Ongewenst dategedrag: 3 dingen waar singles zich het meest aan storen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Seksueel grensoverschrijdend gedrag, emotioneel misbruik en fysieke intimidatie: de afgelopen twee maanden hebben we er meer over gehoord en gelezen dan de twee jaren ervoor bij elkaar. Hoewel de MeToo-beweging al in 2017 begon, kwamen dit jaar meer onthullingen over seksuele intimidatie en misbruik naar buiten dan in de periode van de hashtag #MeToo. Het is voor datingapp Lexa de aanleiding geweest om onderzoek te doen naar ongewenst online datinggedrag en de rol die datingapps daarin spelen.

Ongewenst dategedrag

Lexa gaf vorige maand de opdracht aan een onafhankelijk onderzoeksbureau om ongewenst dategedrag op datingapps te onderzoeken. Voor het onderzoek – dat in februari plaatsvond – werden 528 Nederlandse singles (25 t/m 49 jaar) ondervraagd die de afgelopen 5 jaar actief zijn geweest op datingapps.

Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers van datingapps zich het meest ergeren aan nepprofielen. Van de ondervraagden geeft 90% aan zich aan deze nepprofielen te storen, wat natuurlijk logisch is. Nog eens 76% geeft aan dat ze een hekel hebben aan foto’s van geslachtsdelen en 72% heeft moeite met ghosting.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Mannen en vrouwen ervaren het anders

In totaal heeft een derde van de ondervraagden wel eens een foto van een geslachtsdeel ontvangen. Belangrijk is dan wel dat we onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, want vrouwen hebben daar twee keer zoveel ervaring mee dan mannen. Van de ondervraagde vrouwen heeft 52% een foto van een geslachtsdeel ontvangen, bijvoorbeeld in de vorm van een dickpic, terwijl slechts 25% van de mannen dit ook heeft ervaren.

Ondanks dat meer dan de helft van de vrouwen een seksueel getinte foto heeft gekregen, vindt een overgrote meerderheid van de vrouwen (90%) dit ongewenst dategedrag. Mannen hebben er minder problemen mee om dergelijke foto’s te ontvangen. Van hen geeft 64% aan daar een probleem mee te hebben.

‘Het hoort erbij’

Van de mannen geeft een kwart (26%) aan zich wel eens (onbewust) schuldig te hebben gemaakt aan ongewenst dategedrag. Of ze hebben geleerd van de recente onthullingen in de media en de nare gevolgen voor zowel de dader als het slachtoffer? Niet allemaal, want 30% van de mannen is nog steeds van mening dat ongewenst dategedrag ‘erbij hoort’. Vrouwen zijn het daar minder vaak mee eens. Voor slechts 13% van de vrouwen hoort ongewenst dategedrag er nu eenmaal bij.

Met meer dan de helft van de ondervraagden (55%) neemt echter niet iedereen dit ongewenste gedrag serieus. Bijna twee derde van de singles (65%) negeert het gedrag gewoon. Maar dat lukt niet iedereen. Een aanzienlijk deel van de singles (43%) ervaart het als intimiderend, zo blijkt uit het onderzoek.

Ongewenst gedrag vaker op onbetaalde apps

Het is algemeen bekend dat onbetaalde (of gratis) datingapps minder kunnen investeren in veiligheid en privacy. Het gevolg is dat ongewenst dategedrag vaker op deze apps voorkomt dan op apps die gebruikmaken van betaalde lidmaatschappen. Dat zien we terug in de ervaringen van de ondervraagden waarvan 55% zegt dat het meeste ongewenste dategedrag op gratis datingapps voorkomt. Zo’n 26% denkt dat het niet veel uitmaakt en dat het zowel op betaalde als onbetaalde apps voorkomt.

Betaalde datingapps zoals Lexa besteden veel tijd en geld in het verbeteren van dienstverlening. Een voorbeeld daarvan is de integratie van chatbot Lara die gebruikers niet alleen bijstaat bij de registratie, maar ook wordt ingezet om berichten van gebruikers te controleren. Daarmee probeert Lara cyberpesten te voorkomen, een vorm van ongewenst dategedrag. Op onbetaalde apps zoals Knuz en Bullchat zien we dergelijke initiatieven niet.

Het antwoord op ongewenst gedrag

Als gebruikers slachtoffer worden van ongewenst gedrag, wat zouden ze dan moeten doen? Een derde van de singles kiest ervoor om het ongewenste gedrag bij de datingsite te melden. Maar niet iedereen is van mening dat dit helpt. Meer dan de helft van de ondervraagden zou bovendien willen zien dat het melden makkelijker wordt gemaakt en dat het probleem dan ook wordt opgelost.

De meeste singles (54%) willen het liefst dat een datingapp eerst een waarschuwing geeft aan grensoverschrijders. Als ze hun gedrag vervolgens niet aanpassen, zouden ze verwijderd moeten worden van het datingplatform. Maar voor 40% van de singles is dat niet de juiste aanpak. Zij willen dat de datingapps optreden met een ferme hand en mensen die ongewenst gedrag vertonen direct verwijderen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie