Een man met deze 8 kwaliteiten is een goede partner

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Waarom je verliefd wordt op de ene persoon en niet op de ander blijft een mysterie. Ondanks het feit dat wetenschappers het al tientallen jaren onderzoeken, kan niemand met enige zekerheid voorspellen op welke man jij verliefd gaat worden. Maar door die onderzoeken zijn wetenschappers al wel zo ver dat ze een aantal redenen kunnen noemen waarom je verliefd blijft op deze ene persoon – of er in ieder geval een lange relatie mee aangaat.

Een goede partner?

Iedereen heeft een eigen idee van wat ze zoeken in een partner. De een heeft een sterke voorkeur voor blond haar en een atletisch lichaam, de ander valt meer op de sociale status en het zelfvertrouwen. Maar zelfs als een man alle gewenste kwaliteiten heeft, is het mogelijk dat hij geen goede partner voor je zal zijn. Waarom? Omdat de kwaliteiten die jij graag ziet in een man nadelig kunnen zijn voor een relatie.

Wetenschappers hebben decennialang geprobeerd om te achterhalen waarom mensen verliefd worden, op wie ze dat worden en welk effect dit heeft op hun relaties. Zo zijn ze tot de ontdekking gekomen dat bepaalde kwaliteiten gunstig zijn voor een langdurige relatie en anderen niet. Of in andere woorden: sommige kwaliteiten maken een man geschikter voor een relatie dan anderen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

8 kwaliteiten die een goede partner heeft

De perfecte man bestaat misschien niet, maar onderzoeken wijzen er wel op dat iemand met deze kwaliteiten de ideale man genoemd mag worden. Dit zijn de kwaliteiten die je vindt in een goede man, volgens de wetenschap.

1. Hij is intelligent

Uit een nieuwe studie uit Finland blijkt dat hoe slimmer de man is, hoe kleiner de kans dat hij overspel zal plegen. Alleen dit simpele feitje maakt een intelligente man al interessant genoeg om te overwegen als partner. Het onderzoek suggereert dat intelligentere mannen meer kans hebben om te trouwen en getrouwd te blijven.

2. Hij ligt evengoed in de markt als jij

Wetenschappers hebben in een recente studie ontdekt dat een ‘vergelijkbare marktwaarde’ bepalend is voor het succes van de relatie. Met een man die hetzelfde in de markt ligt als jij heb je niet alleen meer kans om samen een relatie aan te gaan, ook is kans op een langdurigere en succesvollere relatie groter.

3. Hij maakt je aan het lachen

Met iemand kunnen lachen is cruciaal voor een relatie. Dus als jij weer eens een keer hardop lacht om zijn droge grappen, terwijl alle anderen in jullie bijzijn met de ogen rollen, dan is dat eigenlijk het enige dat telt. Volgens onderzoek hebben mannen met een goed gevoel voor humor bovendien meer kans ‘paringssucces’.

4. Hij ondersteunt je carrière

In een ander onderzoek kwam naar voren dat mannen de beslissende factor waren in twee derde van de gevallen waarin vrouwen besloten hun baan op te zeggen. De reden? Omdat de mannen hun werkschema’s niet wilden of konden veranderen of meer wilden meehelpen met de kinderen. Als je je baan wilt behouden, dan kan het dus helpen dat je een man vindt die je carrière ondersteunt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Hij is bereid om te werken aan de relatie

Uit een onderzoek van de University of Texas blijkt dat de meest succesvolle relaties niets te maken hebben met hoeveel twee partners bij elkaar passen. De succesvolste relaties waren die waarin de mannen – en ook de vrouwen – bereid waren om aan de relatie te werken. Relaties zijn niet altijd makkelijk, maar ze zijn zeker moeilijker als hij er geen moeite voor wil doen.

6. Hij respecteert je mening

Niemand wil bij iemand zijn die niet luistert naar wat ze te zeggen hebben. Volgens relatieonderzoeker dr. John Gottman is het accepteren van de vrouw haar mening een teken van een goede partner. Want als een man de invloed van zijn vrouwelijke partner afwijst, kan dit een signaal zijn van machtsproblemen.

7. Hij viert je successen

Of je nu blij bent dat je een level verder bent met Candy Crush of na lang zwoegen in de sportschool weer in die ene broek past. Als hij je prestaties toejuicht, dan is dat een kwaliteit om te waarderen, zegt de wetenschap. Stellen die elkaars successen vieren zijn volgens onderzoek meer tevreden met hun relaties dan koppels die dat niet doen.

8. Hij lijkt op jou

Niet fysiek, maar in hoe hij denkt. Dat is volgens onderzoek een sterke kwaliteit die een man kan bezitten. Of het nu om een vergelijkbare kijk op het leven gaat of het delen van dezelfde normen en waarden, een man met deze kwaliteit is een betere partner. Het kan zelfs de sleutel zijn tot het succes van een relatie. Dat betekent niet dat je het over alles eens moet zijn, zolang de prioriteiten maar hetzelfde zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie