Home Tips Vreemdgaan via WhatsApp? Door deze ‘fout’ kunnen anderen het ontdekken

Vreemdgaan via WhatsApp? Door deze ‘fout’ kunnen anderen het ontdekken

2 minuten leestijd
0
whatsapp track

Alle signalen staan op rood: je bent ervan overtuigd dat je partner met iemand anders appt. En je hebt ook een voorgevoel over wie dat zou kunnen zijn. Alleen heb je daar geen tastbaar bewijs voor. Op welke manier je het ook vraagt, het eindigt altijd in een ontkenning. Was er nu maar een manier waarop je het zelf kon checken…

In plaats van het gevoel te negeren en te vertrouwen op de eerlijkheid van de mens, spelen verschillende apps in op deze verdenking van vreemdgaan via WhatsApp. Deze apps maken het mogelijk om twee mensen te controleren op potentieel vreemdgaan. En velen maken er gebruik van, zo blijkt uit het aantal downloads van de apps.

Hoe de apps dit doen

Door een twijfelachtige WhatsApp-functie kunnen achterdochtige mensen hun partner stiekem volgen, op een manier zoals je dat niet zou verwachten. Het is niet eens nodig om een app te installeren op de telefoon van de partner, want de apps maken gebruik van een loophole in WhatsApp waar niemand iets tegen kan doen.

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Het probleem wordt veroorzaakt door de ‘online’-statusfunctie van WhatsApp die standaard ingeschakeld is voor alle gebruikers. Wanneer je de app opent, wordt er een ‘online’-melding getoond onder je naam waardoor anderen kunnen zien dat je actief bent in WhatsApp. En daar zit het probleem, zo ontdekte cybersecuritybedrijf Traced.

Het bedrijf ontdekte dat er meerdere online diensten en apps zijn die deze functie misbruiken om mensen te cyberstalken. De apps monitoren wanneer iemand online komt zonder een chat met hen te beginnen. Op basis van deze informatie kunnen gebruikers van de app een vrij accurate inschatting maken over hoe laat je naar bed gaat en ontwaakt, maar ook kunnen ze de chatpatronen van verschillende gebruikers tegelijk met elkaar matchen.

Komen de chatpatronen van je partner en een ander die je volgt overeen? Dan kan de app je vertellen hoe waarschijnlijk het is dat ze met elkaar praten via WhatsApp. Sommige apps laten er geen gras over groeien en geven expliciet aan dat ze bedoeld zijn voor het opsporen van vreemdgangers. Omdat elke vorm van stalken – hoogstwaarschijnlijk – strafbaar is, zullen we de namen van de apps niet noemen. Dit is hoe een van de app eruit ziet:

whatsapp tracker

Omzeiling van de regels

“Je kunt een telefoonnummer invoeren en als die persoon WhatsApp gebruikt, geeft de statustracker de exacte datum en tijd aan waarop die persoon WhatsApp heeft geopend”, legt Traced uit in een blogpost. Maar daarin leggen ze ook uit dat het een grijs gebied is. Want wat de één beschouwt als stalken, kan een ander bestempelen als het beschermen van een dierbare – bijvoorbeeld een kind.

Hoewel Google advertenties van stalkerware verbiedt, omzeilen de talloze tracking- en monitoringsapps dit verbod door te beweren dat ze ouders helpen de online activiteit, locatie, berichten en meer van hun kinderen te volgen. Terwijl dezelfde apps ondertussen allerlei functies hebben waarmee de chatpatronen van twee mensen worden vergeleken.

Wat vindt WhatsApp ervan?

“We luisteren goed naar de feedback van gebruikers en we horen dat als iemand weet dat een contact ‘online’ is, dit een gevoel van verbondenheid geeft wanneer vrienden en familie met elkaar chatten”, zegt een woordvoerder van WhatsApp tegen Motherboard.

WhatsApp zegt dat het al actie ondernomen heeft tegen een andere WhatsApp-tracker door de accounts van de site te sluiten en een ‘Cease and Desist’-brief te sturen. Maar ondanks de privacyrisico’s die de ‘online’-functie kan opleveren, staat WhatsApp (nog steeds) niet toe dat je de functie zelf kunt uitschakelen.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Onderzoek: ‘Mannen met zware, lage stem gaan vaker vreemd’

Size does matter. Althans, als het om de stembanden gaat, want verschillende onderzoeken t…