‘78% van singles ervaart stress en burn-out door mismatch intenties’

Michael Slender
Door Michael Slender
5 minuten leestijd

Een van de grootste problemen van datingapps is dat de mensen die we ontmoeten vaak niet aan de verwachtingen voldoen. Dikker, kleiner, ouder, minder aantrekkelijk – in het ergste geval allemaal tegelijk. Gebruikers van datingapps liegen en overdrijven om er aantrekkelijker uit te zien en zo een beeld te scheppen dat niet bepaald waarheidsgetrouw is. Maar het zijn niet alleen de fysieke kenmerken waar ze over liegen: vaak zijn ze ook niet helemaal eerlijk over hun intenties.

Onderzoek van datingapp Badoo heeft uitgewezen dat 78% van de singles stress en burn-out ervaart door een mismatch van intenties, waarbij singles vanaf het begin niet helemaal eerlijk zijn over wat ze willen van een connectie. Dat maakt daten zo frustrerend: wat jij wilt komt niet overeen met wat ander wil. En wanneer dat keer na keer gebeurt, kan daten een hele opgave worden.

Uit onderzoek van Badoo blijkt dat 78% van de singles zich kan vinden in deze ervaring. Deze ondervraagden zeggen dat ze stress en burn-out voelen door de intenties die niet overeenkomen. Badoo heeft dit nu een term gegeven: de ‘Repeated Dating Disconnection’. Ze ontdekten dat singles gemiddeld zes keer (5,7) per jaar een mislukte date hebben door deze mismatch in intenties.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Mismatch in intenties

Het kan zijn dat de een op zoek is naar een fling, terwijl de ander een serieuze relatie voor ogen heeft. Wanneer dit leidt tot een persoonlijke ontmoeting, dan gaat er tijd en emotionele energie verloren als duidelijk wordt dat beiden een ander doel hebben. Nog erger is het wanneer er al meerdere dates zijn geweest en de mismatch daarna pas duidelijk wordt.

Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt het moeilijk te vinden om eerlijk te zijn over hun bedoelingen. De maatschappelijke druk blijkt een grote rol te spelen in waarom singles het moeilijk vinden om open en eerlijk te zijn over wat ze willen. 27% zegt vaak wat de ander wil horen, ondanks dat dit niet waar is. Meer dan 4 op de 5 ondervraagden zou echter willen dat ze opener en eerlijker zouden kunnen zijn over hun bedoelingen, met het besef dat het alles wat gemakkelijker zou maken.

Verkeerde aannames

Singles merken ook dat aannames een rol spelen in dit onbegrip van elkaars intenties. 60% van hen vindt dat mensen aannames doen over hun intenties op basis van hun leeftijd en geslacht. Zo geeft 43% van de vrouwen aan dat mensen al snel aannemen dat ze willen settelen, terwijl dat misschien helemaal niet het geval hoeft zijn. Mannen ervaren daarentegen meer aannames dat ze alleen op zoek zijn naar iets casuals met 49% van de mannen die dat aangeeft.

Als we kijken naar de leeftijd, dan gaan mensen ervan uit dat jongvolwassenen (18 t/m 25 jaar) niet weten wat ze willen. In de wat oudere datinggroep van singles ouder dan 30 jaar is de aanname anders. Bij deze groep singles nemen mensen vaak aan dat ze een huwelijk en kinderen willen.

Op basis van deze feedback heeft Badoo nu het instellen van intenties in de app gelanceerd, zodat gebruikers ervan dit duidelijk in hun profiel kunnen vermelden:

  • Here to date: “I want to go on dates and have a good time. No labels.”
  • Ready for a relationship: “I’m looking for something that lasts. No games.”
  • Open to chat: “I’m here to chat and see where it goes. No pressure.”

Een andere app die het instellen van intenties als de basis heeft gevormd is Fruitz. De app is ontwikkeld omdat singles vaak pas achteraf ontdekken dat een match niet naar hetzelfde op zoek is zijzelf. De oplossing van Fruitz is een vrucht waarmee je kunt aangeven wat je wensen zijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie