Home Flirten Wat is negging? Voorbeelden, zinnen en hoe het werkt

Wat is negging? Voorbeelden, zinnen en hoe het werkt

8 minuten leestijd
0
indruk afwijzen

Scharrels, soft swingen, booty calls, en ghosting: er zijn nogal wat hippe termen als het aankomt op het gebied van relaties, daten, en seksualiteit. Negging is een nieuwe in deze rij met definities en staat voor ‘Negative Remark’. Dat is inderdaad net zo negatief als dat het klinkt, want deze opmerkelijke manier van flirten is er namelijk op gericht om iemands zelfvertrouwen aan te tasten.

Waarom? Om ervoor te zorgen dat de ander op je valt. Dit is, zoals je je kunt voorstellen, allesbehalve een gezonde situatie, wat voor ons weer reden om je er meer over te vertellen en je er eigenlijk een beetje voor te waarschuwen.

Daarom geven we je een aantal praktische voorbeelden van negging en hoe je ermee kunt omgaan. Zo weet je voor jezelf wat je eraan kunt doen als jij te maken krijgt met de negative remark.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat is negging?

Daar moeten we wel eerst bij melden dat negging ook een hoog plaaggehalte heeft en wie wel eens flirt, weet dat flirten en klieren met elkaar gepaard gaan. We vinden het allemaal wel eens leuk om een goedgeplaatste grap te maken over iemand en misschien zelfs op die manier iemands aandacht zien te trekken. Toch is negging van een iets ander niveau, want deze vorm van flirten is als het ware een negatieve opmerking die wordt verpakt in een compliment om zo te profiteren van de onzekerheid van, doorgaans, een vrouw.

Het doel van het ‘neggen’ is de vrouwelijke gesprekspartner van slag te brengen. Zo moet ze geïntrigeerd raken door jou en in de war worden gebracht. Omdat je inbreuk maakt op haar zelfvertrouwen zal ze sneller geneigd zijn om in te gaan op je avances. Althans, dat is de simpele theorie achter negging.

Negging is van alle tijden

Op zich is negging niet zo heel onlogisch, want als je als man zijnde het mooiste meisje van de groep een verbaal tikje geeft, dan zal ze extra haar best doen om toch jouw aandacht te winnen. Omdat neggen ook op een hele subtiele manier kan plaatsvinden is het voor een vrouw soms moeilijk om te herkennen wanneer ze wordt ‘genegd’.

Neggen bestaat al heel lang, maar nog niet zo heel lang geleden waren psychologen in staat om een label op dit gedragspatroon te plakken. Hoewel de eerste beschrijvingen van neggen terug te voeren zijn op een onderzoek uit 1965, sloeg de techniek pas begin jaren 2000 aan onder de zogenaamde pick-up artists in de Verenigde Staten – mannen die verschillende technieken uitproberen om vrouwen te versieren. Pas in 2009 kreeg dit gedragspatroon een naam: negging.

In relaties neemt negging verschillende vormen aan, vaak om de macht of controle te krijgen – of dat nu bewust of onbewust gebeurt. Negging en daten samen is een combinatie die in het voordeel wordt gebruikt door mensen die worstelen met problemen een laag zelfbeeld. Door de negging-techniek te gebruiken zouden ze in staat zijn om iemand te versieren die boven hun stand ligt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

Hoe negging werkt

Een vrouw neemt een drankje aan een bar. Ze is alleen en lijkt op iemand te wachten. Een man die haar heeft opgemerkt, loopt langzaam naar haar toe. Hij is nerveus, onzeker over zichzelf. Het is geen klassieke gentleman en ook geen sensuele Don Juan. Hij zweet. “Weet je,” zegt hij, “je lijkt precies op mijn kleine zusje.”

De vrouw is verbaasd. Ze snapt hem niet, waarop hij zegt: “Je bent volwassen, mooi om te zien, maar hebt een te meisjesachtig voorkomen.” Ze is van slag en weet niet of het nu positief of negatief is wat hij zojuist tegen haar zegt. Maar hij heeft in elk geval haar aandacht. Even later komen haar vrienden aan, maar de opmerking van de man blijft de hele avond in haar hoofd zitten.

Een verleidingstruc

Je bent dit enigszins bizarre fenomeen misschien nog nooit eerder tegengekomen, maar in verschillende vormen wordt het als verleidingstechniek over de hele wereld beoefend. Negging is in wezen een psychologische truc. Het idee is om het zelfvertrouwen van een vrouw te ondermijnen door valse opmerkingen te maken die verstopt zitten in een compliment.

Het gaat in deze verleidingstruc om het hebben van controle en dat de man de leiding heeft over de vrouw. Door de vrouw op een dusdanige manier te benaderen, krijgt zij het gevoel dat ze compenserend gedrag moet vertonen om de goedkeuring van de man te verdienen.

Aanzetten tot seksueel compenserend gedrag

Negging kan zich ook strekken tot seksueel compenserend gedrag. Iemand die erin slaagt om een vrouw dusdanig manipuleren kan haar ertoe aanzetten om met hem het bed in te duiken, zonder dat ze dat met de volle overtuiging wil. Om te voorkomen dat de man ‘nogmaals wordt teleurgesteld’ kan ze in een dergelijke situatie toch besluiten om zichzelf seksueel over te geven. Zoals je je kunt voorstellen is het voor een vrouw daarom aan te raden om dergelijke trucjes te herkennen en, het liefst zelfs, voor te zijn.

10 voorbeelden van negging

“Normaal val ik op sexy, slanke vrouwen, maar ik vind jou echt leuk.” Het is een klassiek voorbeeld van negging. De man geeft niet een echt compliment, maar het is ook geen echte belediging – het zit er subtiel tussenin. Het doel? Om het zelfvertrouwen van de vrouw naar beneden halen, zodat de vrouw gevoeliger wordt voor zijn manipulaties.

Het probleem zit hem erin dat de manipulaties allerlei verschillende vormen kunnen aannemen en daardoor niet even makkelijk te herkennen zijn. Om je toch een aantal geldige voorbeelden van negging te geven, zou je kunnen denken aan opmerkingen in de trant van:

 1. “Je ziet er fantastisch uit in die outfit. Het verbaast me dat je dat voor elkaar krijgt met jouw lichaamstype.”
 2. “Heb je iets anders gedaan met je haar? Het ziet er een stuk beter uit als je jouw haren zo draagt. Het neemt zo wat aandacht weg van je gezicht.”
 3. “Je stopt met roken? Goed van je. De hoeveelste poging is dat ook alweer?”
 4. “Fijn dat je Salsa wilt leren. Tijd om die twee linkervoeten van je een kans te geven.”
 5. “Je nieuwe parfum ruikt goed, maar het is wel wat mannelijk.”
 6. “Is dat alweer je vierde drankje? Zo word je wel heel losbandig straks als je bij me thuis bent.”
 7. “Voor een vrouw ben je best goed in autorijden.”
 8. “Wat zag je er goed uit bij die laatste post van je! Trouwens, hoe heet dat meisje waarmee je op de foto stond?”
 9. “Ik wil niet onbeleefd klinken, maar die outfit laat wel heel erg je rondingen zien.”
 10. “Het verbaast me dat je presentatie zo goed ging. Heeft iemand je ermee geholpen?”

Al deze voorbeelden gaan in tegen de standaard opmerkingen en complimenten die vrouwen normaal gesproken te horen krijgen. Eigenlijk zijn het beledigingen die verpakt worden als een compliment. Ze zijn heel anders dan de complimenten die vrouwen vaker ontvangen, zoals:

 1. “Wauw, je bent zo mooi.”
 2. “Wat zie je er goed uit.”
 3. “Deze outfit staat je perfect.”
 4. “Alle mannen kijken om als je voorbij loopt.”
 5. “Je vrolijkheid fleurt de omgeving op.”
 6. “Op een schaal van 1 tot 10, ben je een 11.”

Hoe vervelend en vals het ook mag zijn, negging zorgt er wel voor dat de aandacht van de vrouw wordt getrokken. Met een standaard compliment is dat veel minder het geval.

Hoe te reageren

Gezien de verwrongen aard en de subtiele, of beter gezegd valse vorm van neggen, vragen veel vrouwen zich ongetwijfeld af hoe je dit fenomeen herkent. De opmerkingen zijn in veel gevallen zo subtiel dat je lang niet altijd zult weten wat je als vrouw moet antwoorden als iemand je op deze manier benadert. Wat je wel moet beseffen is dat de opmerkingen bedoeld zijn om je te laten wankelen. Iemand die negging gebruikt om je te ontwapenen, zal deze slinkse opmerkingen in het openbaar of in de buurt van anderen gebruiken, waardoor je wordt gedwongen om een reactie te vertonen.

Nu je de gedragspatronen snapt en ook een aantal voorbeelden hebt gezien die als negging moeten worden herkend, is de volgende stap om te bedenken hoe je dit tegengaat. Maar hoe reageer je op negging als je wilt voorkomen dat jouw gevoelens worden gekrenkt en jij je te veel laat kennen? Dit zijn een paar technieken die kunnen helpen.

1. Herken het patroon

Er is geen eenduidige manier waarop je een weerwoord kan geven, vooral niet als je niet eens weet of de opmerking onder negging valt en wat niet. Gebruik dus de tekenen en voorbeelden die we zojuist met je hebben gedeeld om vast te stellen of jouw gesprekspartner dit bij jou uithaalt. Als je eenmaal zeker weet dat deze kleine steekjes onder water niet eenmalig zijn, dan is het tijd om te handelen. Een vervelende opmerking kan uiteraard een keer voorkomen, maar als het structureel gebeurt, dan is het tijd dat jij jezelf er tegen beschermt.

2. Reageer niet door zelf ook te neggen

Een keiharde reactie terug is lang niet altijd de beste oplossing. Hoe spottend de opmerking ook is en hoe hard de belediging ook aankomt; verlaag je niet tot het niveau van de ander. Je wordt anders steeds dieper in deze giftige relatiedynamiek gezogen. Je gesprekspartners zien dit als een provocatie om vervolgens dubbel zo hard terug te slaan. Het is op deze manier dat emotioneel misbruik kan ontstaan, vooral als de ander heel bewust jou onderuit probeert te halen om z’n eigen onzekerheid te camoufleren.

3. Druk uit hoe je je voelt

Ja, de twijfels over wat er nu precies gaande is kan veel ongerustheid opwekken. Het is logisch dat je met de vraag zit of je je gesprekspartner al dan niet moet confronteren met zijn gedrag en hoe het je laat voelen. Voor je eigen gemoedsrust is het een goed idee om het er met de ander over te hebben. Let wel: dit is met name toepasselijk als je een relatie met iemand hebt en negging vaker wordt ingezet om je te manipuleren.

4. Let op de reactie

Als je de ander vertelt hoe jij erover denkt, let dan op hoe de ander reageert. Als iemand je per ongeluk pijn heeft gedaan, zal hij zich oprecht verontschuldigen voor zijn gedrag. Iemand die enkel de beste bedoelingen heeft, zal er alles aan doen om je gerust te stellen dat dergelijk gedrag niet zal worden herhaald. Als er echter sprake is van bewuste, doordachte negging, dan zal het gedrag waarschijnlijk alleen maar verslechteren. Deze persoon zal niet stoppen, maar terugkomen met aanvullende antwoorden en nog meer negatieve opmerkingen.

5. Laat je niet om de tuin leiden

Zelfs als de ander oprechte excuses aanbiedt, vermijd dan woorden als ‘Het oké’ of ‘Maak je geen zorgen’ of ‘Laten we het gewoon vergeten en verdergaan’. Door dit te doen, geef je de ander vrij spel om door te gaan met het manipulatieve gedrag. De ander laten weten dat je zijn verontschuldigingen accepteert en hoopt dat dergelijk gedrag niet zal worden herhaald, is de enige juiste reactie.

6. Eis verandering

Of je nu bezig bent met een eerste kennismaking of elkaar al langer kent; de beste oplossing is om een permanente verandering te vragen in zijn gedrag. Als je net met elkaar aan het daten bent, laat de ander dan weten dat er pas een volgende date zal zijn als je zeker weet dat deze steekjes onder water voorbij zijn. Bij een vaste relatie zul je ook consequenties moeten verbinden aan het niet gehoor geven aan jouw eis.

7. Beslis of je wel wilt blijven

Het maakt niet uit hoe de ander jou heeft gemanipuleerd, onthoud dat je altijd het laatste woord hebt om te kiezen wat je wilt in je leven. Als je al hebt aangegeven wat jouw gevoelens zijn bij zijn gedrag, om verandering heb gevraagd, terwijl er geen gehoor aan wordt gegeven, aarzel dan niet om de stekker eruit te trekken. Je verdient beter.

Waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat je geen gedrag hoeft te verdragen dat jouw gemoedsrust aantast. Laat je niet naar beneden halen door deze manipulatieve uitspraken, want dat is wat negging is.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Flirten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Succesvol flirten: beste manier om te flirten die ‘elke keer’ werkt

Als je iemand om flirtadvies vraagt, dan krijg je nooit hetzelfde antwoord. En afhankelijk…