7 signalen dat een relatie gevaarlijk kan worden

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

We hebben al het een en ander geschreven over langdurige problematische relaties. Maar we denken dat vanwege het belang van dit onderwerp het zeker de moeite waard is om vooral de giftige relaties te bespreken: de ongezonde en zelfs gevaarlijke relaties.

Hoewel velen van ons zullen beamen dat er een hoop gevaarlijke mensen op deze aardkloot rondlopen, wordt het nog moeilijker als je een relatie deelt met iemand die als zodanig kan worden bestempeld. En zelfs als jij je partner niet als ‘gevaarlijk’ bestempeld kan de relatie wel gevaarlijk voor je zijn, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid.

Het is daarom belangrijk om meer te weten over deze gevaarlijke relaties en hoe je vroegtijdig kunt herkennen dat je in een relatie bent verwikkeld die riskant kan worden. We vertellen je daarom wat de zeven (voor)tekenen van een gevaarlijke relatie zijn. Neem ze aandachtig door zodat je voor jezelf de juiste beslissing kunt nemen over jouw relatie. Kan deze gevaarlijk worden?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

7 tekenen van een gevaarlijke relatie

Gevaarlijke relaties worden in veel gevallen gekenmerkt door een gebrek aan respect en een overmatige vorm van controle. Deze kunnen naar verloop van tijd uitmonden in gevaarlijk gedrag en een situatie die gevaarlijk is.

Het is belangrijk om deze tekenen van gevaarlijke relaties te herkennen voordat ze escaleren naar een onveilige situatie. Ook is het zaak om, hoe moeilijk het ook kan zijn, om je angsten te overwinnen en hulp te zoeken bij vrienden en familie. Zeven belangrijke kenmerken van ongezonde relaties zijn:

1. Afhankelijkheid

In een gevaarlijke relatie is er vaak sprake van ongezonde afhankelijkheid. Dat betekent simpelweg dat een van beiden (of beiden) behoeftig is en veel leunt op de ander. Het kost in de relatie veel tijd en moeite om voor deze persoon te zorgen en te ondersteunen. Na verloop van tijd wordt de afhankelijke persoon zelfs te aanhankelijk.

Daarbij kan het twee kanten opwerken; aan de ene kant kan de persoon die afhankelijk is de ander steeds meer beginnen te claimen. Aan de andere kant heeft de partner daardoor een dominante rol en een bepaalde machtscontrole. Dit kan worden uitgebaat. Voor een gezonde relatie moet er juist een goede balans zijn tussen beide personen. Als dat er niet is, kan dat gevaarlijk worden.

2. Oneerlijkheid

Vertrouwen is de basis van elke relatie, maar vooral die van een liefdesrelatie tussen twee personen. Als er vertrouwen is, kunnen partners er zeker van zijn dat ze veilig zijn. Vertrouwen stelt mensen in staat om zichzelf te zijn, om zich volledig geaccepteerd te voelen zoals ze zijn. Niet in staat zijn om het vertrouwen van een ander te behouden, opent de deur naar bedrog, leugens en geheimen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Na een tijdje kunnen deze een eigen leven gaan leiden. Als je eenmaal het vertrouwen hebt verbroken, is het moeilijk om dit te herwinnen. Oneerlijkheid zorgt ervoor dat een partner steeds meer het gevoel heeft dat hij of zij nog verder kan gaan en zich nog meer kan permitteren — zonder dat je wat doorhebt.

3. Controle

In gevaarlijke relaties is meestal sprake van een ongezonde vorm van controle die wordt uitgeoefend. Een controlerende partner kan proberen jouw meningen, keuzes en beslissingen te manipuleren om steeds meer van hun eigen eisen in jou te weerspiegelen. Uiteindelijk kan controle het grootste deel van je leven gaan beheersen, waarbij je verantwoording moet afleggen over je tijd, moet vertellen waar je naartoe gaat, en wie je gezelschap zal zijn.

Een volledig afhankelijke persoon is bijna als een soort van eigendom van de ander. Het kan subtiel beginnen doordat je partner steeds meer eisen stelt in ruil voor die geboden afhankelijkheid. Uiteindelijk kan het zelfs heel ingrijpend worden door jou volledig van de wereld te isoleren.

4. Isolatie

Er kan door dit alles een verwachting van exclusiviteit ontstaan, wat betekent dat al je tijd en energie voornamelijk voor je dominante partner “moet” zijn bedoeld. Ook kan diegene willen dat je de banden met naaste familie en vrienden gedeeltelijk of zelfs volledig verbreekt. Je kunt daardoor geïsoleerd raken van je familie en vrienden. En dat terwijl je familie en vrienden juist degenen zijn die je kunnen vertellen hoe ongezond iemand is en hoe giftig de relatie is.

De manier waarop je familie en vrienden op je partner reageren is – over het algemeen – een goede graadmeter om te bepalen of je relatie gevaarlijk kan worden. Zij kennen je namelijk als geen ander en weten wat goed voor je is, ook al ben jij het er niet mee eens.

Het probleem is echter dat er vaak niet op deze meningen wordt vertrouwd, omdat degene tegen wie ze het vertellen structureel wordt gemanipuleerd in de relatie. In sommige relaties zijn de zorgen en angsten daardoor aan dovemansoren gericht, omdat de ander compleet wordt beheerst.

5. Jaloezie

Overmatige jaloezie van de kant van de controlerende partner kan ertoe leiden dat de communicatie met naasten wordt verbroken, waardoor je nog verder geïsoleerd raakt. Door dit te doen, sluiten ze in feite elke redelijk denkende vriend(in) buiten en snijden ze op figuurlijke wijze elk luisterend oor af. Ze sluiten je af van iedereen die goed advies en een externe blik kan geven op jouw relatie.

Dit dwangmatige gedrag is vaak het gevolg van jaloezie. De tijd die je besteedt aan jouw vrienden en familie, wordt niet besteed aan de partner. Daardoor ontstaat een extreme drang naar het toe-eigenen van je tijd en aandacht.

6. Pesten

Doordat de dominante partner het gevoel heeft dat hij of zij jou intimiteit en bescherming biedt, ontstaat in sommige gevallen zelfs de drang om je te beheersen en misbruiken — dan wel fysiek of mentaal. Na een tijdje is er alleen maar kritiek en vernedering.

Jij bent de reden waarom je partner altijd boos is, simpelweg omdat alles jouw schuld is. Je wordt ook vaak in het openbaar gepest, bekritiseerd en vernederd. Elk willekeurige moment en elke beslissing kan uitmonden in een meningsverschil of ruzie. Je bent steeds vaker het voorwerp van minachting en spot.

7. Manipulatie

Een narcistische persoonlijkheid, egocentrisme, extreme bezitterigheid, de behoefte aan controle en de wens om altijd je zin te krijgen: het zijn de tekenen die erop kunnen wijzen dat een relatie gevaarlijk kan worden. Het zijn in ieder geval de tekenen die overheersen in ongezonde, pathologische en gewelddadige relaties. Toch ziet de buitenwereld de manipulatie niet altijd.

De dominante partner is vaak bedrieglijk charmant voor anderen, zozeer zelfs dat anderen geen idee hebben wat er werkelijk aan de hand is. De mishandelde partner is vaak geïntimideerd en bang om publiekelijk te kakken worden gezet. De echte uitdaging is daarom aan de bel te trekken en anderen erop te wijzen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie