Home Dating Rode vlaggen eerste date: 13 signalen die een waarschuwing zijn

Rode vlaggen eerste date: 13 signalen die een waarschuwing zijn

6 minuten leestijd
0
rode vlag

Als toeschouwer is het makkelijk om te oordelen over een slechte relatie. Wanneer de partner van je vriend(in) minachtende opmerkingen maakt tijdens een meningsverschil, dan zie je het helemaal helder. Zo zou je vriend of vriendin niet behandeld moeten worden. Misschien geef je zelfs het advies om snel de benen te nemen, voordat het helemaal uit de hand loopt. Maar dat advies geef je niet aan jezelf wanneer precies hetzelfde bij jou gebeurt, omdat je dan geen toeschouwer bent.

Het probleem is dat we de rode vlaggen niet willen of kunnen zien wanneer we onderdeel van de relatie zijn. Omdat de waarschuwingssignalen vaak subtiel zijn en je ze met een roze bril beoordeelt, zijn ze gemakkelijker te vergeven. En omdat je niet wilt toegeven dat de persoon op wie je verliefd bent eigenlijk niet zo geweldig voor je is, kun je de rode vlaggen zelfs gaan negeren.

Hoe vaak hoor je wel niet van zowel vrouwen als mannen die bedrogen, mishandeld of misbruikt zijn, terwijl ze dat nooit van hun partner hadden verwacht? Achteraf zijn ze kwaad op zichzelf over het feit dat ze de signalen hebben gemist. De informatie was er altijd al – ze negeerden het gewoon.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

🚩 Wat zijn rode vlaggen in dating?

De term ‘rode vlag’ die wordt gebruikt in de context van daten en relaties is een signaal dat iemand een slechte of problematische partner zal zijn (of is). Deze rode vlaggen zijn indicaties van ernstige problemen die op een later moment tevoorschijn kunnen komen. Het zijn de tekenen dat een potentiële partner in potentie een slechte partner zal zijn.

Denk dan vooral aan iemand met psychische problemen, een verslaving, woedeproblemen, neigingen tot geweld, geldproblemen of extreme jaloezie. De rode vlaggen zijn een hint dat deze problemen naar voren zullen komen naarmate de relatie zich ontwikkelt.

13 rode vlaggen op eerste dates

Daten kan vermoeiend zijn wanneer je steeds relaties begint met de verkeerde personen. Maar dat is niet nodig. Het herkennen van de rode vlaggen is de beste manier om te voorkomen dat je tijd verspilt aan mensen die het niet verdienen. Op deze manier kun je de verkeerde types elimineren voordat je emotioneel betrokken raakt of aan ze gehecht raakt. Als je wilt weten of iemand een slechte of giftige partner zal zijn, bekijken dan deze 13 rode vlaggen die je op eerste dates kunt herkennen.

1. Je betrapt je date op leugens

Iemand meer dan eens betrappen op een leugen is geen goed teken. Het is een rode vlag. We vertellen allemaal weleens een leugentje om bestwil. Maar als je merkt dat je de ander constant betrapt op leugens, dan is dat een rode vlag. Hoe kun je met iemand een relatie beginnen als je keer op keer wordt voorgelogen? Dat is geen stabiele basis voor een relatie.

2. Je date praat al snel over seks

Natuurlijk, bij deze rode vlag hebben we het voornamelijk over mannen. Als hij al op de eerste date vragen begint te stellen over je seksuele voorkeuren en fantasieën, dan mag je dat als vrouw als een rode vlag bestempelen. Tenzij je er nadrukkelijk zelf over bent begonnen, is praten over seks tijdens de eerste date een waarschuwingssignaal dat de intenties anders kunnen zijn dan wat je zou verwachten. En als je er niet van gediend bent, dan is het ook een teken dat je grenzen niet gerespecteerd worden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

3. De ex komt ter sprake

We hebben (bijna) allemaal een ex. Voor de meeste mensen is het iemand met wie ze een verleden hebben en waarmee ze herinneringen delen. Maar dat betekent niet dat de herinneringen op een eerste date besproken moeten worden. Het ex-onderwerp is niet geschikt voor een eerste date. Het is een rode vlag, want de mensen die het over hun ex hebben tijdens een date, zijn waarschijnlijk nog niet helemaal over hun ex heen – en misschien dus niet eens klaar voor een nieuwe relatie.

Als je het gevoel hebt dat er een derde persoon op de date aanwezig is, beschouw het dan als een rode vlag.

4. Het is nog maar net uit

Vertelt de ander dat het nog maar net uit is met zijn ex? En was het een serieuze, langdurige relatie? Dan is het oppassen geblazen, want dan zou je zomaar in een rebound relatie kunnen belanden. Een rebound is vaak kort en emotioneel verwarrend, omdat de ander onzeker is over wat hij of zij wil. De ander is waarschijnlijk ook nog sterk emotioneel betrokken bij de vorige relatie.

5. Alle exen zijn ‘gek’

De meesten van ons hebben ervaring met een ex waarvan we achteraf dachten: “Wat heb ik in hemelsnaam in die persoon gezien?” Er zijn ook mensen die geen enkele ex hebben die normaal was: ze waren allemaal gek. Als je date zegt dat alle exen gek zijn, dan is de kans groot dat het niet volledig aan deze exen lag, maar voornamelijk aan diegene met wie je nu een date hebt.

6. Je date heeft het over een toekomst samen

“Ah, wat lief dat hij/zij het al over onze toekomstige kinderen heeft!”, dacht niemand tijdens een eerste date. Waarom niet? Omdat het een teken van love bombing is, een manipulatieve tactiek om controle over iemand te krijgen. Het is misleiding, want het enige doel van deze tactiek is om je voor zich te ‘winnen’. De ander kent je echter helemaal niet nog niet, dus als iemand het al snel over samenwonen, kinderen of trouwen heeft, vertrouw het dan niet. Dit zijn nog meer voorbeelden van love bombing:

  • Gedurende de hele dag appen en bellen
  • Overmatig veel complimenten
  • Continu cadeaus geven
  • Te snel en te veel tijd samen doorbrengen
  • Al het hetzelfde willen doen als wat jij doet
  • Excessieve interesse in je achtergrond en leven
  • Te snel willen gaan met de relatie

7. Je date maakt je belachelijk

Zet je date je al tijdens de eerste date voor schut? Beschouw het als een rode vlag, zelfs als ze achteraf meteen zeggen dat het een grapje was. Als iemand waarmee je datet iets zegt dat je pijn doet, hoe klein het ook is, dan is dat een teken dat ze onverschillig kunnen zijn voor je gevoelens. Het kan zelfs een vorm van negging zijn, wat eigenlijk een hele vervelende manier is om iemand te versieren.

8. Je potentiële partner heeft geen vrienden

De grootste psychopaten van deze wereld hebben de minste vrienden. Ze hebben niet echt goede vrienden of nauwe banden met familieleden. Nu hoeft je date natuurlijk geen seriemoordenaar te zijn wanneer deze zegt geen goede vrienden te hebben, maar het is wel een rode vlag om rekening mee te houden.

Vraag jezelf af of dat zo is. Is het omdat ze een hekel aan anderen hebben of omdat anderen een hekel aan je date hebben? Het is hoe dan ook iets om rekening mee te houden, want misschien is je date gewoon niet in staat om connecties te maken en te onderhouden.

9. Je date is respectloos tegen bedienden

De manier waarop mensen bedienden behandelen onthult veel over hun karakter. Blaffen ze de bediende af wanneer deze een foutje maakt? Of blijven ze respectvol? Hoe anderen de CEO van een groot bedrijf behandelen zegt niets over wie ze zijn. Maar hoe ze een bediende behandelen die iets verkeerd doet wel. Hoe iemand een bediende behandelt is een teken van hoe ze jou later ook gaan behandelen.

10. De ander bestelt voor jou

Je zou haast denken dat niemand het lef heeft om zomaar iets voor een date te bestellen, maar dat is wel degelijk wat sommige mensen doen. En het is natuurlijk meteen een rode vlag als je niet eerst vraagt wat de ander. Het komt over controlerend en bezitterig, twee eigenschappen die je niet wilt zien op een eerste date.

11. Je date vraagt niets, praat alleen over zichzelf

Het is de klassieke rode vlag waar we allemaal mee te maken hebben gehad: mensen die niets vragen aan anderen, maar wel de hele tijd over zichzelf praten. Hoe moet je beoordelen of er iets van chemie is, laat staan een gemeenschappelijke basis, als het gesprek volledig eenzijdig is? Het is mogelijk dat je date altijd op de praatstoel gaat zitten als hij of zij nerveus is, maar het is in elk geval een afknapper. En mogelijk dus ook een rode vlag.

12. Je date drinkt te veel alcohol

Valt het je op dat je date het ene na het andere drankje wegtikt? Het kunnen de zenuwen zijn, maar ook is het mogelijk dat je gesprekspartner een alcoholprobleem heeft. Onderzoeken hebben aangetoond dat overmatig alcoholgebruik in verband wordt gebracht met relationeel geweld. Nu zeggen we niet dat elke alcoholgebruiker dit gedrag vertoont. Maar als iemand het alcoholgebruik tijdens de eerste date al niet onder controle heeft, hoe zou dat in later in de relatie dan gaan? Het is een rode vlag, omdat de kans groot is dat deze match ook andere dingen in zijn leven niet onder controle heeft.

13. Je hebt een slecht onderbuikgevoel

Alles wat je tot nu toe hebt geleerd in je leven komt ten uiting in je onderbuikgevoel, ook wel je intuïtie genoemd. Krijg je een slecht onderbuikgevoel tijdens de eerste date, zonder dat je harde bewijzen hebt die dat gevoel kunnen bevestigen? Laat je niets wijsmaken: het gevoel is er niet voor niets. Het zorgt ervoor dat je betere beslissingen maakt dan wanneer je rationeel denkt.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

21 irritante dingen die mensen doen op eerste dates

Daten is een heleboel dingen. Het is frustrerend als je nooit de ware ontmoet, het is verm…