Nog nooit op date geweest? Dit is wat je kunt verwachten

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
10 minuten leestijd

Eindelijk is het je gelukt om iemand te strikken voor een date. En niet zomaar een date: het is je eerste date. Maar je weet ook dat het niet makkelijk zal zijn, want het regelen van de date is slechts het begin. De date zelf is een heel ander verhaal.

De hele avond met één persoon moeten praten? Met iemand die je nog niet eerder hebt ontmoet? En ook nog het gesprek gaande moeten houden? Je bent niet de enige die er de kriebels van krijgt.

Nog nooit op date geweest?

Als je nog nooit op date bent geweest, dan weet je niet wat je kunt verwachten. Je vraagt je misschien af ​​wat er precies gebeurt op een date, wat je moet doen, hoe je je moet voorbereiden en hoe je je moeten gedragen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de date te annuleren, is het goed om te weten dat iedereen met deze vragen zit als de allereerste date op de planning staat.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je bent gevraagd voor een date, maar je bent nog nooit eerder op een date geweest, dan kunnen deze tips je helpen begrijpen waar het om gaat bij een date. Het kan een van de engste dingen zijn om te doen, maar het is een stuk makkelijker als je vooraf een idee hebt van wat je kunt verwachten.

10 dingen die je kunt verwachten

Als je nog niet eerder een date hebt gehad, dan heb je er misschien spijt van dat je ermee hebt ingestemd. ‘Wat heb ik mijzelf aangedaan?’, denk je, omdat je geen idee hebt wat je moet verwachten. Om je zorgen te verlichten hebben we tien dingen op een rijtje gezet waar je rekening mee kunt houden.

1. Het zal (heel even) ongemakkelijk zijn

Als je nog nooit eerder hebt gedatet, dan zijn je zorgen het meest gericht op één ding: dat het ongemakkelijk zal zijn. En dat zal het zijn, want je ontmoet iemand die je nog niet kent. Het is normaal dat de start van een eerste date wat ongemakkelijk is, maar dit gebeurt voor iedereen. Jij bent ook niet de enige die dit voelt, je date voelt het op dezelfde manier.

Maak je daarom geen zorgen over hoe ongemakkelijk het zal zijn. In werkelijkheid is een date vaak minder ongemakkelijk dat mensen vooraf denken, vooral omdat het een gedeelde ervaring is.

  • Haast je niet
  • Doe niets dat je oncomfortabel maakt
  • Zet je telefoon op stil

2. Je gaat een gesprek aan

Een gesprek tussen jou en je datepartner staat centraal tijdens de date. Daarom vinden de meeste dates plaats op een plek waar een rustig gesprek gevoerd kan worden. Een gesprek beginnen met iemand die nieuw voor je is, kan wat lastig zijn. Denk terug aan de gesprekken die je online hebt gevoerd om tijdens de date op deze onderwerpen terug te vallen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Als je het moeilijk vindt om een ​​gesprek gaande te houden, zorg er dan voor dat je voldoende vragen hebt bedacht die je kunt stellen. Het kan geen kwaad om je voor te bereiden. Maak van tevoren een klein lijstje met onderwerpen die je wilt bespreken, of dat nu een gemeenschappelijke interesse is of algemene onderwerpen zoals Netflix-series en sporten. Dit zijn enkele vragenlijsten op je op weg te helpen:

3. Zenuwachtigheid

Eerste dates zijn bijzonder spannend. Verwacht daarom dat je nerveus bent. En niet alleen jij: je date zal waarschijnlijk net zo nerveus zijn als jij. Maar net als jij zal je date ook proberen het niet te laten zien. Het is een van de charmes van daten, omdat het je kwetsbaar maakt. Dankzij de zenuwen kun je ook dingen gaan zeggen die je liever niet zou zeggen, maar dat is nu eenmaal onderdeel van het datingspel. Houd er rekening mee dat de zenuwen minder worden na een paar keer lachen en wanneer je eenmaal met elkaar in gesprek bent.

4. Er is een doel

De meeste mensen daten met een doel. De date zelf is niet het doel, maar een middel om dat doel te bereiken. Wat is jouw doel voor de date? Wil je je datepartner beoordelen als potentiële liefdespartner? Wil je eigenlijk geen vaste partner, maar wel gezelschap voor een avondje? Of een friend with benefits? Als je weet wat het doel van de date is, dan kun je je richten op dat doel. En ook kun je op de date achterhalen of het doel van je datepartner overeenkomt met die van jou. Oftewel: een date is ook bedoeld om overeenstemming te vinden in de intenties.

5. Het duurt niet te lang

Het is een gouden regel om een eerste date niet lang te laten duren. Reken op een uur of twee, misschien iets meer als je uit eten gaat. Natuurlijk heeft dit ook te maken met wat je precies gaat doen op de date en welk date-idee je hebt bedacht. Sommige mensen hebben even de tijd nodig om te acclimatiseren, dus geef je date in ieder geval een uur de tijd om zichzelf goed uit te drukken.

6. Het is een beoordeling

Een date is ervoor bedoeld om een ander te beoordelen. Zie jezelf als de eenkoppige jury die de date gebruikt om een ander te jureren. Is dit iemand met wie je oud wilt worden? Welke kwaliteiten en eigenschappen heeft je gesprekspartner? Zou dit een goede partner kunnen zijn? Onbewust en bewust gebruik je een eerste date om in te schatten hoe iemand is en wat deze persoon voor jou kan betekenen.

7. Het kán intiem worden

Het is gebruikelijk dat een succesvolle date wordt afgesloten met een kus. Maar die kus is optioneel en zeker niet verplicht – ook niet als het een geslaagde date was. Het eventuele moment voor een kus is ná de date en wanneer beiden signalen geven dat ze willen zoenen. Als je niet wilt kussen, dan neem je verbaal afscheid, steek je een hand uit of geef je een knuffel. Als een kus daarentegen nog niet genoeg voor je is, kun je nog intiemer worden.

8. Het kán gevaarlijk zijn

Veiligheid boven alles. Dat geldt ook voor daten. Hoewel de meeste dates samengaan met een bepaalde vorm van veiligheid, zijn er ook uitzonderingen waarin er sprake kan zijn van een gevaarlijke situatie. Denk aan je datingveiligheid door een veilige locatie te kiezen, doe onderzoek naar degene met wie je afspreekt en let op de rode vlaggen tijdens het daten. Ook tijdens de date is het belangrijk om bij jezelf in te checken en jezelf af te vragen hoe je je voelt.

9. Een tweede date

Als de date goed gaat, kan de mogelijkheid van een tweede date zich voordoen. Of jij stelt het voor of de ander. Als je het naar je zin hebt, sta dan open voor het idee om de ander beter te leren kennen op een tweede date. Als je gevoel je echter vertelt dat het niets gaat worden, geef dan geen valse hoop. Geef geen antwoord op de vraag en kom er later per app op terug.

10. Verwacht niet te veel

Waar veel mensen de fout ingaan is het volgende. Ze hebben een date gepland met iemand die ze via een datingapp hebben ontmoet. Het klikte meteen, de gesprekken waren moeiteloos en de foto’s waren net zo fantastisch. Als gevolg van dit alles gaan ze veel verwachten van hun date. Op de date komen ze er echter achter dat de foto’s ‘iets’ bewerkt zijn en in real life zijn de gesprekken toch heel anders. Het gevolg is dat ze teleurgesteld raken door de gehele ervaring.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om niet te veel van een eerste date te verwachten. Omdat het een spannende ervaring is kan niemand echt helemaal zichzelf zijn. En omdat het een momentopname is, wil dat niet meteen zeggen dat elk gesprek tussen jullie zo zal verlopen. Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat het slechts een eerste date is. Verwacht er weinig van, dan valt het nooit tegen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie