Love Island: wat is het en hoe werkt het spel?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Love Island is een Brits realitydatingprogramma waarin sexy jonge mannen en vrouwen tijdens hun verblijf in een luxe villa gevolgd worden. Om in de villa te mogen blijven moeten de singles zichzelf koppelen wat een garantie op drama, jaloezie en passie betekent. De Britse guilty pleasure is sinds begin 2018 in Nederland op RTL5 te bekijken.

Het dagelijkse programma is een hit aan de overkant van de Noordzee. Miljoenen kijkers stemmen iedere dag af op het juiste kanaal om de gedefinieerde sixpacks, opgepompte spieren en oppervlakkige gesprekken te aanschouwen. Terwijl de actie zich op het scherm ontvouwt wordt Twitter overspoeld met #LoveIsland berichten van fans die hun mening delen op het platform. Love Island heeft het land in de greep en ook in Nederland krijgt het voet aan de grond.

Wat is Love Island?

Love Island is een datingprogramma met een spelelement; een soort van combinatie tussen Temptation Island, The Bachelor en Ex on The Beach. Net als bij Temptation Island is het niet een compleet nieuw programma maar een show dat na vele jaren weer op de buis teruggekeerd is1. Het huidige Love Island is een heropleving van de eerdere serie met dezelfde naam, die in 2005 en 2006 werd uitgezonden. Een groep singles, bestaande uit goed uitziende mannen en vrouwen, wordt in het programma samengebracht in een villa waarna het spel van flirten, versieren en misleiden begint.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De singles worden 24 uur per dag, 7 dagen per week in de gaten gehouden door de 69 camera’s in de villa, welke zich in Mallorca bevindt2. De villa heeft enkel tweepersoonbedden waardoor de koppels geforceerd worden om elkaar het bed te delen, al vanaf de eerste dag3. De villa is voorzien van een speciale Hideaway kamer waar een koppel apart kan slapen van de rest. Er is een interview kamer met de naam Beach Hut en dan is er nog The Pot waar de deelnemers berichten van binnen of buiten de villa kunnen ontvangen.

Love Island elke dag om 19:30 uur bij RTL 5 te bekijken

Hoe werkt het spel?

Het vierde seizoen van Love Island, dat een week geleden in de UK begon, startte met de komst van 11 vreemden bestaande uit zes mannen en vijf vrouwen. De vrouwen komen als eerste aan en krijgen vervolgens de keuze uit een aantal mannen die in de villa willen verblijven. De mannen arriveren één voor één waarna de dames naar voren kunnen stappen als ze iemand leuk vinden. De singles, Eilanders genoemd, moeten namelijk koppels vormen om in het luxe resort te mogen blijven. Maar dit hebben de deelnemers niet volledig zelf in de hand. Het publiek speelt namelijk ook een rol in deze reality datingshow.

Het publiek bepaalt namelijk wie in de villa mag blijven. Terwijl de mannen en vrouwen elkaar het hof maken dient het publiek overtuigd te worden om de single in het spel te behouden. De deelnemers krijgen te maken met allerlei obstakels als de kijkers besluiten om bepaalde deelnemers samen op een date te sturen. De kijker kan stemmen in de Love Island app.

Het doel van het spel is om te koppelen en eeuwige liefde te vinden maar dat is niet het enige waar de deelnemers om strijden. Het koppel dat het einde van de show behaalt wordt beloond met de hoofdprijs van 50.000 Engelse pond.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Guilty pleasure

Wat Love island zo leuk maakt is dat het voor veel mensen herkenbaar is. Het is alsof je in snelvaart naar je eigen datingleven zit te kijken met alle typische situaties die zich voordoen in het leven van de moderne single. Van de peptalks voor de spiegel tot de afwijzingen waar de singles mee om moeten gaan; Love Island laat zien wat elke single meemaakt. Als je denkt dat dit programma alleen voor mensen met een lage intelligentie bedoeld is dan heb je het mis. Onderzoek heeft aangetoond dat de guilty pleasure televisieprogramma’s veelvuldig bekeken worden door hoogopgeleide kijkers. Het is niets om je voor schamen; iedereen kijkt (stiekem) naar de seksuele uitspattingen die zich in deze programma’s voordoen.

Dat seks verkoopt blijkt wel uit de populariteit van het datingprogramma. De deelnemers nemen het niet te nauw met de dating regels en flikflooien wat af onder de lakens, wat uiteraard door één van de vele camera’s ontdekt wordt. De koppels die gevormd worden kunnen bovendien wijzigen wat voor een emotionele rollercoaster zorgt van onzekerheid, romantiek, jaloezie en lust.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie