11 onderwerpen om het NIET over te hebben op een eerste date

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Een eerste date moet vooral leuk zijn. Daar is iedereen het over eens. Je wilt elkaar leren kennen, maar ook een leuke tijd hebben. Maar omdat het soms ook nog wel spannend is om iemand voor het eerst te ontmoeten, komt er meer bij kijken dan bij een ‘normale’ ontmoeting. Want juist als je een beetje nerveus bent, begin je misschien wel over onderwerpen te praten waar je het eigenlijk niet over moet hebben op je eerste date.

Gênante uitspraken waar je later spijt van hebt, onderwerpen die regelrechte afknappers zijn en zinnen die niemand wil horen op een date: het zijn de dealbreakers waar niemand zich aan wil branden. Dus wil je je date niet direct afschrikken, begin dan niet direct over je problemen te vertellen. Waar moet je het dan wel over hebben tijdens de allereerste date? Eigenlijk over alles, behalve over deze 11 onderwerpen.

1. Trauma’s uit je jeugd

Uiteindelijk wil je alles met je toekomstige partner delen. Maar onthoud dat er voor alles een juiste tijd en plaats is. Een eerste date is bijvoorbeeld niet de juiste tijd om al je jeugdtrauma’s te delen. Het schikt af. En eigenlijk wil je deze persoonlijke ervaringen toch ook niet delen met een nu nog wildvreemde.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Zoek je iemand om je trauma’s te verwerken, maak dan een afspraak bij een psycholoog. En praat met je date over leuke onderwerpen en vertel hem of haar de leuke dingen van jezelf.

2. Verhalen over je ex

Je mag natuurlijk best vertellen dat je een aantal relaties hebt gehad. Dat is volkomen normaal. Maar vertel niet te veel verhalen over je ex(en). Noem ze ook niet bij naam. Laat het verleden achter je en focus op de toekomst. Als je de hele avond praat over je ex, dan wek je al snel de indruk dat je het nog niet hebt verwerkt. En dan is de kans op een tweede date toch al snel verkeken. Dus: vergeet je ex en maak toekomstplannen met je leuke date.

3. Trouwen en samenwonen

Misschien is het verstandig om op de eerste date niet direct over trouwen en samenwonen te beginnen. Voor de meeste mensen is dit sowieso een lastig onderwerp. Dus mijd dit onderwerp als je elkaar nog niet goed kent en je niet over wil komen als een wanhopige vrijgezel op zoek naar ware liefde en huisje-boompje-beestje. Vertel ook niet te uitgebreid over eventuele eerdere huwelijken en scheidingen. Focus op de toekomst.

4. Je kinderwens

Heb je een kinderwens, dan mag je dat natuurlijk kenbaar maken. Maar op de eerste date is dat niet zo’n geschikt onderwerp. Want wat nu als je date nog helemaal niet aan kinderen denkt? Dan schrik je hem of haar af met dit onderwerp, terwijl jullie misschien wel fantastisch bij elkaar passen. Houd je kinderwens nog even voor jezelf en leer elkaar eerst beter kennen. En dan na een aantal dates rustig aftasten of die wens wederzijds is.

5. Praat niet de hele avond over je werk

Je werk is een groot onderdeel van je leven. En uiteraard kun je je date vertellen wat je precies doet. Ook is het helemaal prima dat je vol passie vertelt over je werk. Maar onthoud goed dat je geen nieuwe collega zoekt, maar een levenspartner. Dus verhalen over de vele vergaderingen, werkstress en collega’s kun je beter mijden op je eerste date. Praat liever over wat jou bezighoudt in het leven en nog belangrijker: wat je date graag doet.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Politiek

Politiek is een prachtig onderwerp om over te praten. Althans, als je een discussie wilt starten om vrij te filosoferen over hoe het beter moet. Maar als je niet hetzelfde standpunt deelt, dan kan je eerste date eindigen in een politieke discussie. En dat is nu niet de romantiek waar je op gehoopt had. Laat de politiek daarom even voor wat het is en focus je op andere dingen die je van je date wilt weten. Die discussies kun je later altijd nog aangaan.

7. Seks

Hoewel seks geen taboe is en het best een leuk onderwerp kan zijn om over te praten, vinden de meeste vrouwen dat praten over seks op een eerste date nogal ongemakkelijk en ongepast is. Dus mannen, houd je een beetje in met je seksueel getinte grapjes. Houd het netjes en tast eerst rustig af hoe je date hierin staat. Veel mannen vinden het ook niet aantrekkelijk als een vrouw te vrij praat over haar seksuele voorkeuren. Leer elkaar eerst op andere gebieden kennen.

8. Je financiële situatie

Veel mannen en vrouwen vinden het onaantrekkelijk als je op een date je hele financiële situatie op tafel legt. Of je nu geldproblemen hebt of zwemt in het geld: laat dit onderwerp op je eerste date maar liever achterwege. Te veel opscheppen over hoeveel je verdient is niet sexy. En vertellen hoe zwaar je het financieel hebt en hoe je alle eindjes aan elkaar probeert te knopen is ook een no-go.

9. Mopper niet op alles en iedereen

Ken je van die mensen die op alles en iedereen lopen te mopperen. Daar loop je in het dagelijks leven liever met een boog omheen. Doe dit dus ook zelf niet tijdens je eerste date. Mopperen dat het eten niet goed is, dat de bediening slecht is, dat je baas irritant is, dat je buren te veel herrie maken. Bewaar je gemopper voor je beste vriend of vriendin en laat vrolijkheid de boventoon voeren op je eerste date. Voor je date ook veel leuker om naar te luisteren.

10. Je huisdier

Heb je een hond of een kat? En ben je daar helemaal verliefd op? Superleuk natuurlijk, maar niet om te vertellen op je eerste date. Niet iedereen vindt het een aantrekkelijk idee om je huis en bed te moeten delen met een hond of kat. Ook de foto’s van je lieve viervoeter kun je beter achterwege laten. Als het klikt tussen jullie leren ze elkaar vanzelf kennen.

11. Je ideale partner

Heb je een duidelijk beeld van hoe je ideale partner eruit zou moeten zien? Vertel dat niet op de eerste date aan degene met wie je bent. Het kan hem of haar afschrikken, omdat eigenlijk niemand aan dat perfecte ideaalbeeld van jou kan voldoen. Dus maak je date niet onzeker door een ideaalbeeld neer te zetten waar hij of zij zich niet in kan vinden. Leer elkaar kennen zonder vooroordelen en misschien dat jouw beeld van je ideale partner dan wel heel anders wordt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie