Je hoeft niet perfect te zijn: vrouwen op datingsites zoeken een “gemiddelde” man

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

Zorgvuldig gekozen foto’s om je opgepompte armen en getrainde borstspieren te tonen kun je in het vervolg achterwege laten. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat vrouwen niet op zoek zijn naar een man met een perfect uiterlijk. Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben gegevens van datingsite eHarmony geanalyseerd om tot een aantal onthullende ontdekkingen te komen.

In één van de grootste onderzoeken naar online daten, analyseerden de onderzoekers data van een periode van 10 jaar afkomstig uit 150.000 profielen. De resultaten van het onderzoek zijn misschien niet wat je verwacht, zo meldt The Telegraph.

Mannen 5/10 vs 10/10

De onderzoekers suggereren dat vrouwen smelten voor een man met een “gemiddeld” uiterlijk, waarschijnlijk omdat ze denken dat dit een trouwe en betrouwbare partner kan zijn. Mannen die hun uiterlijk beoordelen als 5 of 6 van de 10 ontvangen meer berichten dan mannen die zichzelf een 10 als cijfer geven. Met andere woorden, een “gemiddeld” uiterlijk is voldoende en volgens dit onderzoek zelfs optimaal om succesvol te zijn op de datingsites.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Vrouwen 8/10 vs 10/10

Voor vrouwen is de ideale beoordeling hoger met een optimaal uiterlijk dat een score krijgt van 8 van de 10. Dit laat zien dat mannen meer waarde hechten aan het uiterlijk bij het zoeken naar een partner, of zij hebben er geen problemen mee als de partner veel aantrekkelijker is. Vrouwen die niet perfect zijn maar hoog scoren lijken de voorkeur te krijgen van de mannen.

“Het is de eerste keer dat we dit kunnen meten”, zegt Taha Yasseri, hoogleraar computational social science aan de Universiteit van Oxford. “We wisten niet het niet nodig is om er perfect uit te zien, maar dit is de eerste keer dat we het konden plotten.”

“Hoe aantrekkelijker je bent, hoe meer berichten je ontvangt – tot op zekere hoogte. Als je denkt dat je een perfecte 10 bent, dan is de waarheid dat je niet zo populair bent,” alsdus Yasseri, leider van het onderzoek.

Yasseri zegt dat gebruikers vaak geloven dat een “perfecte” score hen iets over de persoon vertelt. Er wordt dan vaak gedacht dat iemand out-of-your-league is, of men wil iemand die er net iets beter uitziet.

Uit de analyse van de berichten blijkt ook dat vrouwen steeds minder geneigd zijn om gesprekken te starten. In vergelijking met 10 jaar geleden nemen 15 procent minder vrouwen de moeite om het eerste bericht te versturen. Mannen versturen nog steeds vaker het eerste bericht volgens het onderzoek.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie