Wat is een bètaman? Dit zijn de 10 eigenschappen

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
11 minuten leestijd

Je hebt vast weleens over de alfaman gehoord. Een man die weet wat hij wil en daar 100% voor gaat. Een alfaman toont echte leiderseigenschappen. In iedere situatie blijft een alfaman sterk. Hij is zelfverzekerd, dominant en maakt gemakkelijk beslissingen.

Omdat het volgens velen de belichaming van mannelijkheid is, hebben veel hebben een zwak voor alfamannen. Zelfvertrouwen is immers een eigenschap die veel vrouwen erg aantrekkelijk vinden. De alfaman kan met gemak alle vrouwen aan de haak slaan en daarom willen mannen maar al te graag een alfaman zijn. Maar als je dat niet bent… wat ben je dan?

Wat is een bètaman?

Nu we weten wat een alfaman is, staat daar tegenover de bètaman. Deze man is een stuk onzekerder. In sociale situaties kan hij wat nerveus overkomen en voelt hij zich niet altijd op zijn gemak. De bètaman bakent niet in zelfvertrouwen, in tegenstelling tot de alfaman. Ook met vrouwen gaat het de bètaman een stuk minder gemakkelijk af als de alfaman.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hij zal niet snel op een vrouw afstappen en initiatief tonen. Een bètaman gaat voor een andere aanpak, waardoor vrouwen de seksuele aantrekkingskracht kunnen missen. Het gevolg is dat ze de bètaman vaker zien als een vriend: bètamannen komen snel in de welbekende friendzone terecht.

Waarom mannen geen bètaman willen zijn

Als je kijkt naar de westerse cultuur, staat de alfaman aan de top. Hij is het mannetje. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de mannelijke hoofdrolspelers in Hollywoodfilms, populaire Netflix-series en bestseller-boeken. In avontuurlijke verhalen redt de stoere, gespierde, mannelijke alfaman de wereld en tot slot krijgt deze alfa ook nog eens de mooiste vrouw.

De bètaman is niet dat type man. Het is degene die jaloers meekijkt op de achtergrond, terwijl de alfaman ervandoor gaat met alle eer. De bètaman is de vriend die minder in de spotlight staat. Het idee dat de alfaman altijd krijgt wat hij wil en de bètaman niet, zorgt ervoor dat mannen liever geen bètaman willen zijn. Maar is dit alfagedrag wel wat álle vrouwen willen?

10 eigenschappen van een bètaman

De wereld van nu is anders dan de middeleeuwen en eerder, toen mannen nog jagers en vechters moesten zijn. In de toenmalige mannenmaatschappij, dat doordrenkt was met geweld, gold alleen het recht van de sterkste. Maar tijden veranderen. Dat is niet meer hoe een man moet zijn. En dus zijn er genoeg vrouwen die de eigenschappen van een bètaman waarderen. Het zijn juist deze eigenschappen die hem interessant maken als boyfriend material. Dit zijn 10 eigenschappen van een bètaman die hem anders maken dan de alfaman.

1. Het draait niet alleen maar om seks

Een alfaman is meestal goed in bed, maar in het leven en de liefde is er zoveel meer dan alleen seks. Is hij de volgende ochtend meteen verdwenen, nog voordat ze wakker is? Of kan hij niet eens een goed gesprek onderhouden als ze iets met hem wilt bespreken? Een bètaman zal dit wel doen. Het gaat hem er niet alleen over om in samen in bed te belanden. Een goed gesprek, een filmpje kijken, knuffelen. Bij de bètaman gaat het om de tijd die ze samen doorbrengen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

2. Hij geeft ook om haar verlangens in de slaapkamer

Het zelfvertrouwen van de alfaman kan een probleem in bed veroorzaken. Hij is er zeker van dat hij haar de beste nacht van haar leven gaat geven. Maar is dit wel zo? Hij is zo zelfverzekerd dat het niet eens in hem opkomt om te vragen wat zij eigenlijk wil. Maar iedere vrouw heeft andere verlangens. Een bètaman is zorgvuldig en geeft ook om de gevoelens van zijn bedpartner. Wat vindt zij fijn en hoe kan hij het nóg beter maken voor haar?

3. Je kunt echt op hem bouwen

Heeft ze iemand nodig die haar even op kan halen bij werk? Is ze iets vergeten te kopen in de supermarkt? Of heeft ze iemand nodig om even iets kwijt te kunnen of uit te huilen? De bètaman staat voor haar klaar. Deze man geeft echt om haar en daarom kan ze op hem bouwen. Ze is niet een object voor hem, maar iemand waar hij om geeft en er voor wil zijn.

4. Hij neemt de kleine dingen niet voor lief

Een alfaman heeft geen oog voor kleine dingen. Hij is bezig met een doel en hoe hij dit het snelst én succesvol kan bereiken. De bètaman ziet de kleine details wel. De lieve appjes die ze stuurt om hem bijvoorbeeld succes te wensen of een simpele ‘goedemorgen’. Een klein cadeautje. Een spontaan etentje. Die details ziet en onthoudt de bètaman. Hij neemt ze niet voor lief. Én ze kan ze ook zeker terug verwachten.

5. Hij is niet bang om zich te binden

Hoe vaak worden vrouwen wel niet afgewezen door een alfaman? Ging het casual daten hen geweldig af, en was ze na een tijdje toe aan een volgende stap? Op dat moment haakt de alfaman vaak af. Hij is bang om zich te binden en hij weet niet hoe snel hij weg moet rennen bij het woord ‘relatie’. Daar hoeft geen enkele vrouw bang voor te zijn bij een bètaman. Hij is ook op zoek naar die emotionele verbinding. Hij is niet bang om die stap te zetten. Hij kan niet wachten om zoveel mogelijk tijd met haar door te brengen.

geluid audio

6. Hij communiceert open

Een bètaman kan emotioneel zijn, is daar niet bang voor en is open over zijn gevoelens. Hij begrijpt dat communicatie heel belangrijk is. Een misverstand kan snel gebeuren als je niet goed en open met elkaar communiceert. Een alfaman is daar niet altijd goed in. Als hij vooral om zichzelf geeft, kan hij dan wel goed naar jouw gevoelens luisteren? Een bètaman is echter bereid om te luisteren.

7. Hij helpt anderen

Een alfaman heeft aandacht en sociale bevestiging van anderen nodig. Daardoor voelt hij zich goed over zichzelf. Als hij anderen helpt, is dit dikwijls voor zijn eigen bestwil. Zo kan hij zich weer goed over zichzelf voelen. Een bètaman helpt anderen met een ander doel: puur om hen te helpen. Hij hoeft er niets voor terug te krijgen. Of hij nu in het weekend een vrijwilliger is bij de daklozenopvang of zijn oma helpt met koken. Hij zal er ook nooit over opscheppen. Als een alfaman een dagje vrijwilligerswerk doet bij een bejaardentehuis, is er een 100% kans dat je dit zult terug zien op een foto op Instagram.

8. Hij gaat niet ieder weekend uit

Alfamannen zijn vaak extraverte mensen. Ze zijn het liefst met een groep mensen om zich heen en vinden het niet erg om in het middelpunt van de belangstelling te staan. In het weekend gaan ze graag naar feestje of uit in de beste clubs om gezien te worden. Een bètaman geeft daar niet zoveel om. Hij is zeker genoeg van zichzelf en hij heeft niet die sociale bevestiging nodig zoals een alfaman dat wel wil. Een bètaman zal graag gezellig thuisblijven: een avondje film kijken op de bank is wat hem net zo dolgelukkig maakt.

9. Hij is tevreden met wie hij is

Een alfaman zal zichzelf altijd willen bewijzen. Hij ziet het leven als een wedstrijd, of het nu gaat om wie de meeste vrouwen kan versieren of wie de beste deals binnenhaalt op kantoor. Een bètaman hoeft dit niet te doen, omdat hij weet wie hij is en wat hij te bieden heeft. Hij zal zichzelf niet beter voordoen of willen dat hij iemand anders was. Hij is comfortabel met zijn eigen onzekerheden. De bètaman is iemand met wie je vrienden wilt zien. Hij is zichzelf en zal daarom ook anderen ook accepteren en respecteren om wie ze zijn.

10. Je kunt kwetsbaar bij hem zijn

Een alfaman heeft graag controle over alles wat hij kan beheersen. In een relatie kunnen ze bijvoorbeeld dominant of manipulatief zijn. Een bètaman vertrouwt je en hij weet dat een relatie geen wedstrijd is. Hij ziet je als een gelijke en dit zorgt eerder voor een gezonde relatie. Verder is een bètaman emotioneel en een met zijn gevoelens. Daarom staat hij ook open voor haar emoties: ze kan zichzelf kwetsbaar opstellen bij hem. En dat is een garantie voor een sterke basis in de relatie.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
2 reacties