Dating veiligheid: 22 tips voor veilig daten die je leven kunnen redden

Redactie
Door Redactie
16 minuten leestijd

Online daten is nog nooit zo populair geweest. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dat zo is, want datingapp zijn zowel effectief als efficiënt. Daar komt nog bij dat er nooit eerder een manier is geweest waarop je zoveel singles kunt ontmoeten in een tijdsbestek van slechts enkele minuten.

Hoewel de meeste ervaringen op datingapps probleemloos en heel leuk zijn, geldt dat niet voor alle date-ervaringen. Gezien de schaal waarop singles daten via datingapps, zou het ook wel heel naïef zijn om te denken dat alle dates vlekkeloos verlopen. De meeste dates zijn dus aangenaam, terwijl sommigen gevaarlijk kunnen zijn.

Daten met mensen die je niet kent is en blijft een risico. Hoeveel functies de datingapps ook ontwikkelen om oplichters te ontdekken en hoeveel voorzorgsmaatregelen jij zelf ook neemt: het kán onveilig zijn. Daarom leggen we uit wat je kunt doen om je veiligheid tijdens het daten te verbeteren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Op de datingapp

Daten, in welke vorm dan ook, kan gevaarlijk zijn. Maar er zijn belangrijke stappen die je kunt zetten om de datingapps veilig te verkennen.

1. Verzin een veilig wachtwoord

Nu kun je tegenwoordig vaak snel inloggen met Facebook-inloggen en andere koppelingen met sociale media. Maar als dat niet mogelijk is, dan vraagt de datingapp of je wilt registreren met je e-mailadres en wachtwoord. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen, want toegang tot je datingaccount geeft ook toegang tot alle persoonsgegevens die je hebt ingevuld.

Ga voor een combinatie van hoofdletters, kleine letters, nummers en andere tekens. Of als je het nog beter wilt doen: verzin een heel lang wachtwoord die je nergens anders voor gebruikt.

2. Maak een dating-e-mailadres aan

Als je zoals de meeste mensen bent, dan heb je een e-mailadres waarin je voor- en achternaam zijn verwerkt. Omdat dit je identiteit al meteen blootlegt, is het verstandig om een nieuw e-mailadres aan te maken die je uitsluitend voor datingapps gebruikt. Je kunt op deze manier het e-mailadres voor daten volledig isoleren van je reguliere email. Mocht er dan ooit sprake zijn van een datalek bij een datingapp, dan is je standaard e-mailadres veilig.

3. Kies een betrouwbare app

Als je gaat daten met iemand die je nog nooit eerder hebt ontmoet, dan loop je hoe dan ook een risico. Het kan riskant zijn, waar je ook afspreekt. Daten online is voor miljoenen mensen ter wereld de favoriete manier om nieuwe mensen te leren kennen. Maar tussen die miljoenen mensen zitten ook mensen die je liever zou willen vermijden. Van romance scammers tot oplichters en criminelen: dit zijn degenen die datingapps een slechte naam geven – de mensen die je wilt vermijden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Om geen slachtoffer te worden van misleiding, chantage of iets anders, doe je er goed aan om voor een bekende en betrouwbare datingapp te gaan. Over het algemeen kunnen we stellen dat de datingapps die het meest verdienen ook het meest uitgeven aan veiligheidsmaatregelen. Nieuwe en onbekende apps kun je het beste vermijden, omdat deze doorgaans nog niet de ervaring, middelen en systemen hebben om kwaadwillenden te weren. Een aantal datingapps die wél als relatief veilig beoordeeld worden, zijn de volgende:

4. Gebruik nieuwe foto’s voor je datingprofiel

Was je van plan om je foto’s van Instagram of Facebook te plukken? Als je veiligheid je lief is, dan doe je dat niet. Het is daardoor makkelijk om een reverse image search te doen met Google. Als je datingprofiel een foto heeft die ook op je Instagram- of Facebook-account aanwezig is, kan iemand je makkelijker vinden op sociale media. Tenzij je daar geen problemen mee hebt, is het dus verstandig om nieuwe foto’s te maken voor je datingprofiel.

5. Vermijd matches met ‘verdachte’ profielen

Als degene met wie je een match hebt geen bio heeft, geen sociale media-profielen en slechts één hele goede foto, dan gaan alle alarmbellen rinkelen. Het kan heel goed een nepaccount zijn – iemand die zich voordoet als iemand anders. En zelfs als het geen nepaccount is, dan mag je je afvragen waarom diegene niet meer foto’s heeft geplaatst.

6. Koppel je sociale mediaprofielen niet

Als je sociale media gebruikt, krijg je vaak de optie aangeboden om je sociale mediaprofielen aan je datingprofiel te koppelen. Hoewel het een goede manier is om meer van jezelf te laten zien, is dat ook meteen het nadeel. Wanneer je je sociale mediaprofielen aan je datingprofiel koppelt, geef je – vaak nog vóór het matchen – te veel informatie over jezelf.

Gedurende het chatcontact

Wanneer je online in gesprek bent met een potentiële partner zijn veiligheidsmaatregelen, begrijpelijkerwijs, waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Daarom herinneren wij je eraan dat je niet té veel over jezelf moet delen, ondanks dat een ander dat misschien wel doet. Want hoewel de meeste contacten onschuldig zijn, kan het delen van de verkeerde informatie je wel degelijk in gevaar brengen.

7. Houd je identiteit geheim

Als je veilig wilt blijven, dan is het noodzaak dat je je persoonsgegevens geheimhoudt. Dat is vooral van belang als je in een klein dorp woont en een naam hebt die vrij uniek is. Als je naam zo uniek is dat anderen je eenvoudig kunnen lokaliseren, gebruik dan je roepnaam, bijnaam of een andere niet-herkenbare naam. Waar het vooral om gaat is dat anderen niet eenvoudig je huisadres kunnen opzoeken.

Houd alle gegevens over je adres, werkgever, telefoonnummer en andere persoonsgegevens in eerste instantie geheim voor de ander. En natuurlijk: deel nooit je financiële gegevens met iemand die je alleen via een datingapp kent.

8. Geef niet te snel je nummer

Als je op zoek bent naar een geschikte date, dan ontmoet je veel mensen die geïnteresseerd zullen zijn. Omdat niet elk contact tot een date leidt, integendeel zelfs, is het belangrijk dat je je telefoonnummer niet met iedereen deelt. Geef je telefoonnummer alleen aan degene met wie je ook daadwerkelijk wilt afspreken.

9. Let op tegenstrijdigheden

Als degene met wie je in gesprek bent eerst zegt een broertje te hebben om dat twee dagen later glashard te ontkennen, dan weet je dat er iets niet klopt. Is er eerder gelogen? Dergelijke onvolkomenheden in het verhaal van de ander wijzen erop dat je mogelijk misleid wordt. Als je merkt dat de ander liegt over dingen waarover nooit iemand liegt, wees dan uiterst voorzichtig.

10. Houd gesprekken op de datingsite

Een veelgebruikte tactiek voor oplichters is om het gesprek zo snel mogelijk te verplaatsen naar een ander chatplatform, zoals WhatsApp of Messenger. Ook al heeft de ander een geldige reden waarom ze dit willen – misschien loggen ze niet vaak in of misschien loopt hun abonnement af. Wat de uitleg ook is: voor je veiligheid is het beter om je gesprekken binnen de datingapp te houden, omdat deze gesprekken actief wordt gemonitord.

Idealiter hou je het gesprek op de datingapp totdat je de andere persoon hebt ontmoet en weet dat diegene de persoon is die je op de profielfoto’s zag. Datingapps hebben geavanceerde programma’s om oplichters en fraudeurs te ontdekken, chatapps voeren deze controles niet uit.

11. Neem ruim de tijd

Daten is geen race, het is een marathon. Laat je dus nooit pushen of opjagen om met iemand af te spreken. Date op jouw voorwaarden en alleen wanneer jij dat wil. Geef jezelf de tijd om de ander te leren kennen, want dat is de enige manier om te ontdekken of iemand in potentie gevaarlijk kan zijn.

12. Rapporteer ongewenst gedrag

Elke datingapp biedt de mogelijkheid om een gebruiker te rapporteren voor ongewenst gedrag. Doe dat dus ook als je te maken krijgt met ongewenst gedrag. Niet alleen voor je eigen veiligheid tijdens het daten, maar voor die van anderen. Als je één of meerdere van de volgende dingen tegenkomt, dan ziet de datingapp graag dat je het rapporteert:

  • Racistische, intimiderende, beledigende opmerkingen
  • Ongewenste seksuele opmerkingen
  • Verzoeken om financiële hulp
  • Versturen van spamberichten
  • Vermoeden dat ander minderjarig is
  • Aanbieden van producten of diensten
  • Vermoeden dat het een nepprofiel is

geheim veilig

Tijdens en voor de date

Nu je op het punt bent gekomen dat de eerste date in de planning staat, begint het echte werk. Maar voordat je onvoorbereid de deur uitstapt is het slim om eerst de volgende tips over je veiligheid te lezen.

13. Doe eerst wat onderzoek

Als je date overweegt, is het een goed moment om wat onderzoek te doen. Met wie heb je precies te maken? Begin door de naam (en achternaam) in Google te zoeken. Bekijk welke resultaten je vindt wanneer je op de naam zoekt en beperk je zoektocht niet tot de eerste pagina. Als de ander openbare sociale mediaprofielen heeft heeft, bekijk ze dan. Iemands online aanwezigheid is misschien geen venster in hun ziel, maar door te controleren wat de ander zoal plaatst vang je wel een glimp op van de persoonlijkheid.

Mocht je geen sociale mediaprofielen kunnen vinden, probeer het dan met een zoekopdracht voor afbeeldingen. Maak een screenshot van een aantal profielfoto’s en zoek vervolgens op deze foto’s in een zoekmachine, bijvoorbeeld met Google Images of TinEye .

14. Videochat voordat je elkaar persoonlijk ontmoet

Als je eenmaal iemand hebt gevonden waarmee je wilt afspreken, overweeg dan een videochat met de persoon in te plannen – vóórdat je elkaar voor de eerste keer persoonlijk ontmoet. Dankzij de videochatfunctie in WhatsApp en vaak ook ingebouwd in de datingapp, kun je eenvoudig ontdekken of je match degene is wie hij of zij beweert te zijn in hun profiel. Als de ander zich sterk verzet tegen een videogesprek of het meteen uitsluit, kan dat een teken zijn dat iets niet pluis is.

15. Vertel een vriend(in) met wie je afspreekt

Ook al hou je er niet van om je datingleven te delen met je omgeving, het is de veiligste keuze dat je dat wel doet. Althans, als het gaat om ontmoetingen met mensen die je nog niet eerder hebt ontmoet. Maak een screenshot van het profiel van je date en stuur het door naar een vriend(in). Laat je vriend(in) weten waar en wanneer je de date hebt.

16. Houd je vriend(in) op de hoogte

Als je de date op een andere plaats voortzet dan waar je oorspronkelijk in gedachten had, laat het dan aan het thuisfront weten. Stuur een appje naar je vriend(in) om de nieuwe locatie te delen. Zelfs als alles volgens plan verloopt en er helemaal geen reden tot zorgen is, kan het handig zijn om halverwege de date en wanneer je thuiskomt een update te geven.

17. Ontmoet elkaar op een openbare plaats

Om het maar meteen duidelijk te maken: een thuisdate is niet veilig genoeg voor een eerste date. Niet bij jou thuis en niet bij de ander thuis. Acceptabele locaties die wel veilig genoeg zijn voor een eerste date zijn het café, restaurant, bar, koffiezaakje en andere plekken waar veel mensen samenkomen. Vermijd ontmoetingen in afgelegen gebieden, openbare parken met veel bossen en andere geïsoleerde locaties.

18. Kom met eigen vervoer

In andere woorden: vertrouw niet op je date voor vervoer. Wanneer je zelf voor je vervoer zorgt, kun je vertrekken wanneer jij dat wilt. Je bent van niemand afhankelijk. Dat ben je wel als je meereist met je date.

19. Zorg voor een volle batterij

In geval nood pak je waarschijnlijk meteen je telefoon erbij om iemand te kunnen bellen. Maar dan moet je telefoon het wel doen. Zorg er dus voor dat je telefoon volledig opgeladen is wanneer je de deur uitgaat om richting de datelocatie te vertrekken. Overweeg eventueel om je oplader of een powerbank mee te nemen.

20. Drink niet (te veel)

Er is niets mis met een paar drankjes drinken op een date. Dat doen we allemaal als het gezellig is. Om te garanderen dat het bij een gezellige ontmoeting blijft, doe je goed aan om het aantal drankjes te minimaliseren. Probeer je grenzen in gedachten te houden en drink niet meer omdat je date dat ook doet. Hetzelfde geldt uiteraard voor drugs, wat al helemaal niet slim is tijdens een eerste date (of in het algemeen).

21. Vertrouw op je instinct

Als je voelt dan het niet goed zit, dan is dat vaak ook zo. Vertrouw daarom op je instinct en verlaat de date wanneer je dat gevoel krijgt. Maak je geen zorgen over dat het misschien raar of onbeleefd is. Als het om je veiligheid gaat, speelt beleefdheid geen rol.

22. Schakel de hulp in van omstanders

Mocht het gebeuren – en laten we het niet hopen – dat jij je ongemakkelijk voelt in een situatie, schakel dan meteen hulp in. Begin een gesprek met een omstander of betrek een ander bij de situatie, bijvoorbeeld een barman of ober. Ook al denk je dat het misschien wat overdreven is: it’s better to be safe than sorry.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie