volledig bloot te geven en je wilt niet dat de ontmoeting uitloopt op een hevig debat over de toenemende vluchtelingenaantallen in Nederland. Houd het luchtig en voorkom dat je het jezelf moeilijk maakt.

10. Toon interesse

Een manier om het gesprek met de ouders op gang te brengen is door interesse te tonen. Stel vragen over de woning, welk werk ze doen of over de ouders zelf. De ouders hebben vaak een schat aan ervaring die ze graag met je willen delen als je interesse toont. Welke ouder vertelt nu niet graag een anekdote over iets dat ze meegemaakt hebben? Door te laten zien dat je erom geeft, zet je de deur open voor hen om erover te praten.

11. Kom afspraken na

Laat zien dat je betrouwbaar en verantwoordelijk bent door op tijd te komen, beloften na te komen en je best te doen om een goede indruk te maken. Dit kan helpen om de schoonouders gerust te stellen en hen ervan te overtuigen dat je hun zoon of dochter gelukkig kunt maken.

12. Wees jezelf

Hoe cliché het ook is, je bereikt het meest als je gewoon jezelf bent. Misschien niet de versie van jezelf die op de bank ligt met een zak chips, maar de enthousiaste versie van jezelf die fris en scherp ten tonele komt. Door te laten zien dat je een volwaardige partner bent, laat je merken dat de ouders zich nergens druk om hoeven te maken.

Wees jezelf en laat zien wie je echt bent. Dit kan helpen om een echte connectie te vormen en te laten zien dat je oprechte interesse hebt in de schoonouders. Probeer niet om iemand anders te zijn om een goede indruk te maken, want dit zal op de lange termijn niet werken.

Uiteindelijk willen de schoonouders vooral weten dat je geen seriemoordenaar bent, iemand die hun kind slecht gaat behandelen. Ze willen iemand die hun kind kan steunen, zowel financieel als mentaal. Vergeet niet dat je niet voor niets bent gevraagd om de ouders te ontmoeten. Laat dan ook merken dat jij het in je hebt om het perfecte schoonkind te worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie