15 fouten die je niet wilt maken op de eerste date

Michael Slender
Door Michael Slender
12 minuten leestijd

Een eerste date is een spannende aangelegenheid. Het is tricky, want wat mag je nu verwachten van de eerste ontmoeting? En nog belangrijker: ziet je date eruit als op de foto’s? Door al deze onzekere factoren is de eerste date een ware uitdaging dat gekenmerkt wordt door spanning, nervositeit en opwinding. En deze maken een eerste date moeilijker dan het is.

Hoe moeilijk kan een date tussen twee personen nu zijn? Hoewel mensen dagelijks nieuwe mensen spreken, blijkt een date toch van een heel ander kaliber te zijn. De praktijk leert dat verre van makkelijk is. Het is lastig. En dat is het helemaal als je je schuldig maakt aan de typische fouten die mensen maken op een eerste date.

Omdat niet iedereen weet hoe date-etiquette werkt en veel singles niet helemaal zichzelf zijn tijdens een date, lijkt het er soms op dat iedereen maar wat doet. Soms zijn deze dates vanaf de start al gedoemd te mislukken, terwijl anderen op obstakels stuiten door de fouten die je maakt. Dit zijn 15 veelvoorkomende fouten die mensen maken op eerste dates.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Te veel of te weinig praten

Sommige mensen zijn niet meer te stoppen als ze eenmaal zijn begonnen zijn met. Natuurlijk, het kunnen de zenuwen zijn, maar het wordt al snel als narcisme ervaren. Andersom zijn er ook singles die juist stil worden, alleen maar knikken en zelf niets zeggen. Voor beiden geldt: het is niet ideaal tijdens een eerste date.

Als je van jezelf weet dat je veel gaat praten als je zenuwachtig bent, bedenk van tevoren dan een aantal vragen die je de ander wilt stellen. Door vragen te stellen voorkom je dat je de hele tijd aan het woord bent en een monoloog voert. Wil je toch wat zeggen? Neem dan eerst diep adem en tel tot tien, zodat de ander nog even de tijd heeft om de zin af te maken of een nieuwe zin te beginnen.

2. Alleen over jezelf praten

Wat nog erger is dan veel praten? Veel over jezelf praten. Als er iets is waar mensen – in het algemeen – een hekel aan hebben, dan zijn het wel de mensen die het alleen over zichzelf hebben. Doe dat niet, please. Met dit gedrag lijk je totaal niet geïnteresseerd in de luisteraar, en zelfs als je dan een vraag stelt, komt het over als oppervlakkige beleefdheid – vooral omdat je waarschijnlijk zelden op het antwoord wacht of de tijd neemt om tot het einde te luisteren. Zet de schijnwerper dus niet op jezelf tijdens de eerste date, maar juist vooral op de ander.

3. Uitgaan van het rampenscenario

Eerste dates kunnen bijzonder ongemakkelijk zijn. Het kan tegenvallen. Je match kan het laten afweten. Of helemaal niet komen opdagen. We kennen allemaal wel iemand met een bizar dateverhaal. Maar denken dat het verkeerd zal gaan is niet de energie waarmee je een eerste date wilt beginnen. Want als je denkt dat het niet goed zal gaan, dan zal het ook niet goed gaan – het is een zelfvervullende voorspelling.

4. Piekeren over scenario’s

Terwijl de date pas op vrijdag plaatsvindt, heb je alle scenario’s al doorgenomen. Je hebt een back-up auto geregeld, je gerechten uitgekozen van de menukaart en ondertussen heb je ook al de route naar het toilet ingepland. Niemand zal je veroordelen op basis van de grondige voorbereiding, maar soms loopt het leven niet zoals we verwachten. Wat doe je als één klein detail je gehele planning overhoop haalt?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Een herkenbare fout die singles maken is dat ze alles tot in de puntjes willen voorbereiden. Van lijsten met vragen die ze willen stellen tot de manier waarop ze de ander willen begroeten: alles is in gedachten al voorbij gekomen. Maar dit hopeloze piekeren over scenario’s werkt juist averechts. Het maakt de date onnatuurlijk, terwijl het beter is als je het gewoon allemaal laat gebeuren.

5. Onbeleefd zijn

Je kunt nog zo galant zijn ten opzichte van je date, maar als je het personeel van het restaurant commandeert en beledigt, dan laat je alsnog een slechte indruk achter. Als het slechtste deel van je persoonlijkheid al naar boven komt tijdens een eerste, hoe zul je dan reageren tijdens een meningsverschil met je partner? Gedraag je als een gentleman (of woman) tijdens de eerste date. Let op je tafelmanieren als je uit eten gaat, bedank je date als je compliment krijgt, maar behandel ook alle anderen op een respectabele manier.

6. Over een gezamenlijke toekomst praten

Een gezamenlijke toekomst? Het is iets voor later, geen onderwerp voor tijdens de eerste date. Een eerste date is veel te vroeg om het over de bloemen op jullie bruiloft te hebben. De eerste date is bedoeld om elkaar te leren kennen – meer niet. Je kunt over je eigen toekomst praten, over die van de ander, maar niet over wat jullie gezamenlijke toekomst is.

7. Moeilijk doen over geld

Als de man de eerste date heeft voorgesteld, dan is het een ongeschreven regel dat de man betaalt. Als je dit niet wil als man, dan is het wel zo netjes om het van tevoren aan te geven. Vrouwen willen tegenwoordig steeds vaker splitten, maar niet alle vrouwen rekenen erop dat ze moeten bijdragen aan de kosten van de date – vooral niet als ze gevraagd is.

Door moeilijk te doen over het betalen van de rekening, kan een eerste date met potentie alsnog eindigen in een fiasco. Zorg er daarom voor dat duidelijk is wie de rekening van de date betaalt. En mocht het onduidelijk zijn: wees dan bereid om alleen voor de date te betalen.

8. De date niet laten eindigen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een derde van de singles langer blijft op een date dan ze eigenlijk zouden willen. In veel van die situaties is er dus een gesprekspartner die niet doorheeft dan de ander graag zou willen vertrekken. Maar omdat ze het onbeleefd vinden om te gaan, blijven ze plakken. Om dergelijke situaties te voorkomen is het verstandig om een korte eerste date te hebben. Alles beter dan een date die eindeloos lang duurt.

9. Over discutabele onderwerpen praten

Het valt voor 12% van de singles onder de noemers date-leed: een date die alleen maar over een ex praat. Hoewel er nog veel meer onderwerpen zijn die niet thuis horen op een date, geldt de vermelding van een ex dubbel. Ja, je mag het hebben over vorige relaties. Maar dan wel in algemene termen. We hoeven niet te weten dat je ex Kim of Peter heet.

10. Te laat komen

Het is niet moeilijk om op tijd te komen. Maar toch lukt het velen om een vreselijke eerste indruk achter te laten door te laat te komen. In de meeste gevallen staat de ander al even te wachten voor de ingang van het restaurant of café – nadenkend over de mogelijkheid dat je misschien helemaal niet komt opdagen. Met andere woorden: het garandeert bijna dat de ander de date geïrriteerd begint. Als het absoluut niet kan worden vermeden, houd de ander dan met appjes op de hoogte, maak excuses en verontschuldig je opnieuw wanneer je aankomt.

11. Je uiterlijk negeren

Hoe je eruit ziet is een van de belangrijkste aspecten van een eerste date. Je hoeft er niet uit te zien als een fotomodel, maar er wordt wel gelet op je uiterlijk. Uit onderzoek blijkt dat singles het meest afknappen op een onverzorgd uiterlijk. Kleding met vlekken erin, vieze nagels, ongestreken blouses en overhemden, zweetgeurtjes: ze bepalen voor een groot deel de (slechte) eerste indruk die je achterlaat. Kortom, laat zien dat je er enige moeite voor hebt gedaan om er goed uit te zien – het wordt opgemerkt.

12. Geen interesse tonen

Deze fout komt akelig dicht in de buurt van ‘alleen over jezelf praten’, maar verdient wel een eigen vermelding. Geen interesse tonen in je date is een doodzonde. Stel je helemaal geen vragen aan je date? Dan gaat deze ervan uit dat je niet geïnteresseerd bent. En als de ander eenmaal merkt dat je geen enkele betrokkenheid toont, verliest deze onmiddellijk de interesse in jou.

13. Overmatig drinken

Een drankje of twee is prima, maar wanneer het ‘overmatig’ wordt niet. Zorg ervoor dat je in controle blijft. Dronken worden op een eerste date maakt geen goede indruk, tenzij je date net zo dronken wordt als jij. Onthoud dan wel dat de meest stabiele relaties niet op deze manier beginnen. Wat je ook doet, drink dus niet te veel op je eerste date.

14. Telefoon controleren

Houd je vast aan deze ene regel: geen telefoongebruik tijdens je date. Het is voor veel singles enorm irritant als je continu wordt afgeleid door je telefoon. Het geeft zelfs het idee dat je je verveelt tijdens je date – niet het beeld dat je wilt afgeven. Als je je telefoon moet checken, bied dan eerst je excuses aan, leg uit waarom het moet en doe het snel. Of nog beter: excuseer jezelf om naar het toilet te gaan en doet het daar.

15. Een romantisch sprookje verwachten

Waar veel singles de fout mee ingaan is dat ze verwachten dat het perfect zal zijn. Hun date zal net zo aantrekkelijk zijn als op de foto’s. Het gesprek zal nog vloeiender verlopen dan op de datingapp. En ze verwachten dat ze meteen met knikkende knieën overrompeld worden door de aantrekkingskracht van de ander. Als het dan zo ver is zijn ze teleurgesteld, want in het echt valt het toch wat tegen.

Denken dat het perfect zal zijn is een fout die velen maken op een eerste date. Als je het gevoel hebt dat alles minder dan perfectie een enorme teleurstelling zal zijn, dan neem je het te serieus. Want laten we eerlijk zijn: ben jij wel perfect?

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie