60 affirmaties voor daten, liefde en relaties

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
13 minuten leestijd

We kennen allemaal een filmscène waarin iemand voor de spiegel staat en zichzelf moed inpraat. Met een krachtige zin als ‘Je kunt het!’ geeft diegene zichzelf een oppepper om het gesprek dat volgt met succes te voltooien. Maar wat als je dat nu niet één keer zou doen en alleen voor de spiegel, maar elke dag en altijd? Dat is het uitgangspunt en de kracht van positieve affirmaties.

Als je een zelfverzekerde date wilt hebben, de liefde van je leven wilt aantrekken of je relatie opwindend wilt houden: positieve affirmaties kunnen je daarbij helpen. Heb je niet altijd zelfvertrouwen, maar probeer je wel overal het beste van te maken? Wil het niet lukken in de liefde, maar geef je de hoop nog niet op? Denk er dan eens over na om positieve affirmaties te gebruiken om alles net even wat beter én leuker te maken.

Wat zijn positieve affirmaties?

Heb je nog nooit van positieve affirmaties gehoord? Dan zullen we je eerst uitleggen wat dit inhoudt. Als je iets affirmeert, verklaar je dat het waar is – het is bevestigd door jezelf. Positieve affirmaties zijn de gedachten die jij jezelf geeft zodat je het gaat geloven. Je hersenen geloven immers wat ze zien en horen. Als je deze positieve gedachten blijft herhalen, worden ze onderdeel van je systeem en gaan ze een belangrijke rol spelen in je doen en laten. En als de affirmaties in je gedachten komen te zitten, kunnen ze uiteindelijk ook werkelijkheid worden.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een simpele positieve uitspraak kan helpen als een proactieve verdediging tegen alle negatieve en kwetsende gedachten die je over jezelf zou kunnen hebben. Een krachtige zin kan bijvoorbeeld voorkomen dat je tegen jezelf vertelt dat je ‘niet goed genoeg’ bent voor een ander, terwijl je meer dan genoeg bent. Affirmaties kunnen zodoende helpen om zelfsaboterende en negatieve gedachten uit te dagen en te overwinnen.

Het idee is dat als je ze vaak genoeg herhaalt en erin gaat geloven, je positieve veranderingen zult merken. Je zou affirmaties ook wel als ‘wishful thinking’ kunnen beschouwen – iets wat onrealistisch is op dit moment, maar misschien realistisch voor later. Het zijn zinnen die zeggen wat je wilt zijn, maar worden vertaald naar het nu alsof je het al bent. Deze positieve mentale herhalingen kunnen je denkpatronen herprogrammeren, zodat je na verloop van tijd anders gaat denken en handelen.

Hoe pas je positieve affirmaties toe?

Voor het beste resultaat blijf je ze steeds herhalen. Zo worden de positieve gedachten gebruikt om je overtuigingen sterker te maken. Daardoor ga je steeds meer in jezelf en je hele doen en laten geloven. Of je kunt ze in gedachten herhalen of je kunt ze hardop uitspreken. Of je plant er een vast moment van de dag voor in of je gebruikt het iedere keer als het nodig is je zelfvertrouwen een boost te geven.

Als je voor jezelf – op welk gebied dan ook – positieve gedachten wilt ontwikkelen, zijn er een paar zaken waarmee je rekening moet houden. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet zodat je weet waaraan goede affirmaties moeten voldoen. Dan hebben ze namelijk ook het beste effect.

Kort

Zorg er om te beginnen voor dat een positieve affirmatie nooit te lang wordt. Kort is makkelijker om te onthouden, spreek je vlotter uit en is eenvoudiger om steeds te herhalen in je gedachten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Ik-gericht

Een goede affirmatie begint zoveel mogelijk met ‘Ik’ of met ‘Mijn’ zodat het met jou te maken heeft. Zo stimuleer je ook vooral jezelf.

Positief

Zorg dat de affirmatie altijd positief en nooit negatief is. Denk geen dingen die je niet kunt of wilt, want dat zorgt er juist voor dat ze niet lukken. Negatieve gedachten onthoud je niet alleen moeilijker, ze zorgen er niet voor dat je positief gestemd raakt en ook leiden ze er eerder toe dat alles juist niet goed lukt.

Tegenwoordige tijd

Schrijf de affirmaties altijd in de tegenwoordige tijd, dan weet je dat ze niet voorbij zijn en voor het heden en de toekomst gelden.

Persoonlijk

Probeer gedachten te vormen die bij jou persoonlijk passen. Aangezien iedereen anders is, hebben de affirmaties het meeste effect als ze op jouzelf en je situatie zijn gericht.

Voor jezelf

Alle positieve affirmaties zijn voor jou bestemd en niet voor een ander. Dus je hoeft ze zeker niet op social media te zetten of met een ander te delen. Herhaal ze in je gedachten en als je ze liever hardop uitspreekt, doe het dan wanneer je alleen bent.

Noteren

Bang ze te vergeten? Leg een briefje neer op een plek die je niet kunt missen of zet de affirmaties op je telefoon. Zo vergeet je ze niet en kun je ook altijd even spieken als dat nodig is.

60 voorbeelden van affirmaties

Vind je het moeilijk om de juiste positieve affirmaties te vinden? We hebben ze voor je op een rijtje gezet zodat jij kunt uitproberen wat voor jou het beste werkt. Zo bekijken we een aantal positieve affirmaties die je kunt gebruiken als je een date hebt, maar ook die geschikt zijn om in te zetten als je een betere relatie wilt of meer liefde.

15 affirmaties voordat je op date gaat

Heb je een date, maar ben je onzeker over je datekunsten? Of voel je de zenuwen al dagen voordat de afspraak daadwerkelijk gaat plaatsvinden? Om er een geweldige date van te maken kun je positieve affirmaties gebruiken. Overweeg de volgende affirmaties voordat je op date gaat.

 1. Ik stel mijn hart open voor een ander.
 2. Ik ben klaar om liefde te ontvangen
 3. Ik maak plek voor een andere persoon in mijn leven.
 4. Ik krijg van het universum mijn soulmate.
 5. Ik ga indruk maken op mijn date.
 6. Ik verdien liefde en genegenheid.
 7. Ik ben aantrekkelijk voor mijn ultieme match.
 8. Ik ben uniek, interessant en intelligent.
 9. Ik mag er zijn.
 10. Ik sta open voor liefde.
 11. Ik verdien liefde.
 12. Ik kan overal liefde vinden.
 13. Mijn liefde start bij mij.
 14. Ik ben klaar om liefde te krijgen.
 15. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.

15 affirmaties voor meer liefde

Ben je op zoek naar liefde en wil het maar niet lukken? Of wil je gewoon wat meer liefde en aandacht in je leven krijgen? Dan kun je daarvoor zeker ook positieve affirmaties inzetten. Overweeg bijvoorbeeld volgende affirmaties.

 1. Ik ben het waard om liefde te krijgen.
 2. Ik ben aantrekkelijk voor anderen.
 3. Ik sta open voor liefde.
 4. Ik word omringd met liefde.
 5. Mijn hart staat open voor liefde.
 6. Ik kan overal liefde tegenkomen.
 7. Mijn liefde is het mooiste geschenk dat ik kan geven.
 8. Ik ben voorbestemd om veel liefde te krijgen.
 9. Ik ben het begin van de liefde die snel groeit.
 10. Ik straal liefde uit en krijg die ook terug.
 11. Ik kan liefde geven als geen ander.
 12. Mijn liefde is sterk.
 13. Ik ben vrijgezel, maar dat doet niets af aan mijn waarde.
 14. Mijn ware zal op het juiste moment komen.
 15. Ik ben klaar om mij te binden.

15 affirmaties voor betere relaties

Ook voor het verbeteren van je relatie zijn er positieve affirmaties die je kunt gebruiken. Je kunt ze in gedachten of hardop uitspreken: hoe je het ook doet, je kunt er veel baat bij hebben. Dankzij deze positieve bekrachtingen kun je je relatie verbeteren.

 1. Ik waardeer mijn partner.
 2. Ik vind mijn relatie heel belangrijk.
 3. Ik steek veel tijd in mijn relatie.
 4. Mijn partner en ik zijn trouw aan elkaar.
 5. Mijn partner en ik hebben voldoende fysiek contact.
 6. Mijn partner steunt me zoals ik dat zelf ook doe.
 7. Mijn partner en ik houden veel van elkaar.
 8. We hebben samen veel lol.
 9. De liefde wint het bij ons altijd.
 10. Samen kunnen we alles aan.
 11. Ik zit in een goede relatie.
 12. Ik verdien het om met respect behandeld te worden.
 13. Ik koester mijn relatie.
 14. Ik ben in staat om een ​​gezonde relatie te hebben.
 15. Ik heb het geluk dat ik mijn partner heb.

15 affirmaties om meer van jezelf te houden

Van jezelf houden is belangrijk. Zelfs als je niet tevreden bent met wie je bent, kun je jezelf aanleren om meer van jezelf te gaan houden. Ook hiervoor zijn bijzondere positieve affirmaties te vinden, waarvan we er een aantal voor je op een rijtje hebben gezet.

 1. Ik ben aardig.
 2. Ik verdien het beste.
 3. Ik ben altijd goed genoeg.
 4. Ik denk positief.
 5. Ik heb mijn gevoelens goed onder controle.
 6. Ik doe altijd mijn best.
 7. Ik ben mooi om te zien.
 8. Ik zit lekker in mijn vel.
 9. Ik ben mooi van binnen en van buiten.
 10. Ik ben een goede vriend.
 11. Ik ben geliefd bij anderen.
 12. Ik vind voor elk probleem een goede oplossing.
 13. Ik hou helemaal van mezelf.
 14. Ik vergeef mezelf voor mijn fouten in het verleden.
 15. Ik weet wat ik wil.

Kies affirmaties die bij jou passen

De affirmaties die we genoemd hebben zijn nog maar het topje van de ijsberg, want er zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken. Met deze krachtige zinnen die wij met je hebben gedeeld, maak je in ieder geval een goede start om aan de slag te gaan met affirmaties. Ze geven je alvast een idee waar je aan moet denken als je dergelijke zinnen voor jezelf wilt opstellen en gaat gebruiken. Zo kun jij de beste affirmaties kiezen die jou de nodige steun en hulp bieden.

Kijk naar de liefde die je jezelf kunt en wilt geven, maar ga verder dan alleen je innerlijk. Bekijk je uiterlijk eens en zoek daar positieve punten bij om te blijven herhalen. Wat zou je graag mooi aan jezelf willen vinden? Ga op zoek naar goede affirmaties die je kunt gebruiken als een date niet goed gaat. Wat zou je een ander in deze situatie vertellen? Of wanneer jij je eenzaam voelt? Welke zin zou je de kracht kunnen geven om het een positief gevoel te laten worden? Op deze manier kun je jezelf op allerlei manieren blij maken met jezelf, je situatie en je leven.

Bedenk je goed dat geen enkele affirmatie raar of gek is, zolang jij er baat bij hebt. Iedereen is nu eenmaal anders dus wat voor de één werkt, is voor de ander misschien niet zo handig en andersom. Wat uiteindelijk telt is wat het voor jou doet: als het jou helpt, dan is elke affirmatie goed.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie