Exclusief daten vs exclusieve relatie: wat betekent ‘exclusief’ zijn?

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Wie een avond en dag spendeert aan het streamen van een Love Island-seizoen zal het zich misschien wel gaan afvragen: wat betekent dat ‘exclusief’ zijn eigenlijk? In het hitprogramma lijkt het een grote stap te zijn, maar desondanks hebben de twee in kwestie nog niet eens een echte relatie. En in meeste gevallen zijn ze nog niet eens voorbij het eerste honk – meer dan een kus is er niet voor nodig, zo lijkt het. Dus, wat is de deal precies?

Wat is exclusief zijn?

Wat voor sommigen een nieuwe stap voorwaarts is in de relatie, is voor anderen de normaalste zaak van de wereld. Exclusief zijn betekent dat jij en je partner niet met andere mensen daten. Jij en de ander zitten op dezelfde lijn door naar elkaar te communiceren wat de relatiestatus is en wat het voor jullie betekent. Kortom, je stopt het daten met anderen om je volledig te concentreren op het opbouwen van een relatie met één persoon.

Nee, je bent dus niet verloofd als je exclusief beschikbaar bent voor een ander. Maar je bent wel duidelijk meer dan een ‘vriend’ of ‘vriendin’ – je bent veel meer dan dat. En daarom mag en kun je niet zomaar alles doen wat je wel deed toen je vrijblijvend aan het daten was. Hoewel je kunt denken dat het extra laag van verwarring toevoegt aan het toch al schimmige gebied van beginnende relaties, brengt het juist duidelijkheid:

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

ik, jij en niemand anders

De dingen die je deed toen je aan het daten was met anderen, zijn de dingen die je nu niet meer zou moeten doen – zoals actief zijn op datingapps of sexting met anderen. Wat je niet mag, is overigens helemaal aan jullie zelf. Jij en je partner stellen zelf de grenzen vast om de betekenis van ‘exclusief zijn’ te definiëren. En wat voor de één geldt, geldt dan ook voor de ander.

Exclusief daten is als de proeftijd van een nieuwe baan. Tijdens deze proefperiode kunnen jij en je werkgever (potentiële partner) elkaar leren kennen. Werkt het niet? Dan kun je er nog onderuit voordat er sprake is van een vast dienstverband – een volwaardige relatie.

Het is een begin

Exclusief zijn is een fase in het proces van daten naar een relatie. Een soort van beginstap om de eerste basis te leggen voor een monogame relatie – het type relatie waarin er sprake is van exclusiviteit. Maar voor veel stellen betekent exclusief zijn niet automatisch dat ze een relatie hebben. In de regel komt het simpelweg omdat ze zich nog niet op hun gemak voelen om de ander hun vriend of vriendin te noemen.

Is het nodig om de exclusiviteit van de relatie te benoemen? Nee, niet iedereen heeft die behoefte. Voor velen is exclusiviteit de standaard en hoort het pas benoemd te worden wanneer een van de twee iets anders wenst. In de meeste gevallen is exclusiviteit de regel en niet iets wat besproken hoeft te worden. Want het benoemen van de relatie kan op zichzelf weer een te grote druk op de nieuwe romance leggen.

Wanneer het wel verstandig is? Als je niet weet waar je staat in de relatie. Heb je vragen over waar het toe leidt? Om dat inzicht te krijgen, is het essentieel om je gevoelens voor elkaar te bespreken. Het is soms de enige manier om te weten waar je aan toe bent. Helemaal in een competitieve omgeving – zoals Love Island of grote stad – waar de date-opties in overvloed aanwezig zijn.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie