Onderzoek: grootste afknappers en dealbreakers voor mannen en vrouwen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

De perfecte partner? Als je het een willekeurige voorbijganger zou vragen, wordt er snel een lange lijst met eigenschappen opgenoemd die het perfecte plaatje omschrijven. Van de eigenschappen die deze persoon zou moeten bezitten – zoals zorgzaam, actief en grappig – tot de vaardigheden en interesses die ze moet hebben – zoals goede kookkunsten, reislustig en een liefde voor strijken. De meesten van ons hebben (of hadden) zo’n lijst met eisen, wensen en voorkeuren.

Hoewel iedereen op zoek is naar de perfecte match, vinken we allemaal andere vakjes af die ingevuld zouden moeten worden door de eigenschappen en kenmerken van een potentiële partner. Van een hoge opleiding en blonde krullen tot een grote bilpartij; de vakjes krijgen bij iedereen een andere invulling. En terwijl sommige eisen die singles stellen die op z’n minst merkwaardig genoemd kunnen worden, zoals een voorliefde voor kleine oortjes, zijn er andere kenmerken waarover de meeste mensen het eens zijn dat ze belangrijk zijn.

Dealbreakers en afknappers

Aan de andere kant zijn er ook kenmerken en eigenschappen die juist níet op het lijstje staan. Dit zijn de dingen die we hopen nooit te zullen tegenkomen in een partner: de dealbreakers, ook wel bekend als afknappers. Het zijn de factoren waarmee je rekening houdt als je een beslissing maakt om met iets door te gaan… of juist niet.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een afknapper is datgene wat zegt: ‘Tot hier, en niet verder.’ Een potentiële partner die een open relatie wil afdwingen, geen kinderwens heeft of verslaafd is aan drugs: het kunnen stuk voor stuk afknappers zijn. En in het geval van de genoemde voorbeelden, zullen veel mensen deze afknappers herkennen – zowel mannen als vrouwen.

Maar wat zijn nu de grootste afknappers en dealbreakers? Wat zijn de dingen waardoor mensen de handdoek in de ring gooien, nog voordat het spel is begonnen? Gelukkig is daar al meer dan genoeg onderzoek naar gedaan. We hebben het antwoord gevonden.

De allergrootste afknapper

Uit een van de onderzoeken, gepubliceerd in het vakblad Personality and Social Psychology Bulletin, blijkt dat er één afknapper is die voor zowel mannen als vrouwen een totale dealbreaker is: een slordig of onverzorgd uiterlijk. Of het nu om de kleding gaat, het haar of het gehele uiterlijk, een niet-hygiënische verschijning wordt niet gewaardeerd.

In het onderzoek werden 5.541 Amerikaanse singles gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. Ze kregen een lijst met 17 ongewenste persoonlijkheidskenmerken voorgeschoteld – op basis van eerder onderzoek – en de opdracht om te beslissen welke van deze kenmerken voor hen een afknapper zou zijn. De deelnemers mochten meerdere antwoorden aankruisen, wat ze ook deden. Gemiddeld noemden de deelnemers zelfs 6 afknappers.

Uit het onderzoek blijkt dat een onverzorgd uiterlijk een universele afknapper is voor mannen én vrouwen. 63 procent van de mannen bestempelt het als een dealbreaker tegenover 71  procent van de vrouwen. Maar dat is niet het enige waar singles op afknappen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een andere grote afknapper

De runner-up afknapper voor singles is luiheid. 60 procent van de mannen vindt een luie vrouw geen relatiemateriaal en vrouwen denken daar niet anders over. Sterker nog, vrouwen hebben er nog meer een hekel aan met 72 procent van de vrouwen die luiheid bestempelt als een dealbreaker. Samen met het onverzorgde uiterlijk – wat enigszins een samenhang met elkaar heeft – is luiheid zowel voor mannen als vrouwen reden om geen relatie met die persoon te beginnen.

Mannen én vrouwen vonden de twee kenmerken zo onaantrekkelijk dat ze deze rangschikten de top twee dealbreakers. En dat neemt niemand ze kwalijk, want de combinatie van verwaarlozing en een gebrek aan zelfrespect klinkt eerder triest dan aantrekkelijk.

Er zijn nog meer afknappers

Nu we weten dat het niet in je voordeel werkt als je ongewassen en in een joggingsbroek afspreekt met je date, is het belangrijk om te beseffen dat dit niet de enige afknappers zijn. Het zijn er nog veel meer. Mannen en vrouwen vinden dit nog meer een afknapper, volgens het onderzoek:

TotaalMannen %Vrouwen %
Onverzorgd uiterlijk676371
Lui666072
Te afhankelijk635769
Geen gevoel voor humor545058
Woont verder dan >3 uur reizen495147
Slechte seks474450
Mist zelfvertrouwen403347
Te veel televisie/videogames332541
Laag libido333927
Eigenwijs333234
Praat te veel232620
Te stil141117
Bot141117
Wil geen kinderen141315
Heeft kinderen131412
Te atletisch9710
Niet atletisch676

Wat de onderzoekers ook ontdekten was dat het effect van afknappers sterker is voor vrouwen. Vrouwen hebben meer afknappers dan mannen. Hoewel de deelnemers er gemiddeld 6 noemden, waren het de vrouwen die het gemiddelde naar boven trokken. Vrouwen hadden er gemiddeld 6,1 en de mannen ‘slechts’ 5,4.

Een afknapper hoeft geen afknapper te zijn

De onderzoekers maken wel duidelijk dat niet elke afknapper hetzelfde is. Gregory Webster, een van de auteurs van het onderzoek en een hoofddocent psychologie aan de University of Florida, zegt: “Het is belangrijk om op te merken dat een dealbreaker voor de één een dealmaker kan zijn voor de ander.”

“Als iemand bijvoorbeeld impulsief is, zullen sommigen zich aangetrokken voelen tot die eigenschap en het zien als een gewenste eigenschap, terwijl anderen – die de voorkeur geven aan mensen die voorspelbaar zijn – die eigenschap misschien niet zo leuk vinden.”

Vriendschappelijke dealbreakers

De onderzoekers evalueerden ook de dealbreakers die genoemd worden in niet-romantische relaties. Het effect van negatieve eigenschappen in een vriendschappelijke relatie is echter niet zo sterk als in een romantische relatie, zo blijkt uit het onderzoek. Maar sommige dealbreakers, zoals oneerlijkheid, worden consequent in alle situaties vermeden.

Het advies van de onderzoekers? Kijk niet naar de positieve eigenschappen van een potentiële partner, maar naar de ongewenste eigenschappen. “Vaak zullen mensen, alleen al door degenen met de negatieve eigenschappen te vermijden, het waarschijnlijk beter doen – misschien zelfs veel beter – dan wanneer ze voor de beste potentiële partner gaan,” zegt Webster.

Het advies van Webster klinkt misschien wat vreemd, maar de docent psychologie heeft wel een punt. Het onderzoek laat ook zien dat mensen bij het beoordelen van een potentiële partner meer waarde hechten aan de negatieve eigenschappen dan aan de positieve. In andere woorden: zelfs je alle vakjes afvinkt met je positieve eigenschappen, kunnen een of twee negatieve eigenschappen voldoende zijn om geen relatie met je te beginnen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie