Persoonlijkheid of aantrekkelijkheid: dating app Birdy geeft het innerlijk voorrang

Michael Schouten
Door Michael Schouten
4 minuten leestijd

Wat gaat voor bij jou: persoonlijkheid of aantrekkelijkheid? Als je zoals de meeste mensen bent, dan zijn het vooral de looks die de aantrekkingskracht bepalen. Eerst het uiterlijk dan het innerlijk is de gebruikelijke volgorde in nieuwe relaties. Maar, zoals we allemaal weten, is dat stukje persoonlijkheid op de lange termijn wel wat belangrijker. Zo denken ze er ook over bij Birdy, een nieuwe dating app die persoonlijkheid voorrang geeft op de uiterlijke aantrekkelijkheid.

Is het mogelijk om een dating app te maken waar persoonlijkheid belangrijker is dan het uiterlijk? Het team van Birdy, een nieuwe dating app met een klein aantal gebruikers, denkt dat het ze aardig gelukt is. De gehele app is opgebouwd rond het uitgangspunt dat, als het gaat om liefdesrelaties, persoonlijkheid belangrijker is dan hoe je eruit ziet.

Beoordeel je boeken vaak op de kaft? Bij Birdy is dat niet mogelijk, zegt oprichter Juliette Swann tegen Forbes. “Onze dating app geeft gebruikers een eerste indruk te geven op basis van persoonlijkheid in plaats van uiterlijk – in feite door ze het boek te laten lezen voordat ze de omslag hebben gezien. Dit verschuift de focus naar wat er echt toe doet, zoals wie we zijn als persoon.”

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoe het werkt

Wanneer je Birdy downloadt, kun je niet direct beginnen met swipen. Elke gebruiker van de app dient eerst de vragen van een persoonlijkheidstest te beantwoorden, geïnspireerd op de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Aan de hand van deze vragen bepaalt de app welke van de 16 verschillende persoonlijkheidstypen van toepassing is. Deze persoonlijkheidstypen vertellen veel over je communicatievoorkeuren, hoe je met de wereld omgaat en hoe je informatie verzamelt en verwerkt om beslissingen te nemen.

Op basis van de antwoorden stelt het algoritme gebruikers voor die een persoonlijkheidstype hebben die daarop aansluit. Maar ook dan kun je niet zomaar profielen beoordelen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Elitedating – dat ook met een persoonlijkheidstest werkt. In plaats van direct contact met je matches vraagt de app je een verhaal te maken. Een verhaal dat laat zien wie je bent, zonder je gezicht te laten zien.

Potentiële kandidaten zien niet je foto’s als eerst, maar het verhaal dat je hebt gedeeld met de app. Het is wat je matches zien wanneer je aan hen wordt voorgesteld, en vice versa. Als je het ‘universum’ van je match leuk vindt, kun je het verhaal liken met een ‘hartje’. Als je match jouw verhaal ook leuk vindt, onthult de app de foto’s en kun je met de ander chatten.

Looks zijn niet genoeg?

Birdy wil met deze werkwijze voorkomen dat mensen op basis van oppervlakkige redenen matchen en later beseffen dat dit niet genoeg was. Anderzijds willen ze ook niet dat de gebruikers “geweldige ervaringen en connecties missen, alleen omdat iemand niet past in de huidige maatschappelijke beeld van schoonheid, of waar ze bekend mee zijn”, zegt Swann.

“We erkennen het belang van fysieke aantrekkingskracht, maar we weten door onderzoek ook dat iemand fysiek aantrekkelijker voor ons wordt naarmate we meer van de persoon houden, en omgekeerd. We geven mensen [met Birdy] de kans om hun eerste indruk van elkaar te vormen op basis van hun persoonlijkheid in plaats van foto’s.” Dating app Birdy is nu beschikbaar in de app store van Google en Apple.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie