Wat is huidhonger? Dit is wat het gebrek aan aanraking met je doet

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Een aanraking wordt gezien als een belangrijke eerste levensbehoefte. Knuffelen en aanraking is enorm belangrijk. Dit komt doordat dan het knuffelhormoon oxytocine wordt aangemaakt. Dit is een belangrijk hormoon dat ervoor zorgt dat je gelukkiger wordt.

Als je dus lang niet bent aangeraakt en verlangt naar huidcontact, dan kan er een tekort aan aanraking ontstaan. Als je in deze situatie bent beland, dan heb je huidhonger. Huidhonger kan gemakkelijk ontstaan en kan meer invloed hebben op een mens dan je misschien zou denken. Maar wat is huidhonger precies? Bij wie komt het voor? Hoe kun je het krijgen en wat kun je ertegen doen?

Wat is huidhonger?

Het verlangen naar aanraking wordt ook wel huidhonger genoemd. Je huid, wat het grootste orgaan en zintuig van je lichaam is, heeft namelijk aanraking nodig. Dit kan een knuffel zijn van een vriend of vriendin, een aanraking van je partner of een zoen. Het hoeven niet eens aanrakingen te zijn waar je bewust bij stilstaat.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Als je dit niet krijgt, dan kun je dus last krijgen huidhonger; een onvervuld verlangen naar aanraking. Dit komt vooral voor bij alleenstaanden en wordt alleen maar versterkt door de coronacrisis, waardoor je geen mensen kunt aanraken. Maar wat kan dat gebrek van aanraking nu voor gevolgen hebben?

Hier kun je last van krijgen bij huidhonger

Er kan allereerst een gevoel van gemis ontstaan, omdat je zo graag aangeraakt wilt worden. Verder komt er hierdoor dus minder oxytocine vrij. Dit is het knuffelhormoon en heeft een groot aantal positieve effecten op het lichaam. Zo zorgt het ervoor dat je meer ontspannen bent en dankzij het hormoon neemt de angst en stress af.

Een knuffel van 20 seconden zorgt er al voor dat oxytocine vrijkomt en dat je je meer verbonden voelt met die persoon.1 Dit is bijvoorbeeld van groot belang bij relaties of als je als moeder een band opbouwt met je kindje. Verder is uit onderzoek gebleken dat aanraking er voor kan zorgen dat je beter gaat presteren; genoeg redenen dus om te knuffelen.

Als je dus lang niet wordt aangeraakt en het verlangen tot aanraking niet wordt bevredigd, dan kan dit op den duur zorgen voor sombere gevoelens. Ook kan het een verlaagd immuunsysteem tot gevolg hebben. Als het ernstigere vormen aanneemt dan kun je je niet geliefd voelen en kunnen er depressies, eenzaamheid en stress ontstaan.

afstand

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Redenen voor het krijgen van huidhonger

Huidhonger hoeft niet alleen bij ouderen of alleenstaanden voor te komen. Het ontstaat bij veel verschillende mensen op verschillende leeftijden. Het krijgen van huidhonger kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal redenen voor huidhonger bespreken we hieronder.

Digitalisering

Doordat er tegenwoordig heel veel moderne technologieën zijn, komen we een stuk minder vaak écht met mensen in contact. We pakken sneller onze telefoon om iemand een berichtje te sturen. Ook raken we elkaar steeds minder aan, waardoor we ook steeds minder aan de dagelijkse behoefte van aanraking voldoen. Dit kan er dus voor zorgen dat je last krijgt van huidhonger. Bijvoorbeeld als je als student veel tijd in je studentenkamer doorbrengt en veel appt met vrienden, kun je er last van krijgen.

Als vrijgezel of na een relatiebreuk

Als je net een lange relatie achter de rug hebt, dan ben je waarschijnlijk gewend geraakt aan de vele aanrakingen. Je wordt geknuffeld door je partner en wanneer dit opeens stopt, dan kun je dus ook last krijgen van huidhonger. Ditzelfde geldt als je al lang vrijgezel bent. Als je zo verlangt naar het gevoel om aangeraakt te worden, dan zal dit verlangen alleen maar sterker worden en kun je huidhonger ervaren.

De 1,5 meter maatregel

In tijden van corona kan er ook bij een hoop mensen een verlangen naar aanraking ontstaan. Juist doordat je mensen niet mag aanraken, groeit de wens alleen maar. Doordat je vrienden geen knuffel kunt geven en minder sociale contacten hebt, kun je last krijgen van huidhonger.

Huidhonger bij baby’s

Een belangrijke groep waarbij aanraking een belangrijke rol speelt, is bij baby’s en kinderen. Moeders zorgen vaak voor veel huid-op-huidcontact met hun baby. Dit zorgt ervoor dat er een connectie ontstaat tussen moeder en kind en is erg belangrijk voor de ontwikkeling.

Er is ook onderzoek gedaan naar het gebrek aan aanraking bij kinderen en het effect dat dit heeft. Hieruit is gebleken dat kinderen steeds agressiever worden later in hun leven, zoals in de pubertijd, doordat ze in hun jeugd weinig zijn aangeraakt. Dit is zorgwekkend omdat onze hersenen voor dit gemis willen compenseren.

De kans is dan aanwezig dat tieners een vervanging zoeken in de vorm van alcohol of drugs. Het beloningssysteem dat wordt geactiveerd in de hersenen valt namelijk weg en alcohol of drugs vullen die leegte dan op.

haar vrouw

Wat kun je tegen huidhonger doen?

Aanraking is dus erg belangrijk, aangezien oxytocine vrijkomt en je hierdoor een stuk minder stress ervaart. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je lichaam dit stofje aanmaakt, ook al ben je niet in de gelegenheid om mensen aan te raken. Het zal je niet helpen om jezelf te knuffelen, maar gelukkig zijn er wel andere manieren om het hormoon vrij te laten komen in je lichaam. Hieronder geven we een aantal tips die kunnen helpen tegen huidhonger.

Bespreek het met vrienden of familie

Woon je met mensen die je eigenlijk nooit aanraakt in één huis, dan kan het toch enorm helpen om het probleem van huidhonger bespreekbaar te maken. Het kan heel moeilijk zijn om dit toe te geven, maar het kan wel helpen om te vertellen dat je meer verlangt naar lichamelijk contact. Op deze manier kunnen zij er meer op inspelen en bijvoorbeeld vaker een arm om je heen slaan of je een knuffel geven.

Door deze kleine dingen kan het verlangen naar aanraking al een stuk minder worden. Natuurlijk woont niet iedereen samen met anderen, waardoor het lastiger kan zijn om het verlangen naar lichamelijk contact te stillen.

Knuffel met dieren

Als je geen mensen in je omgeving hebt om mee te knuffelen, dan kan het knuffelen met dieren ook een positief effect hebben op huidhonger. Als je een huisdier hebt dan kun je hier eens fijn mee gaan knuffelen. Een lieve hond of een leuke kat kan je enorm helpen om je verlangen naar aanraking wat te stillen. Heb je geen huisdier? Dan kun je bijvoorbeeld ook een bezoekje brengen naar de kinderboerderij om wat dieren te gaan knuffelen, een oppashond kiezen om mee te gaan wandelen of vrijwilligerswerk gaan doen in het asiel.

Boek een massage

Een van de fijnste aanrakingen is een massage. Het is misschien wat prijzig om vaak te doen, maar eens in de zoveel tijd kan een massage zeker helpen. De aanraking en de ontspannen sfeer zal er voor zorgen dat je je een stuk beter voelt.

Pak een fleecedeken of warme trui

Het klinkt misschien een beetje treurig, maar het kan toch echt helpen: knuffelen met een fleecedeken of een warme trui aantrekken. Ook kan een knuffeldier helpen om het knuffelhormoon aan te maken. Een zachte deken is een toegankelijk surrogaat en kan troostend en kalmerend werken. Door rond te wandelen in een fijne, zachte trui, kan er ook in mindere mate oxytocine worden opgewekt. Misschien voelt het een beetje sneu, het kan wel degelijk een positief effect hebben op je lichaam en geest.

Bezoek de kapper

Als je toch weer een keer naar de kapper moet, dan kan dit ook prima werken tegen huidhonger. De kapper is namelijk voortdurend bezig met je hoofd en je haar. Ga een keer uitgebreid naar de kapper en laat je haar niet alleen knippen maar ook wassen. Je krijgt soms een hoofdmassage, wat enorm kan helpen tegen huidhonger. Het voordeel hiervan is dat je een om de zoveel weken langs kunt gaan, zodat je regelmatiger aangeraakt kunt worden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie