Met deze 4 letters delen singles hun persoonlijkheidstype op dating apps

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Welk persoonlijkheidstype ben jij? Als je zoals de meeste mensen bent, dan heb je al een keer een test gedaan om inzicht te krijgen in je persoonlijkheidstype. En als je lang genoeg op datingapps actief bent, dan zie je mensen die hun persoonlijkheidstype met anderen delen. Je herkent ze meteen aan de kenmerkende combinaties van vier letters. ISFJ, ESTJ, INFP: deze vier letters kunnen veel over iemand zeggen, áls je weet wat ermee wordt bedoeld.

Aangezien Tinder-bio’s een tekenlimiet hebben van 500 karakters, kiezen sommige singles ervoor om hun vierletterige persoonlijkheidstype in hun profiel te vermelden. Het is in feite een snelle beoordeling van hun persoonlijkheid – om je een handige heads-up te geven – én het bespaart waardevolle ruimte in hun bio. Maar wat betekenen al die combinaties met vier letters?

Wat betekenen de vier letters?

Kom je een profiel tegen waarin iemand zichzelf omschrijft als een ENFP of een INFJ en vraag je jezelf af wat die cryptische lettercombinatie betekent? Waar al deze mensen naar verwijzen is hun persoonlijkheidstype op basis van de Myers-Briggs Type Indicator, ook wel afgekort tot MBTI. Hoewel gezegd wordt dat de wetenschappelijke onderbouwing van de test ontbreekt, wordt het online nog steeds veel gebruikt om aan te kunnen geven wat je persoonlijkheidstype is.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De MBTI is geen nieuwe persoonlijkheidstest. Het bestaat al heel lang. Eigenlijk is het niet eens echt een test, maar meer een evaluatie van jezelf. Het werd begin jaren veertig van de vorige eeuw ontwikkeld door Isabel Briggs Myers en haar moeder Katharine Briggs. Het systeem dat zij bedachten is gebaseerd op zaken als extraverte intuïtie en introverte waarneming.

Door een lange reeks vragen te beantwoorden kan de MBTI je persoonlijkheid indelen in een van de 16 persoonlijkheidstypen, elk met een eigen vierletterige code en bijbehorende titel (zoals ‘verdediger’ en ‘avonturier’). De raadselachtige vierlettercodes die je voorbij ziet komen in datingprofielen? Dat zijn deze MBTI-codes.

Persoonlijkheidscodes zijn populair

Volgens Tinder zijn de persoonlijkheidscodes al vele jaren een populaire keuze. Tinder vertelde Elite Daily in 2019 dat vermeldingen van Myers-Briggs-persoonlijkheidstypes vaker voorkwamen dan vermeldingen van Drake, Game of Thrones en Stranger Things gecombineerd – drie populaire termen in dat jaar.

De datingapp wist verder nog te vertellen dat introverte mensen eerder hun persoonlijkheidstype delen dan extraverte mensen. En dat INFJ’s – het meeste zeldzame type – hun type het meest bekendmaken aan potentiële matches. Met slechts 1% van de bevolking dat zich mag omschrijven als een INFJ is dat behoorlijk verrassend, hoewel het natuurlijk wel een manier is om te pronken met je bijzondere persoonlijkheidstype.

Wat elke code betekent

Nu vraag jij je misschien af wat al die codes betekenen. Daarom hebben we een korte samenvatting gemaakt van alle 16 persoonlijkheidstypen:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

INTJ

INTJ’s zijn introvert, intuïtief, denkend en oordelend. Ze worden ook wel de ‘architect’ genoemd en houden ervan om te leren en nieuwe kennis op te doen. INTJ’s hechten er waarde aan om rationeel, eerlijk en correct te zijn. Ze zijn onafhankelijk en kunnen mensen logisch advies geven, maar ze kunnen ook kritisch overkomen.

INTP

INTP’s zijn introvert, intuïtief, denkend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘logicus’ genoemd en hebben een onstilbare honger naar kennis. INTP’s zijn open-minded en nieuwsgierig. Ze zijn perfectionisten die worstelen als dingen die niet goed worden gedaan.

ENTJ

ENTJ’s zijn extravert, intuïtief, denkend en oordelend. Ze worden ook wel de ‘bevelhebber’ genoemd, omdat het wilskrachtige leiders zijn. ENTJ’s zijn zelfverzekerd, sneldenkend en charismatisch, maar kunnen ook snel vervallen in dominant gedrag. Ze zijn goed geïnformeerd, besluitvaardig en stellen graag doelen.

ENTP

ENTP’s zijn extravert, intuïtief, denkend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘debater’ genoemd en zijn slimme, nieuwgierige denkers. ENTP’s willen graag alle kanten van een situatie zien en kunnen een intellectuele uitdaging niet weerstaan. Ze zijn snel, vindingrijk, alert en uitgesproken.

INFJ

INFJ’s zijn introvert, intuïtief, voelend en beoordelend. Ze worden ook wel de ‘advocaat’ genoemd en zijn creatieve, inspirerende types die onvermoeibaar zijn. INFJ’s hebben een sterk moreel kompas en zijn gepassioneerde dromers. Ze zoeken betekenis en verbinding in ideeën, relaties en materiële bezittingen. Ook willen ze begrijpen wat mensen motiveert en inzicht hebben in anderen.

INFP

INFP’s zijn introvert, intuïtief, voelend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘bemiddelaar’ genoemd en zijn empathische idealisten, maar ook ongelooflijk kwetsbaar. INFP’s zijn onbaatzuchtige mensen die graag een goed doel steunen. Ze zijn weliswaar wat idealistisch, maar loyaal aan hun waarden en de mensen die belangrijk voor hen zijn.

ENFJ

ENFJ’s zijn extravert, intuïtief, voelend en beoordelend. Ze worden ook wel de ‘protagonist’ genoemd en zijn betrouwbaar, goedhartig en hardwerkend. ENFJ’s zijn charismatische en inspirerende leiders, die in staat zijn hun luisteraars te fascineren. Ze zijn warm, empathisch en verantwoordelijk, maar ook afgestemd op de emoties en behoeften van anderen.

ENFP

ENFP’s zijn extravert, intuïtief, voelend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘campagnevoerder’ genoemd en zijn vrolijk en speels, fantasierijk en enthousiast. ENFP’s zien de wereld als een plek om nieuwe dingen te ervaren. Het zijn slimme gesprekspartners die zowel zorgzaam als attent zijn.

ISTJ

ISTJ’s zijn introvert, gevoelsmatig, denkend en oordelend. Ze worden ook wel de ‘logisticus’ genoemd en zijn op feiten gerichte mensen, waarvan de betrouwbaarheid niet betwijfeld kan worden. ISTJ’s hebben een enorme hoeveelheid kennis en zijn rustig, serieus en grondig. Ze zijn praktisch, nuchter, realistisch en verantwoordelijk.

ISFJ

ISFJ’s zijn introvert, gevoelsmatig, voelend en oordelend. Ze worden ook wel de ‘verdediger’ genoemd en zetten zich in om anderen te helpen en ondersteuning te bieden. ISFJ’s zijn toegewijde mensen die klaar staan voor een ander en die hun verplichtingen nakomen. Ze zijn rustig, vriendelijk, verantwoordelijk en gewetensvol.

ESTJ

ESTJ’s zijn extravert, gevoelsmatig, voelend en beoordelend. Ze worden ook wel de ‘leidinggevende’ genoemd en zijn makkelijk te vertrouwen, omdat het stabiele en betrouwbare mensen zijn. ESTJ’s hebben organisatorische vaardigheden en zijn nuttig om de orde te bewaken. Ze zijn praktisch, realistisch, nuchter en kunnen snel beslissingen nemen.

ESFJ

ESFJ’s zijn extravert, gevoelsmatig, voelend en beoordelend. Ze worden ook wel de ‘consul’ genoemd, zijn populair en staan klaar om te helpen. ESFJ’ zijn altijd bereid om een ​​luisterend oor te bieden of te helpen bij het oplossen van problemen. Het zijn sociale, populaire mensen die warm, gewetensvol en coöperatief zijn.

ISTP

ISTP’s zijn introvert, gevoelsmatig, denkend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘virtuoos’ genoemd en zijn energiek en bereid om te helpen. ISTP’s staan ook wel bekend als de onderzoekers die zowel tolerant als flexibel zijn. Ze handelen snel om een oplossing te vinden en analyseren wat er nodig is om dat doel te bereiken.

ISFP

ISFP’s zijn introvert, gevoelsmatig, voelend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘avonturier’ genoemd en zijn charmant en gepassioneerd. De ISFP is een uitstekende vriend en metgezel, want ze zijn ook nog eens warm en creatief. Ze zijn rustig, vriendelijk, gevoelig en aardig.

ESTP

ESTP’s zijn extravert, gevoelsmatig, denkend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘ondernemer’ genoemd en zijn slim, energiek en genieten ervan om op het randje te leven. ESTP’s zijn niet zo gericht op theorieën, ze ontdekken liever. Ze geniet van materieel comfort en leren het beste door te doen.

ESFP

ESFP’s zijn extravert, gevoelsmatig, voelend en waarnemend. Ze worden ook wel de ‘entertainer’ genoemd en zijn gedurfd, origineel en soms aandachtzoekend. ESFP’s vinden het heerlijk om in de buurt van andere mensen te zijn en houden niet van conflicten. Het is niet saai met een ESFP in de buurt. Ze zijn altijd vermakelijk en leuk, vriendelijk en accepterend.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie