Wie was Don Juan? De legende van de onvermoeibare vrouwenversierder

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Casanova en Don Juan waren twee legendes die bekend waren om hun onvermoeibare pogingen om vrouwen te versieren. Casanova heeft echt bestaan, maar over de ander valt dit nog te betwisten. Er zijn heel wat verhalen die rondgaan en vertellen over de legende van de onvermoeibare vrouwenversierder Don Juan.

Ben jij ook benieuwd wie deze man is, wat hij deed en hoe hij in het dagelijks leven nog steeds voorbijkomt in allerlei verhalen? Wij vertellen je wie hij werkelijk was.

Wie is Don Juan?

Je hebt de naam Don Juan vast wel eens voorbij zien komen, maar wie is het eigenlijk? Je kunt hem het beste omschrijven als een legendarische vrouwenversierder. Zijn naam verscheen voor het eerst in 1620 in het boek ‘El Burlador de Sevilla’ van Tirso de Molina. De mogelijkheid bestaat dat het een fictief persoon is en dat hij zijn versiertrucs zou hebben overgenomen van zijn eveneens fictieve oom Jurriën del Agua. Het verhaal van De Molina is later door verschillende personen bewerkt en in nieuwe vormen uitgebracht in toneelstukken, opera’s, gedichten en films.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe het verhaal begon…

Het verhaal waarin Don Juan voor het eerst zijn opwachting maakt, begint als volgt. Don Juan wilde de jonge, nobele dame Donna Anna versieren, maar zij had een verloofde, Don Ottavio. Don Juan’s poging om Donna te versieren werd ontdekt door haar vader. Hij daagde Don Juan uit voor een duel, maar verliest de strijd. Don Juan ontsnapt, maar Donna Anna en haar verloofde proberen hem op te sporen.

De vader wordt begraven met een standbeeld dat naar hem wordt gevormd. Als Don Juan het graf van Donna’s vader passeert komt er plots een stem uit het standbeeld. Het standbeeld straft de vrouwenversierder voor zijn slechte daden, maar op zijn beurt nodigt Don Juan het standbeeld uit voor een diner. Het is natuurlijk gek dat een standbeeld tot leven komt, maar in verhalen is natuurlijk alles mogelijk. Het is in dit soort verhalen meer een verwijzing, dan een realistische vertaling van de werkelijkheid.

Zo eindigt het verhaal

Het standbeeld komt op het beloofde tijdstip bij het huis van Don Juan. Het beeld van de dode vader wil hem de hand schudden. Maar zodra Don Juan zijn hand vastpakt, wordt hij in een ijskoude en diepe kuil getrokken. Zo neemt het standbeeld hem mee naar de plek die de hel wordt genoemd. En zo eindigt het legendarische verhaal van de vrouwenversierder.

De moderne Don Juan

Tegenwoordig is een persoon zoals Don Juan nog steeds in beeld, alleen wordt hij niet meer vernoemd naar de Spaanse rokkenjager. Denk maar aan het type man dat wordt neergezet als een rokkenjager of womanizer. Hoewel de reputatie als player of fuckboy kenmerkend is voor deze mannen, zitten vrouwen in een tweestrijd met dit type.

Zo wordt een vrouw gestreeld als een zeer aantrekkelijke man haar heeft uitgekozen, in plaats van alle andere vrouwen die hij kan krijgen. Ondanks dat al haar vriendinnen haar waarschuwen, omdat deze Don Juan een foute man is, waagt ze toch de sprong in het diepe. Obstakels zijn er om te overwinnen, denkt ze.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een geheimzinnige kant van de liefde

Anderzijds heeft de vrouwenversierder ook een geheimzinnige kant en dat is wat het voor vrouwen zo aantrekkelijk maakt. Het gezond verstand zegt natuurlijk dat het een foute man is, maar als vrouw zijnde we willen er niet naar luisteren. Het is natuurlijk een uitzonderlijke kans dat zo’n woest aantrekkelijke man beschikbaar is. En die kans mag je niet zomaar voorbij laten gaan.

Er volgen impulsieve acties, huilende telefoontjes met vriendinnen en de nacht doorbrengen in het bed van je geliefde… maar je bent niet de enige. Deze Don Juan weet heel goed hoe hij een vrouw om zijn vinger moet winden.

retro vrouw

Een mythisch figuur

De geruchten dat Don Juan echt heeft geleefd zijn niet heel geloofwaardig. Er wordt namelijk beweerd dat het een mythisch figuur is die in de 14e eeuw tot de verbeelding sprak van sterke verhalenvertellers en romanschrijvers. Zo heeft Mozart zijn opera ‘Don Giovanni’ aan deze vrouwenversierder gewijd.

In tegenstelling tot Casanova, die in Italië is opgegroeid en daar heeft geleefd, is er geen bewijs dat Don Juan echt heeft bestaan. Toch wordt er ook weer gesproken dat de vrouwenversierder ongeveer 1.000 bedpartners heeft gehad. En dat is weer vreemd, omdat het impliceert dat hij toch heeft bestaan.

Van romantische held tot tragisch figuur

In 1665 komt het verhaal van Don Juan nog een keer voorbij. Deze keer in het stuk van ‘Dom Juan‘ van Molière. In dit verhaal is er weinig begrip voor zijn schurkendaden. Maar later, in de 19e en de 20e eeuw wordt de vrouwenversierder voor het eerst neergezet als een romantische held en daarna als tragisch figuur.

Elke keer blijkt hij als een antiheld te worden omschreven. In de moderne tijd wordt Don Juan neergezet als een prototype van de trouweloze verleider en als een persoon die er op uit is om vrouwenharten te veroveren.

Zijn rol als vrouwenversierder

Don Juan had dus de smaak flink te pakken als vrouwenversierder, ervan uitgaande dat hij met 1.000 vrouwen het bed heeft gedeeld. Het type man dat Don Juan vertegenwoordigt, trekt meestal het soort vrouwen aan die op een onbewust niveau de leegte herkennen. Ze willen zo’n man redden en compenseren dat met het gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef. In verschillende verhalen wordt Don Juan neergezet als een duister personage waar vrouwen continu voor vallen en daardoor ook de fout maken om met hem in zee te gaan.

Varianten op het verhaal

Zoals eerder genoemd, zijn er verschillende uitvoeringen over het verhaal van Don Juan verteld. De film ‘Don Juan DeMarco‘ uit 1994, met Johnny Depp in de hoofdrol als Don Juan, vertelt over het leven van deze vrouwenversierder. Het verhaal is gebaseerd op twee verschillende bronnen. Zo is er een verhaallijn in de tegenwoordige tijd waarin het korte verhaal ‘Don Juan DeMarco and the Centerfold’ naar voren komt. De fragmenten die verwijzen naar vroeger, waarin wordt verteld over het leven van deze vrouwenversierder, zijn geschreven door de 18e-eeuwse schrijver Lord Byron.

Don Juan DeMarco – Officiële trailer (1994)

De opera Don Giovanni

Het andere verhaal, dat van Mozart, heeft net een andere kijk op het verhaal van Don Juan. Zo komt de vrouwenversierder zijn ex-vriendin tegen, Donna Elvira, die hem het leven zuur wil maken. Net op het moment dat Don Juan het jonge boerenmeisje Zerlina heeft versierd, komt Elvira langs om zich te ontfermen over het jonge meisje. Vervolgens komt hij Donna Anna en haar verloofde tegen en ook hier komt Donna Elvira tussenbeide met allerlei beschuldigingen. Maar Don Juan weet wederom te ontsnappen. En op de vluchtroute neemt hij de jonge Zerlina mee.

Wederom op de vlucht

Na dit alles organiseert Don Juan een feest, en nodigt de lokale boerenbevolking uit. Wat hij niet weet, is dat zowel Donna Elvira als Donna Anna en haar geloofde ook aanwezig zijn als gemaskerde gasten. Op het moment dat hij iets met Zerlina wil gaan doen, schiet het drietal haar te hulp. Don Juan doet een poging om zijn trouwe bediende Leporello van de daad te beschuldigen, maar wordt toch ontmaskerd. En wederom slaat Don Juan op de vlucht. Met behulp van een smak geld weet hij zijn bediende te overtuigen om bij hem te blijven – samen gaan ze op avontuur.

Naar de hel

De nieuwe vlucht is niet het einde van het verhaal. Want opnieuw heeft de vrouwenverslinder zijn oog laten vallen op een dienstmeisje en met zijn versierkunsten probeert hij haar te verleiden. Echter zijn er heel wat mensen onderweg om Don Juan op te pakken en hem te ontmaskeren, zo niet te lynchen. Toch weet hij wederom te ontkomen, terwijl Leporello wél bijna wordt gelyncht. Het is hem weer gelukt: een vrouw versieren en ontsnappen aan alle narigheid. Het verhaal eindigt uiteindelijk op de begraafplaats waar Don Juan de hel in wordt getrokken.

Nog altijd populair

Het historische verhaal van Mozart is in 1979 verfilmd door regisseur Joseph Losey. In deze versie wordt hij neergezet als een verleider, die ten onder gaat aan zijn excessen. In 2012 heeft het Noord Nederlands Toneel ook een versie van Don Juan op de planken neergezet. Je kunt dus stellen dat deze vrouwenversierder door de eeuwen heen niets aan populariteit heeft verloren. Don Juan wordt nog steeds gebruikt om prachtige uitvoeringen neer te zetten. Niet alleen op het toneel, maar ook in de slaapkamer.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie