Intelligentie: 5 redenen waarom daten moeilijker is voor slimme mensen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Ben je een intelligent persoon en heb je het IQ waar anderen van dromen? Ben je hoogopgeleid, heb je een geweldige carrière, maar wil alleen de liefde nog steeds niet lukken? Heb je het gevoel dat jouw intelligentie je in de weg zit om die perfecte partner te vinden? Maak je geen zorgen, heel veel pientere mensen hebben er last van. Dating kan nou eenmaal moeilijker zijn voor de slimmeriken onder ons. Hoe dat precies zit?

Slim, hoogopgeleid, maar geen relatie

Je bent slim, hebt een goede band met je familie, een grote vriendengroep en je droombaan. Voor de buitenwereld ben je al geslaagd in het leven, maar voelt het voor jezelf incompleet zonder een leuke partner om dit allemaal mee te delen? Don’t worry, je bent niet de enige. Er zijn niet voor niets speciale dating apps voor hoger opgeleiden. Hoogopgeleide singles denken veel na over daten, maar misschien is dat juist ook het probleem als het niet voor je werkt.

Intelligentie zit je in de weg?

Als je intelligent bent, denk je graag na over alles. Je wilt precies weten hoe de wereld in elkaar zit en hoe dingen precies werken. Je analyseert graag situaties, omdat dat nu eenmaal hoort bij wie je bent. Wat werd er precies gezegd of gedaan, wat was de reactie? Verder analyseer je ook graag jezelf. Je denkt na over wat je gaat zeggen. Je analyseert wat je graag anders had gezegd of gedaan, en vooral: hoe je het beter kon aanpakken.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Dankzij al dat slimme gedoe wat zich afspeelt in je hersenen, kan je intelligentie je in de weg gaan zitten bij het daten. Want liefde is geen ingewikkelde formule die je kunt oplossen als een Rubiks kubus, zo zit liefde niet in elkaar. Er is geen rekensom die bepaalt of een relatie wel of niet zal slagen.

5 redenen waarom je slimheid dating moeilijker maakt

Wat slimme mensen ook niet helpt is dat ze vaak rationeel denken en handelen. Ze luisteren graag naar hun verstand, omdat ze handelen naar rede. Met de informatie die ze hebben, maken ze vervolgens beslissingen op basis van de feiten die op tafel liggen. Liefde werkt helaas heel anders, omdat het vooral gebaseerd is op gevoel en emotie. Dit zijn 5 redenen waarom je intelligentie dating moeilijker maakt.

1. Je overdenkt en analyseert te veel

Stel, je bent op date met een match. Je betrapt jezelf erop dat je constant alles analyseert. Hoe de ander reageert, wat de lichaamstaal zegt, wat er letterlijk wordt gezegd. Wat denk je zelf, maakt dit het dating makkelijker of moeilijker?

Je schiet er helaas helemaal niets mee op door alles te gaan over-analyseren. Je hebt immers geen idee wat er echt in het hoofd van een ander omgaat. Ook moet je opletten dat je niet alles wat je zelf zegt of doet overdenken. Go with the flow, zeg wat je wilt zeggen. Het heeft geen zin om vooraf na te denken wat je precies gaat zeggen. Een paar onderwerpen achter de hand hebben is meer dan voldoende. Laat het gesprek natuurlijk verlopen en wees jezelf.

Mensen zijn nu eenmaal niet te lezen. Al helemaal niet in een gecompliceerde situatie als een date, waarin iedereen bol staat van de zenuwen. Probeer het los te laten en van de date te genieten. Wat zegt je gevoel over de persoon die tegenover je zit? Is er een klik? Was de date gezellig en smaakt het naar meer? Als het om de liefde gaat, kun je nu eenmaal beter naar je gevoel dan naar je verstand luisteren. En dat blijkt nu juist een moeilijke stap voor mensen met een hoge intelligentie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. De meeste mensen die je ontmoet zijn minder intelligent als jij

Als jij jezelf mag omschrijven als een genie, is de kans groot dat je veel mensen ontmoet die minder slim zijn. Daardoor is het mogelijk dat ze je niet begrijpen en andersom kunnen zij je gaan irriteren. Ze kunnen zich ook geïntimideerd door je voelen, omdat je te slim bent.

Als je gaat daten, ga je niet op zoek naar een versie van jezelf. Je gaat op zoek naar iemand bij wie je iets voelt, iemand met wie je kunt sparren, lachen, discussiëren en lol kunt hebben. Is intelligentie dan echt wel zo belangrijk? Een even intelligente partner is geen vereiste om gelukkig te worden.

3. Iedereen verwacht dat jij met de perfecte partner thuiskomt

Alles in je leven gaat je perfect af door je intelligentie. School deed je met twee vingers in de neus en daarna ging je carrière als een speer. Je bent een succesvolle zakenman of vrouw geworden. Je werkt hard en bereikt gaandeweg al je doelen, behalve het vinden van je ideale partner. Terwijl iedereen dat wel van je verwacht, en dat knaagt.

Dat je succesvol bent in je werk, betekent niet dat je dit ook in de liefde bent. Als mensen je pushen naar het vinden van een relatie, of je iedere keer vragen of je al iemand hebt ontmoet, kan dat heel vervelend zijn. Het kan zelfs gaan bepalen hoe je je gedraag in de datingwereld. Terwijl je als single ook ontzettend gelukkig kan zijn, maken lastige opmerkingen over je liefdesleven dating nog moeilijker dan het al is.

4. Je vindt dat je het recht hebt op een perfecte liefde

Je hebt misschien het perfecte leven met de perfecte baan, maar dit betekent niet dat je ook de perfecte partner gaat vinden. Waarom? Omdat de perfecte partner niet bestaat. Eisenlijsten bestaan alleen om je te teleurstellen. Een relatie waarin alles perfect is, bestaat niet. Geen enkele man of vrouw is perfect. Als je een perfectionist bent in alle aspecten van je leven, moet je dit echt loslaten bij het vinden van een partner. Schrijf een date niet te snel af.

Realiseer je dat de mensen die je ontmoet niet zo perfect kunnen zijn als jij, maar wel over andere geweldige eigenschappen beschikken die perfect bij jou passen. Heb je een enorm lange lijst met criteria waaraan een man of vrouw moet voldoen? Let it go. Een relatie zal nooit perfect zijn, maar een relatie kan je wel ontzettend gelukkig maken.

5. Je hebt minder ervaring in de liefde

Slimme, intelligente singles hebben zich in hun verleden vaak meer gefocust op andere dingen dan liefde. Op huiswerk, schoolresultaten, hun carrière en nevenactiviteiten die daarbij passen. Je hebt al je tijd besteed aan studeren, sollicitaties, werk, werk en nog eens werk. En dan ben je opeens ergens in de dertig en single, terwijl andere mensen hun partners al hebben gevonden.

Is het niet hoog tijd om van liefde een prioriteit te maken? Ligt het gebrek aan liefde aan je sociale vaardigheden, zoals flirten? Of heb je simpelweg gezocht op de verkeerde plekken? Zorg dat je ervaring opdoet, zodat je naast je expertise in je werkgebied ook een deskundige in de liefde wordt. Dit zijn drie dating apps die zich specifiek richten hoogopgeleide singles als jou:

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie