Home Dating Het leed dat ‘daten’ heet: singles delen hun top 5 awkward dates

Het leed dat ‘daten’ heet: singles delen hun top 5 awkward dates

2 minuten leestijd
0
obstakels weg

Stel je eens voor: je hebt afgesproken met een match om een terrasdate te hebben. Je bent excited, want na twee weken berichten uitwisselen werd het toch echt een keer tijd om persoonlijk te ontmoeten. Terwijl je aanschuift een tafeltje van het nog lege terras, word je geroepen: het is je date die verderop al heeft plaatsgenomen aan een ander tafeltje. “Hoe heb je dat kunnen missen”, denk je. Totdat ineens duidelijk wordt dat je match een lilliputter is, oftewel een ‘klein mens’. Awkward?

Je denkt: “Had ik nu maar gevraagd naar een lengte…” Maar omdat je ook niet onbeleefd wilt zijn, en al helemaal niet oppervlakkig, neem je plaats en blijf je langer hangen dan je zou willen. Hoewel dit scenario is verzonnen, maken singles iedere week van deze ervaringen mee. Van matches die in het echt tien jaar ouder zijn tot minutenlange stiltes tijdens het ‘gesprek’; het zijn situaties van het typische leed dat daten heet.

Het leed dat daten heet

Als je denkt dat je de enige bent die slachtoffer is van dit terugkerende date-leed, wees gerust: het overkomt best veel Nederlandse singles, zo blijkt uit recent onderzoek van datingapp Lexa. De datingapp deed vorige maand onderzoek onder 1.040 Nederlandse singles tussen de 18 en 49 jaar die openstaan om te gaan daten.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Eén van de vragen die de singles mochten beantwoorden, is hoelang ze blijven plakken op een date. Als het gezellig is, dan is het logisch dat je blijft. Maar als dat niet zo is? Hoelang moet je dan blijven? Het blijkt veel singles langer blijven plakken dan ze eigenlijk zouden willen – uit beleefdheid. Maar liefst een derde van de ondervraagden doet het, terwijl ze ondertussen al lang en breed weer thuis hadden willen zijn.

Waarom de singles dat in hemelsnaam doen? Volgens het onderzoek willen ze de ander graag wat langer de kans geven om een goede indruk te maken. Althans, dat is wat een derde van de Nederlandse singles die na de lockdown gedatet hebben zegt.

Top 5 awkward dates

Sommige dates zijn ‘niet wat je zoekt’, maar wel plezierig. Anderen zijn niet je type, maar ook niet plezierig. Dit zijn de dates waarvan je binnen één oogopslag al weet dat het niets gaat worden, maar waarvan je ook weet dat het een lange middag/avond gaat worden. Soms leer je ervan, maar vaker wordt het grappig verhaal om later met enige schaamte tegen je vrienden te vertellen. De deelnemers aan het onderzoek van Lexa hebben ook hun date-leed gedeeld en op basis van hun ervaringen is dit de Nederlandse top 5 ‘awkward’ date-ervaringen:

  • De ander zei bijna niets gedurende de date – 20%
  • De ander praatte alleen maar over zichzelf – 19%
  • De ander zag er echt anders uit dan verwacht – 18%
  • De ander drong zich fysiek op aan de single – 13%
  • De ander sprak alleen maar over zijn ex – 12%

Wat is niet awkward?

Omdat we allemaal wel heel goed lijken te weten wat we níet willen, werden de deelnemers ook ondervraagd over wat ze wél graag zien op een eerste date. Wat velen het belangrijkst vinden, is dat de ander interesse toont. Meer dan helft (52%) zegt dat het tonen van interesse buitengewoon goed scoort op een eerste date.

Wat wat singles ook graag zien, is dat ze kunnen lachen met hun date, met 45% van de ondervraagden die zegt dat het hebben van humor een groot pluspunt is. Om de date compleet te maken, zonder enige vorm van leed, helpt het als hun date een positieve instelling (36%) heeft en zich op het gemak voelt (34%).

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

93 eigenschappen die we wel en níet graag zien in een vriend

Vrienden geven het leven betekenis. Ze geven een boost aan je geluksgevoel en zijn goed vo…