Home Ex Ex als back-up? Dit percentage mensen heeft een relatie én reservepartner

Ex als back-up? Dit percentage mensen heeft een relatie én reservepartner

2 minuten leestijd
0
man vrouw back-up

Heb jij een potentiële of ex-lover als back-up? Als het antwoord ja is, dan ben je niet alleen. De ruime meerderheid van de volwassenen in een relatie heeft namelijk een back-up voor als hun relatie op de klippen loopt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Oklahoma.

Onderzoekers van de universiteit keken naar relaties tijdens de coronacrisis, wat een bijdrage heeft geleverd aan het aantal mensen dat contact onderhoudt met een ex. Ze wilden vooral weten hoe het contact met een ex verloopt, of het tot seks leidt en of er sprake is van een negatief effect. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

In contact blijven met een ex?

Uit het onderzoek blijkt dat het negatieve gevoel vooral aanwezig is wanneer iemand een relatie heeft, maar besluit weer in contact te komen met een voormalige partner. In andere woorden: contact houden met een ex om mogelijk later weer iets te beginnen, of dat nu romantisch of seksueel van aard is, leidt tot negatieve gevoelens over de andere persoon – en over jezelf.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De studie onder 397 volwassenen in langdurige relaties laat ook iets anders zien: dat ten minste 62 procent iemand als back-up houdt – voor het geval dat. En dat terwijl 93 procent van deze mensen beweert dat hun relatie ‘exclusief’ is. De helft van hen geeft bovendien toe dat er minstens één ex-partner als stand-by staat te wachten.

Meer vrouwen dan mannen hebben contact met ex

Bijna twee derde van de ondervraagden meldt daarnaast dat ze tijdens de pandemie contact hebben gehad met een ex-partner. Als het gaat om seks met een ex, zijn vrouwen eerder geneigd om dat te doen dan mannen. Volgens het onderzoek heeft 54 procent van de vrouwen seks gehad met een ex, terwijl slecht 44 procent van de mannen dat toegeeft.

Ondanks het feit dat de meerderheid van de ondervraagden zegt dat ze het deden omdat het ‘bekend terrein’ is, zegt 14 procent dat ze seks hebben gehad met een ex omdat ze een hereniging wilden. Zo blijkt vrienden blijven met een ex toch bepaalde voordelen te hebben.

Het is niet geheel verrassend dat mensen iemand op de reservebank hebben zitten. Volgens eerder onderzoek uit 2018 onder 658 studenten blijven veel mensen contact houden met mensen in wie ze romantisch of seksueel geïnteresseerd zijn, zelfs als ze een vaste relatie hebben met iemand anders. Nu is het dus niet alleen aangetoond onder studenten, maar ook onder volwassenen.

De studie van het Amerikaanse Hope College, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Communication Research Reports, toonde aan dat 72,9% van de studenten contact onderhield met een potentiële partner voor als de nood hoog is. Zelfs onder degenen in relaties had iets meer dan de helft (55,6%) iemand op terug te vallen.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Bijna helft van Nederlandse singles valt als een blok voor iemands stem

Zou jij op iemand verliefd kunnen worden als je alleen diens stem hoort? Als je onlangs he…