Je hebt elkaar op Tinder ontmoet, spreekt met elkaar af en voor je het weet bevind je je in een liefdevolle relatie. Het gaat jaren goed, maar op een gegeven moment groei je uit elkaar. Je twijfelt over wat je moet doen. Maar diep van binnen weet je dat de relatie het eindpunt bereikt heeft.
Een toekomst samen behoort niet meer tot de mogelijkheden, maar je wilt de ander geen pijn doen. De partner waar je een deel van je leven mee hebt gedeeld verdient het niet om gekwetst te worden. Hoe doe je dat? Op welke manier kun je het slechte nieuws brengen?
10 tips voor uitmaken zonder kwetsen
Iedereen die het meegemaakt heeft kan erover meepraten; de relatie beëindigen is een moeilijk punt. Breng je idee over het uitmaken van de relatie op een respectabele en eerlijke manier over zodat je je partner zo min mogelijk kwetst. Dit zijn tien tips voor uitmaken zonder iemand te kwetsen.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
1. Doe het persoonlijk
Of je nu een uur van je partner vandaan woont of al jaren samenwoont; de enige manier om een relatie met respect te beëindigen is door het persoonlijk te vertellen. Geen e-mail, WhatsApp-bericht of telefoongesprek om het uit te maken. Dit is onpersoonlijk en geen volwassen manier om de relatie te beëindigen.
Als de gevoelens van je partner je lief zijn, dan zet je je over de angst om het te vertellen heen. De enige manier om het uit te maken zonder iemand te kwetsen is door het persoonlijk te vertellen.
2. Neem verantwoordelijkheid
Een belangrijk onderdeel van het beëindigen van een relatie is het nemen van verantwoordelijkheid. Laat je partner weten wat je eigen aandeel is in de uiteindelijke relatiebreuk. Geef je eigen fouten toe en wat voor effect dit heeft gehad op de verbroken relatie. Het helpt je partner misschien niet meteen, maar wel bij de verwerking als hij of zij beseft dat het aan beiden lag.
3. Wees vreedzaam
Als je de relatie wilt beëindigen dan is het makkelijk om iemand de schuld te geven van alles wat er misgegaan is in de relatie. Je bereikt er echter niets mee en mogelijk loopt dit zelfs uit tot een fors meningsverschil. Voorkom dat deze situatie zich voordoet en stel je vreedzaam op.
4. Geef een hint, of juist niet
Iedereen kent de zin “we moeten praten”. Door dit al vooraf tegen je partner te vertellen kan deze zich emotioneel voorbereiden voor het definitieve gesprek. Waar sommigen het aanraden om de partner een dergelijke hint te geven, raden anderen aan om dit niet te doen. Voor beide valt wat te zeggen. Bepaal voor jezelf wat je partner het liefst zou willen.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
5. Doe het eervol
De relatie verbreken tijdens een ruzie is niet het juiste moment. De woede die met een ruzie gepaard gaat voorkomt dat het op een eervolle manier uitgesproken kan worden. Maak geen scène met andere mensen erbij, klaag niet tegen andere mensen en geef je partner de tijd om het zelf tegen iedereen te vertellen.
6. Vertel de echte reden
Hoe moeilijk het ook kan zijn; deel eerlijk je beweegredenen om het uit te maken. Als het een combinatie van redenen is, dan kies je de reden die het minst hard aankomt. Doe er alles aan om te voorkomen dat je je partner een slecht gevoel aanpraat. Ben je verliefd op een ander en vreemdgegaan? Vertel het.
Je kunt beter eerlijk vertellen waarom je de relatie wilt verbreken dan je partner voor jaren laten gissen wat de echte reden was. Iedereen weet dat “het ligt niet aan jou, maar aan mij” geen echte reden is.
7. Wees standvastig
Hoe zielig je partner ook is als je het slechte nieuws brengt, op deze momenten is het zaak om aan je standpunt vast te houden. De emoties die bij een relatiebreuk tevoorschijn komen kunnen je zicht vertroebelen waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Bedenk van tevoren goed of je de relatie écht wilt beëindigen en houdt vervolgens vast aan je keuze. Je kwetst je partner nog meer als je het laat doorsudderen.
8. Vraag om vragen
In sommige gevallen kan een relatiebreuk voor een reactie zorgen waarin de partner niets meer te zeggen heeft. Voorkom dat je partner met vragen achterblijft en geef hem of haar de ruimte om vragen te stellen over waarom je de relatie wilt beëindigen. Wees bereid om in ieder geval de “waarom”-vraag duidelijk te beantwoorden.
9. Wees vriendelijk
In plaats van de dingen te benoemen waar je je aan irriteert, laat je je partner weten wat je zo leuk aan hem om haar vond. De leuke tijd samen gaat niet verloren door de relatiebreuk; de positieve herinnering blijft. Benoem de pluspunten en niet de minpunten. Geef je partner het gevoel dat je het leuk hebt gehad, maar dat het voor jou geen toekomst meer heeft.
10. Doe het vlot
Het gesprek om de relatie uit te maken hoeft geen uren te duren. Vertel alles wat je wilt vertellen, geef de ander de tijd en ruimte om vragen te stellen, maar laat het niet te lang duren. Een lange aanwezigheid na het aankondigen van de relatiebreuk levert alleen maar verwarring en mogelijk zelfs meer pijn op. Dat is niet wat je wilt als de gevoelens van je toekomstige ex-partner je lief zijn.
Zoals je leest, komt er nogal wat bij kijken als je het wilt uitmaken zonder je partner te kwetsen. Ook al doe je nog zo je best om je partner geen pijn te doen, er is altijd sprake van emoties. De tips die je hebt gelezen kunnen je helpen om het minder pijnlijk te maken voor je partner.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.