Iedereen heeft emotionele behoeften. Zelfs degenen die niet eens weten dat ze deze behoeften hebben. Het begint al bij je geboorte en dat zal ook je hele leven zo blijven. Als je nog klein bent heb je emotionele behoeften richting je ouders, en als je ouder wordt en een relatie krijgt, krijg je ook emotionele behoeften richting je partner.
Om te weten welke emotionele behoeften je hebt in een relatie, is het wel zo handig om eerst te weten wat emotionele behoeften precies zijn. We geven je wat meer duidelijk over de emotionele behoeften die jij hebt.
Wat zijn emotionele behoeften?
De basisbehoeften die iedereen heeft zijn water, lucht, voedsel en een huis om in te wonen. Iedereen heeft dit namelijk nodig om te kunnen overleven. Dat betekent echter niet dat wanneer je beschikking hebt tot deze behoeftes, dat je dan ook een fijn en gelukkig leven hebt.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Daarvoor heb je namelijk emotionele behoeften, zoals affectie, veiligheid en vriendschap. Een andere emotionele behoefte is om je gevoeld en gehoord te voelen. Deze zijn net zo belangrijk als je basisbehoeften. Zonder deze emotionele behoeften kun je wel in leven blijven, maar de kans is groot dat je leven dan veel leger is.
Emotionele behoeften in een relatie
Deze emotionele behoeften heb je dus ook in een relatie. Hoe sterk jullie band is, kan erg afhangen van hoe veilig en fijn jij je voelt bij je partner. Als je het gevoel hebt dat hij of zij nooit naar je luistert, en je geen affectie geeft terwijl je dat wel graag wilt, kan jullie emotionele band daar flink onder lijden.
Natuurlijk verschilt dit per relatie en per persoon. De ene persoon vindt het fijn om elke avond te knuffelen of om regelmatig diepgaande gesprekken te voeren, terwijl de ander er misschien wel veel minder behoefte aan heeft.
Je hebt stelletjes die een hele intieme relatie hebben, maar er zijn ook relaties waarbij intimiteit een veel minder belangrijke rol speelt. Dat wil dan niet zeggen dat deze relatie ook minder sterk is, maar misschien hebben zij simpelweg gewoon minder behoefte aan intimiteit.
1. Affectie
Affectie is een belangrijke emotionele behoefte in een relatie en deze is er in verschillende vormen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een lichamelijke aanraking, seksuele intimiteit, lieve woordjes of gewoon een lief gebaar van je partner. Affectie is een warm, liefdevol gevoel dat je voor iemand hebt of iemand voor jou heeft.
Als affectie een emotionele behoefte is, dan betekent dat dus de behoefte om je geliefd te voelen door je partner. Dit helpt je relatie om jullie band te versterken en zorgt ervoor dat jullie intiemer worden.
Niet iedereen laat affectie op dezelfde manier blijken. Vooral aan het begin van een relatie kan dit verwarrend zijn, vooral als jullie hierin verschillen. Door te praten en elkaar beter te leren kennen, kom je er snel genoeg achter wat de ander belangrijk vindt.
2. Acceptatie
Elkaar accepteren in een relatie is ook heel belangrijk. Je moet natuurlijk wel jezelf kunnen zijn in een relatie, anders zal het lastig zijn om de relatie vol te kunnen houden. Het is ook fijn om te weten dat jouw partner je compleet accepteert voor wie jij bent, zeker wanneer je er zelf een beetje onzeker over kan zijn.
Acceptatie betekent echter niet alleen dat jij en je partner elkaar accepteren, maar het betekent ook dat jullie comfortabel zijn om in elkaars leven te zijn en om elkaar in je leven te hebben. Dit gevoel kan nog groter worden wanneer jullie elkaar aan je familie voorstellen, wanneer jullie samen dingen doen, toekomstplannen met elkaar delen en elkaar om advies vragen bij het maken van moeilijke beslissingen.
3. Identiteit
Hoe dieper jullie relatie gaat, hoe meer jullie met elkaar delen en hoe meer jullie waarschijnlijk samen zullen doen. Soms kun je jezelf verliezen in een relatie. Het is belangrijk dat je altijd jezelf blijft en ook onthoudt wie jij bent. Jullie zijn niet samen één persoon, maar samen één koppel met daarin twee verschillende personen.
Misschien hebben jullie heel veel gemeen en dat kan heel leuk zijn, maar het is ook belangrijk om je eigen leventje te hebben. Als je op een gegeven moment jezelf niet meer helemaal herkent in de relatie, kun je misschien het beste een stapje terug nemen om alles van een afstandje te bekijken. Wat vind jij nou echt belangrijk?
Het is natuurlijk niet heel gek als jij en je partner meer op elkaar gaan lijken naarmate de tijd versterkt. Let er echter wel op dat je nog steeds overal achterstaat en dat je niet meer op je partner gaat lijken omdat je het gevoel hebt dat je dat moet doen om de relatie te laten slagen.
4. Veiligheid
Deze emotionele behoefte is er eentje die al begint bij de geboorte. Iedereen wil zich veilig voelen. Vroeger zocht je deze veiligheid bij je ouders, en zodra je een relatie krijgt wil je je hierbinnen natuurlijk ook veilig voelen. Zo is het belangrijk om te weten dat je partner jouw grenzen respecteert en er niet overheen gaat.
Je wil al je gedachtes en gevoelens met de ander kunnen delen zonder hier bij na te denken en zonder bang te zijn voor wat de ander er van vindt of zegt. Wanneer je een lastige keuze moet maken, wil je natuurlijk dat jouw partner jou steun biedt en achter je staat, wat je ook beslist.
Naast emotioneel veilig, wil je jezelf natuurlijk ook fysiek veilig voelen bij je partner. Als dit niet zo is, is het erg belangrijk om te weten dat dat gevoel niet normaal is en dat je hulp moet zoeken. Fysieke mishandeling is vaak makkelijk te zien en te herkennen, maar emotionele verwaarlozing is een stuk moeilijker om te herkennen.
5. Vertrouwen
Vertrouwen is heel erg belangrijk in een relatie. Zonder vertrouwen ben je nergens. Deze emotionele behoefte gaat vaak gepaard met veiligheid. Het is namelijk moeilijk om je op je gemak te voelen bij iemand die je niet kunt vertrouwen. Vertrouwen komt niet altijd zomaar en soms moet het gewonnen worden. Maar wanneer het ontbreekt in een relatie, kan het ervoor zorgen dat jullie veel ruzie hebben en achterdocht hebben jegens elkaar. En daar wordt je relatie natuurlijk niet beter van.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.