8 dingen die je op een eerste date moet weten en vertellen

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Het is geen geheim dat daten een ware hel kan zijn. Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om iemand te vinden met wie je een date wilt hebben, kan de eerste date zelf nog veel moeilijker zijn. Bijna niets is zenuwslopender dan een eerste date met iemand die je niet of nauwelijks kent. En hoewel deze dates eigenlijk bedoeld zijn als een soort van voorproefje op een relatie, zijn ze gelijktijdig een soort van mini-interview om te beoordelen of die relatie wel eens mogelijk is.

Eerste dates zijn tricky omdat je alles van de ander wilt weten, zonder het idee te geven dat je bezig bent met een grondige analyse. Andersom wil je dat de ander een goed beeld van je heeft, zonder dat je de vuile was buiten hangt – dat je geen dingen vertelt die je date helemaal niet hoeft te weten. En gezien het feit dat je de grenzen van de ander nog niet kent, moet je ook nog uitkijken waar je het over hebt. Ja, een eerste date is een regelrechte mindfuck.

8 dingen die je moet weten en vertellen

Hoe verwarrend eerste dates ook kunnen zijn, je wilt wel trouw aan jezelf blijven terwijl je een globale inschatting maakt van degene met wie je een date hebt. Je hoeft niet alles over jezelf te delen met je date en ook hoef jij niet alles te weten. Maar er zijn wel een aantal dingen die je zou moeten onthullen en dingen die je zou moeten weten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Wat je intenties zijn

Waar het vaak misgaat bij online daten is dat de intenties en toekomstplannen niet overeenkomen. De ene partij zoekt bijvoorbeeld iets casuals en zonder verplichtingen, terwijl de ander een serieuze, vaste relatie wil. Maar ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ is geen vraag voor een eerste date – je hoeft geen ambitieus meerjarenplan te overleggen. Wel hoor je transparant te zijn over wat je zoekt en andersom moet je weten welke intenties de ander heeft.

2. Je relatiestatus

Als je iemand leert kennen op een datingapp, dan ga je er vanuit dat al je matches single zijn – net als jij. Alleen is dat niet altijd het geval. Hoewel de meeste datingapps gericht zijn op singles, tonen onderzoeken aan dat 18 t/m 25 procent van de gebruikers al een relatie heeft. Ga je er blindelings vanuit dat je match single is? Dan zou je het in 1 op 4/5 gevallen dus mis hebben.

De relatiestatus van jezelf en die van je date is een van de eerste dingen die je moet bespreken. En dat kan heel makkelijk door een vraag te stellen als: ‘Hoelang ben jij al single?’

3. Of je kinderen hebt

Kinderen maken daten niet makkelijker. Het ouderschap is een 24/7 taak die prioriteit heeft op al het andere in je leven. Voor veel singles zijn kinderen dan ook een dealbreaker. Of ze hebben er geen problemen mee of zijn er fel op tegen, een tussenweg is er vaak niet. Vertellen dat je kinderen hebt is voor iedereen het beste, zelfs als je alleen maar een friend with benefits zoekt.

4. Je onaanvaardbare dealbreakers

Of het nu drugsgebruik is, roken of iets anders: je moet vertellen over je dealbreakers en vragen naar de dealbreakers van de ander. We hebben het dan niet over minpunten, maar over de dealbreakers die echt en totaal onaanvaardbaar zijn – redenen om een relatie te verbreken. Het is de enige manier om te voorkomen dat je emotioneel gehecht raakt aan iemand die achteraf aan één van je absolute dealbreakers voldoet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

5. Je huisdieren

Of je nu niet zonder huisdieren kunt of dat je ze haat: het is verstandig om het al vroeg te bespreken. Sommige mensen behandelen hun huisdieren als kinderen. Heb je een voorliefde voor huisdieren of juist een allergie voor katten en honden? Het is iets dat je beter zo snel mogelijk kunt delen. Jij wilt immers niet degene zijn die ze voor een dilemma zet: of jij eruit of de huisdieren.

6. Of je leven er heel anders uit gaat zien

Sta je op het punt om te verhuizen naar een andere stad? Heb je een wereldreis van een jaar in de planning staan? Of zit je in een scheiding en woon je nog samen met je ex? Het zijn de dingen die je moet delen als je met iemand gaat daten. En andersom zijn dit dingen die je graag wilt weten van de ander.

7. Of geloof belangrijk voor je is

Niemand heeft het doel om een ander te beledigen tijdens een eerste date. Daarom zijn er een aantal onderwerpen die vaak als taboe worden beschouwd, zoals geld, politiek en religie. Maar als het geloof enorm belangrijk voor je is, dan is het wel verstandig om dit te vermelden –  vooral als dit van invloed is op de mogelijke relatie. Zelfs als je geloof niet meteen een probleem is, zal het uiteindelijk wel een groot obstakel kunnen worden.

8. Je leven, werk en ambities

Of je dit nu een beetje saai vindt of niet: het is belangrijk om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Is het iemand met een duidelijk carrièredoel of iemand die nooit iets zal bereiken? Daarom is het belangrijk om te vertellen over wat je doet, welke functie je hebt en wat je doelen zijn. En uiteraard is het ook belangrijk om dit te weten van de ander.

Het lijdt geen twijfel dat financiële stabiliteit belangrijk is. Maar dat is niet het enige waar deze onderwerpen goed voor zijn. Wat je vooral wilt weten is of diegene lui is, afhankelijk van een ander of anderszins problemen heeft met verantwoordelijkheden. Want tenslotte wil je niemand daten die niet functioneert in deze maatschappij.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie