Eerlijk, open of liegen: dit is hoeveel singles de waarheid verdraaien

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

In een poging om aantrekkelijker, leuker of gewilder te zijn, vertellen we allemaal wel eens een leugentje om bestwil. Dat doet iedereen – niemand uitgezonderd. Om indruk te maken op een match zijn sommige singles van de ene op de andere dag 2 centimeter langer, 5 kilo lichter en een jaartje of 3 jonger. Anderen zeggen fanatiek te sporten, terwijl ze het zelden voor elkaar krijgen om zichzelf naar de sportschool te slepen.

Liegen komt voor in verschillende vormen, en terwijl sommige vormen van liegen sociaal geaccepteerd zijn, geldt dat niet voor alle leugens. Maar zelfs zonder te liegen op een datingapp kun je de waarheid verdraaien, door bewust informatie weg te laten of het halve verhaal te vertellen. Hoe eerlijk singles zijn in hun datingprofiel?

Hoewel liegen een term is waar niemand mee geassocieerd wil worden, zijn er heel wat singles die de waarheid verdraaien op hun datingprofiel, zo blijkt uit onderzoek van datingapp happn. De app deed onderzoek onder haar gebruikers om erachter te komen hoeveel er daadwerkelijk wordt gelogen in de datingprofielen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Eén derde is niet helemaal eerlijk

Terwijl twee derde van de singles aangeeft dat er geen leugens aanwezig zijn in hun profielen, is er dus een derde van de singles die de waarheid verdraait – weliswaar om indruk te maken op hun potentiële liefdes. In de zoektocht naar liefde gaan veel vrijgezellen dus redelijk creatief om met de waarheid, zelfs als het betekent dat er een leugen verteld moet worden.

De belangrijkste reden om te liegen? De angst om veroordeeld te worden, zo geeft 35% van de ondervraagden aan. Singles vertellen daarom niet alles tegen hun matches en blijven mysterieus over de dagelijkse gewoontes (25%), hun leeftijd (12%) en smaak (12%).

“Het kan verleidelijk en menselijk zijn om, als je iemand voor je probeert te winnen, de beste versie van jezelf te laten zien. Het klinkt misschien cliché, maar om de basis te leggen voor een gezonde relatie, moet je jezelf zijn en je niet voordoen als een ander. Het is om wederzijdse teleurstellingen en misverstanden voor te zijn. Wees jezelf, met je kwaliteiten en gebreken die kleur geven aan je persoonlijkheid en je uniek maken”, aldus Marine Ravinet, Head of Trends & Brands van happn.

De meest gehoorde leugens

Om niet over te komen als wanhopig single, kun je achterwege laten dat je 7 datingapps op je smartphone hebt geïnstalleerd. Maar daarmee ben je niet volledig open en eerlijk. Zo gebruiken singles verschillende leugentjes om zichzelf niet te downgraden naar een mislukkeling. En ook worden ze gebruikt om de gevoelens van de ander niet te kwetsen of om onnodige controverse te voorkomen. Volgens happn zijn dit de drie meest gehoorde leugens op de app:

  • “Ik lees niet vaak de berichten op de app, want ik zit er bijna niet op.”
  • “Ik ben op zoek naar een serieuze relatie.”
  • “Dit is de eerste keer dat ik op een datingapp zit.”

“Is dan helemaal niemand open en eerlijk”, denk je? Wees gerust, er zijn nog genoeg singles die nooit liegen. Althans, dat zeggen ze zelf. Van de ondervraagden zegt 65% nooit te liegen om te verleiden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie