Te verlegen om te daten? 11 tips die elke introvert kunnen helpen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
16 minuten leestijd

Hartkloppingen, blozen, zweterige handpalmen: het zijn de typische symptomen die mensen ervaren als ze zich verlegen voelen. Of het nu komt door iets dat per ongeluk gebeurt of door iets dat expres wordt veroorzaakt: niemand vindt het leuk om in verlegenheid te worden gebracht. Maar sommigen van ons zijn veel meer verlegen dan anderen. En als het zo erg is dat je niet gaat daten, kan je verlegenheid beperken wat je uit het leven haalt.

Lopen de koude rillingen over je rug als iemand je voor een date vraagt? Of voel je je lichamelijk ziek bij de gedachte aan een afspraakje in een vol restaurant? Zo ja, dan ben je niet de enige. Sterker nog: het zijn de bekende struggles waar verlegen en introverte singles mee te maken krijgen als ze willen daten. We vertellen je er meer over.

Wanneer ben je verlegen?

Sommige mensen leven voor nieuwe ervaringen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze kijken uit naar elke gelegenheid om te socializen en grijpen elke kans met beide handen aan. Dit zijn de mensen die zichzelf als eerste voorstellen en zich makkelijk in een gesprek mengen. Als je verlegen bent, dan doe je dit niet. Je bent stil en teruggetrokken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als de situatie zich voordoet, geef je er liever de voorkeur aan om eerst de kat uit de boom te kijken en een beetje een gevoel te krijgen voor de situatie. Bij nieuwe mensen heb je eerst wat tijd nodig om op te warmen, voordat je het gesprek aangaat – als je dat al doet. Je bent bang dat je iets doet of zegt waardoor anderen negatief over je gaan denken.

Je verlegen voelen is een unieke ervaring en niet vergelijkbaar met de verlegenheid die anderen voelen. Wat verlegenheid voor jou betekent, betekent dat misschien niet voor iemand anders. Jij kunt je bijvoorbeeld verlegen voelen als je altijd moet blozen wanneer je iemand nieuw ontmoet. Anderen hoeven daar geen last van te hebben, maar kunnen wel gaan zweten en zich ‘anders’ gaan gedragen.

Het kan ook zijn dat je alleen verlegen bent als het om daten gaat. Je hebt bijvoorbeeld geen enkele moeite om te spreken voor een groep, terwijl een 1-op-1 ontmoeting met een match je wel laat trillen op je benen. Niet elke verlegen persoon ervaart verlegenheid dus op dezelfde manier – soms kan er ook sprake zijn van sociale angst.

Verlegen mensen zijn vaak introverte mensen, maar dat gaat niet altijd op. Ook als je een extraverte persoonlijkheid hebt kun je angst ervaren die je verlegen maakt. Verlegenheid en introversie kunnen elkaar overlappen, maar zijn niet hetzelfde.

Verlegenheid en daten

Voor verlegen mensen kan het een uitdaging zijn om met nieuwe mensen te praten. Maar als je verlegen bent én ook probeert te daten, dan kan het zelfs onmogelijk lijken. Hoewel de meeste mensen op zijn minst een beetje met zichzelf worstelen op een eerste date, vormt daten vaak een extra uitdaging voor degenen die zichzelf als introvert en verlegen beschrijven.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het probleem met daten is dat je jezelf in een nieuwe en onbekende situatie plaatst. Het is een lastige situatie die de diepste verlegen gevoelens naar boven kan halen. Je weet niet zeker hoe je moet handelen, welke vragen gesteld gaan worden en hoe de ander op je zal reageren. En omdat de aandacht van de ander volledig op jou is gericht, kun je nog meer verlegenheid voelen dan in andere situaties.

Verlegenheid zorgt ervoor dat daten moeilijker wordt gemaakt dan het eigenlijk is. Het kan er ook voor zorgen dat je ontmoetingen met nieuwe mensen gaat vermijden, wel online actief bent maar nooit afspreekt, en mensen die mogelijk in jou geïnteresseerd zijn uit de weg gaat. Als je verlegen bent kan daten intimiderend zijn en wel om deze redenen:

 • Het is een 1-op-1-activiteit
 • Je voelt je onder druk gezet om te praten
 • Een mogelijke discussie kan ontstaan
 • Je maakt je zorgen over dat je niet leuk gevonden wordt
 • Je denkt dat je het gesprek niet kunt volhouden
 • Je bent bang voor een afwijzing
 • Je weet niet wat je moet vertellen en vragen

Al deze redenen kunnen ervoor zorgen dat daten geen pretje is. Het schrikt af. Voor iemand die kampt met verlegenheid is het geen fijn vooruitzicht en misschien zelfs de reden om daten maar gewoon te vermijden. Op de korte termijn geeft dat een opluchtend gevoel, maar daarna? Zou je op de lange termijn nog langer alleen willen blijven? Als het antwoord ‘nee’ is, dan hebben we aantal tips voor je.

11 tips tegen verlegenheid bij daten

Verlegenheid hoeft geen probleem te zijn. Soms wordt het zelfs een beetje charmant gevonden. De enige die er echt last van heeft, ben jij. Daarom deze elf tips om je verlegenheid bij daten te bestrijden.

1. Oefen meer en vaker

Mensen die verlegen zijn hebben de neiging om zichzelf minder sociale kansen te geven. Ze gaan sociale contacten uit de weg, slaan kansen om te socializen af en beperken het sociale leven het liefst tot een minimum. Als dit overeenkomt met hoe jij het sociale leven behandelt, dan is het geen verrassing dat je je sociaal niet zo zelfverzekerd voelt als anderen. Je oefent minder.

Alles wat je doet in het leven wordt makkelijker als je het vaker doet. Toen je nog jong was moest je leren fietsen. Dat ging ook niet meteen automatisch. Door te oefenen werd je er beter in. Dat heeft ertoe geleid dat je nu op een fiets stapt en niet meer nadenkt over alles wat erbij komt kijken. Hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt. Practice makes perfect. Het overwinnen van verlegenheid tijdens het daten is niet anders. Ook dat vergt oefening.

Oefen in vergelijkbare situaties. Date met iemand die je kent. Boots de situatie na en speel het datingspel om het te oefenen. Je leert dan ook wat je verkeerd doet en wat je kunt doen om minder verlegen te zijn. Of als je het wilt proberen in het werkelijke leven: vraag de weg aan mensen die je op straat ziet lopen of maak een praatje met iemand die met de hond wandelt.

2. Overweeg online daten

Online daten heeft het cruciale voordeel dat je iemand goed kunt leren kennen voordat je met diegene afspreekt. Je kunt urenlang berichten uitwisselen, met elkaar bellen en videochatten. Het is net alsof je al aan het daten bent, zonder dat je elkaar in het echt hebt ontmoet. En dat allemaal terwijl je comfortabel bent in je eigen huis. Voor introverte en verlegen mensen is online daten perfect, want er zijn maar weinig andere manieren waarop je zo laagdrempelig kunt daten.

Datingapps maken het ook makkelijker om te praten over je zorgen. Vertellen dat je verlegen bent is het halve werk om de spanning voor een date te verminderen. Hoewel je niet al je angsten hoeft te delen met al je matches, is eerlijk zijn over hoe je bent online nog altijd makkelijker dan offline. De meeste mensen zullen begripvol en niet-oordelend zijn. Als dat wel zo is, dan bespaar je jezelf de moeite om met die persoon te daten.

Sommige datingapps houden bovendien rekening met de persoonlijke eigenschappen. Mensen met dezelfde levensstijl en kenmerken worden bijvoorbeeld aan elkaar gekoppeld bij Parship, een bekende en betrouwbare datingapp. Tegenwoordig zijn er ook apps die je matchen op basis van je Myers-Briggs-persoonlijkheidstype, zoals Birdy en SoSyncd, maar deze apps hebben in Nederland nog nauwelijks gebruikers.

Bekijken op Parship

3. Spreek af op een bekende plek

Mensen voelen zich minder snel verlegen in situaties waarin ze weten wat ze kunnen verwachten. Nu weet je misschien niet helemaal zeker wie er komt opdagen en of die persoon werkelijk op de foto’s lijkt, maar alles eromheen kun je wel ‘bekender’ maken. Spreek bijvoorbeeld niet af op een plek waar je nog nooit bent geweest. Spreek af op een plek waar je je thuis voelt. Je voelt je minder verlegen als je weet wat je van de locatie kunt verwachten.

4. Kies een geschikt date-idee

Een 4-gangen-diner is niet geschikt. Drie uur lang met iemand in gesprek blijven is misschien wel het moeilijkste om te doen voor iemand die introvert of verlegen is. Drie uur elkaar aankijken ook. Wachten op het voorgerecht duurt dan al snel een eeuwigheid. Als je verlegen bent is het daarom nog belangrijker om een geschikt date-idee te kiezen.

Denk bijvoorbeeld aan een korte wandeling, een kermisbezoek of samen een wedstrijd bekijken. Bij voorkeur iets dat niet lang duurt. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je je aandacht deels op de activiteit kunt richten, waardoor de aandacht niet de hele tijd op jou of je date ligt.

5. Identificeer je triggers

Waar komen je zorgen over daten eigenlijk vandaan? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Waar ben je precies bang voor? Als je overweegt te gaan daten maar je al angstig voelt als je erover nadenkt, kan het helpen om deze zorgen te analyseren. Een ongemakkelijke stilte kan bijvoorbeeld angst oproepen, maar dat is tegelijkertijd ook iets waaraan je kunt werken.

In het geval van een ongemakkelijke stilte kun je je meer en beter voorbereiden om zo’n stilte te voorkomen. Je kunt vragen instuderen, gesprekstechnieken gaan oefenen en tactieken leren om het gesprek gaande te houden. Je kunt manieren vinden om de stilte te vermijden of je beseffen dat het een korte pauze in het gesprek helemaal niet zo erg is.

6. Zet babystapjes

Een van de slechtste dingen die je kunt doen is jezelf meteen in het diepe gooien. Daarmee bouw je geen vertrouwen op. Het kan de verlegenheid zelfs versterken. Als je geen traumatische ervaring wilt beleven, dan is het verstandig om kleine stapjes te zetten. Langzaam gaan en het rustig aan doen is oké, want je gaat er nog steeds mee vooruit. Stap voor stap.

7. Omarm de ongemakkelijkheid

Daten is ongemakkelijk. Dat is het voor iedereen, ook voor degenen die niet verlegen zijn. En weet je wat: het is oké om je ongemakkelijk te voelen. Je bent een mens, net als alle andere mensen. Iedereen voelt zich wel eens ongemakkelijk. Probeer dus niet om dat gevoel te vermijden, want het gevoel is onvermijdelijk. Leer ermee omgaan. Hoe awkward een situatie ook is: het is slechts één moment uit duizenden andere momenten. Laat dat ene moment je er niet van weerhouden om te doen wat je wilt.

8. Gebruik positieve affirmaties

‘Je kunt het!’ Hoe vaak heb jij dit tegen jezelf gezegd? Als ‘nooit’ het antwoord is, dan zou je eens kennis moeten maken met positieve affirmaties. Het idee erachter is dat als je het vaak genoeg tegen jezelf zegt, je het nog gaat geloven ook.

Als je deze positieve gedachten blijft herhalen, worden ze onderdeel van wie jij bent en wat je doet. Het klinkt misschien wat zweverig, maar deze zinnen kunnen heel krachtig zijn als je je negatieve gedachten probeert te overwinnen. Een aantal voorbeelden:

 • ‘Ik mag er zijn!’
 • ‘Mijn verlegenheid houdt mij niet tegen om te daten!’
 • ‘Verlegen zijn is niet erg!’

9. Verleg je aandacht naar de ander

Als je terugdenkt naar een situatie waarin je je verlegen voelde, wat deed je toen? Als je zoals de meeste verlegen mensen bent, dan nam het ongemak toe wanneer je je volledig op jezelf begon te richten. Je was niet meer bezig met de situatie om je heen – het ging alleen nog maar om je eigen gedachten, gevoelens en onzekerheden. Deze tip zie je daarom al aankomen: leg de focus niet op jezelf, maar op de ander.

10. Accepteer het

De ene persoon is van nature snel verlegen, terwijl een ander dat nooit is. Dat is nu eenmaal hoe je bent als persoon. Je kunt eraan werken om minder verlegen te zijn. Je kunt elke dag oefenen. Maar zelfs dan is het realistisch dat je nog altijd meer verlegen bent dan een ander. En dat is niet erg, want verlegenheid biedt ook een aantal voordelen die uniek zijn voor deze eigenschap. Je kunt juist deze voordelen benadrukken tijdens het daten, zoals:

 • Je bent gevoeliger dan anderen
 • Je bent meer begripvol
 • Je oordeelt niet over anderen
 • Je kunt je goed inleven in anderen
 • Je bent in staat om kwetsbaar te zijn

11. Weet dat je het kunt

Ondanks het feit dat verlegenheid gedeeltelijk erfelijk is, kun je eraan werken om het te verminderen. Je bent niet de eerste die het lukt en zeker niet de laatste. Veel mensen leren hun verlegenheid te beheersen zodat ze het leven kunnen leiden dat ze graag willen. Weet dat jij dat ook kunt. Ook jij kunt leren met je verlegenheid om te gaan, zodat het niet in de weg staat van wat je graag wilt doen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie