Home Dating apps Dating apps worden ingezet voor vinden slaapbuddy

Dating apps worden ingezet voor vinden slaapbuddy

2 minuten leestijd
0
bed vraagteken

Datingapps zijn niet langer alleen een plek waar mensen liefde proberen te vinden. Sommigen gebruiken de apps uitsluitend om seks te vinden of een platonische relatie. Anderen maken zich alleen ‘beschikbaar’ voor anderen om te weten hoe ze in de markt liggen, terwijl ze eigenlijk niet beschikbaar zijn. Maar tegenwoordig gebruiken mensen ze ook voor een heel ander doel: om in slaap te vallen.

Voordat je een oordeel treft over de gekte op de Nederlandse datingmarkt: wees gerust, we hebben het niet over Nederlandse datingapps. Het gebeurt (nog) alleen in Azië. Het is in ieder geval de huidige situatie in Taiwan, aangezien er meerdere datingapps zijn ontwikkeld om gezelschap te bieden aan mensen die op het punt staan om naar bed te gaan.

Online slaapbuddy’s

PlayOne is een populaire app in Taiwan die je koppelt aan een online partner voor het streamen van videogames en daarvoor ook de nodige chatfunctionaliteit verzorgt. Niet lang geleden introduceerde de app echter een nieuwe vorm van online gezelschap: ‘Calling to sleep’, oftewel ‘bellen om te slapen’. En die optie lijkt nu enorm populair te zijn.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Op het platform kun je de kenmerken van je ideale slaapbuddy aangeven, waaronder de stem die je wilt horen en het uiterlijk van de persoon die – op afstand – bij je is terwijl je in slaap valt. Er is wel een addertje onder het gras: de slaapmaatjes doen het niet gratis. Een man die tegen Worldcrunch zegt dat hij anderen helpt om in slaap te vallen, brengt 13 dollar per uur in rekening voor zijn diensten.

De trend maakt volgens lokale media deel uit van een groeiende trend in Azië en met name in Taiwan. Deze trend is bovendien verergerd door de coronapandemie en de toegenomen gevoelens van eenzaamheid. In China, waar meer dan 300 miljoen mensen last hebben van slaapstoornissen, wordt virtueel instoppen ook steeds gebruikelijker, waardoor de ‘praten om te slapen’-dienst een groeiende industrie is geworden.

PlayOne zegt ondertussen dat de call-to-sleep-optie ‘overbelast’ is door de vele verzoeken, ook van gebruikers die willen dat hun slaapbuddy aan de telefoon blijft – zelfs als ze slapen, met het risico dat de batterij leegloopt. Een typische wens van een klant is om in slaap te vallen door te luisteren naar iemands stem. In sommige gevallen kan de relatie zich ontwikkelen, waarbij een gebruiker online schrijft dat haar virtuele slaapbuddy nu haar vriend is.

Eenzaamheidsapps

Omdat relaties zich steeds vaker en meer naar de digitale wereld verplaatsen, in Azië nog meer dan in Europa, zijn de datingapps er doorgaans vroeg bij als er een vraag ontstaat naar specifieke vorm van gezelschap. Verschillende datingapps werken aan vergelijkbare functies om deze nieuwe gezelschapsvorm mogelijk te maken. Alleen zoeken de singles van nu niet allemaal naar een seksbuddy… maar eerder naar een slaapbuddy.

Ken-Han Huang, de oprichter van de Taiwanese datingapp Goodnight, wijst erop dat ‘Calling to sleep’-diensten een trend aan het worden zijn. Dat komt tot uiting in het groeiende aantal minuten dat gebruikers op het platform doorbrengen: van 40 miljoen naar meer dan 60 miljoen. Met zijn voicechat-app is het mogelijk om gratis te bellen en chatten met mensen in de buurt. “Mensen chatten niet meer willekeurig met elkaar, maar ze praten totdat ze in slaap vallen terwijl ze elkaar gezelschap houden”, zegt Huang.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…