Geen foto’s, geen berichten, geen catfish: gaat videodating de datingwereld veranderen? Als het aan Vidate ligt wel, de datingapp die volledig bestaat uit videodaten. De foto’s en tekst zijn ingeruild voor video’s en met een korte profielvideo mag je jezelf presenteren aan potentiële kandidaten. Heeft het kans van slagen?
Het is moeilijk om een beeld van iemand te krijgen in een datingapp die gebaseerd is op vluchtig swipen langs tientallen foto’s per minuut. Met slechts enkele foto’s en een paar stukjes informatie om een oordeel te vellen, vraag je je af: “Hoe weet ik of er een vibe tussen ons is?”
Selfies en een opsomming van basisinformatie geven niet veel inzicht in wie er daadwerkelijk achter het profiel verschuilt. Om een persoon echt te leren kennen – zonder fysiek af te spreken – heb je wat meer nodig. Dit idee wordt gedeeld door Janet van Zelderen, de oprichtster van Vidate.
“Terwijl bijna alles is overgegaan over video, bleven de datingapps achter”, zegt ze in gesprek met deze site. Ze vond dat datingapps te weinig deden met video, zo merkte ze zelf op in haar ervaringen met datingapps. “Dat kan anders”, dacht Van Zelderen en ze liet haar eigen app ontwikkelen. Vidate is vorige week live gegaan.
Hoe werkt het?
Bij Vidate beoordeel je elkaar op basis van een korte profielvideo van maximaal 20 seconden. Geen foto’s en nog belangrijker: geen filters. De video maak je in-app en kan vervolgens niet bewerkt worden. “Is ook nergens voor nodig, toch?” zegt Vidate daar zelf over.
Bij aanmelding worden – per twee stuks – een aantal video’s getoond waarvan je mag aangeven welke van de twee het beste bij je past. Zo wordt video niet alleen gebruikt om je profiel in te richten, maar ook om je voorkeuren door te geven. Aan de hand van deze videobeoordelingen legt Vidate de perfecte match en krijg je profielvoorstellen die bij je wensen passen.
“In het echt is iedereen leuker” – Vidate
‘Je hebt een match!’
Met alleen de aanmelding en het creëren van een profielvideo ben je er nog niet. Het is slechts de basis om te kunnen daten op Vidate. Terwijl concurrerende datingapps om een swipe naar links of rechts vragen, bekijk je bij Vidate de profielvideo’s van andere gebruikers. Als jij en de ander elkaars profielfilmpje leuk vinden, is er een match. Maar in tegenstelling tot Tinder en andere apps kun je dan niet met elkaar chatten: je mag videodaten.
Een eerste indruk is snel gemaakt en daarom duurt de eerste Vidate maximaal 5 minuten. Is dit te kort of wil je op een later moment een tweede videodate? Dan plan je via de app direct een tweede Vidate in met een maximale videotijd van 30 minuten. Is dat ook een succes? Dan krijg je elkaars telefoonnummer en wordt het tijd voor een echte date – alleen nu in real life.
Volledig gratis
Vidate is op dit moment volledig gratis. Van Zelderen zegt dat er plannen zijn voor lokale advertenties in de app, zoals een samenwerking met lokale restaurants, maar dat is nu nog niet aan de orde. “Over andere betaalde features is nog nauwelijks nagedacht”, zo zegt ze. “Rijk worden met de app is niet het doel, we willen mensen verbinden.”
Met Vidate profiteren singles van een intiemer beeld van de persoon die ze spreken op de datingapp. Dat krijgt de app voor elkaar met een video-first benadering, wat tegelijkertijd het giswerk vermindert en snelle beoordelingen achterwege laat. Want met een profielvideo van 20 seconden nemen gebruikers veel meer de tijd voor een profiel dan die ene seconde per profiel op een reguliere swipe-app.
Video in opkomst
Er is een reden waarom Instagram Stories en TikTok-video’s zo populair zijn: video’s creëren een sociale ervaring die gebaseerd is op de werkelijkheid. Het komt het dichtst in de buurt van het zelf filmen van de scènes en ze geven daarmee het gevoel dat je het zelf meemaakt. Het is dus niet gek dat videodaten in opkomst is, een trend van de afgelopen jaren die door corona in een stroomversnelling is geraakt.
In een Think with Google-rapport van twee jaar geleden werd al duidelijk dat video- en virtueel daten steeds belangrijker worden. Meer dan de helft (51%) van de ondervraagde jongeren tussen 18 en 24 zei toen al dat video- en virtuele dates belangrijk zijn. Aangezien we nu al bijna een jaar te maken hebben met beperkingen in het sociale leven, zal een nog groter deel van de jongeren deze mening delen. De timing van Vidate had dus niet beter kunnen zijn. De app is nu te downloaden in de app stores van Apple en Google.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.