‘Ex wil mij terug’: wat moet ik doen?

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Wat de situatie ook is, een break-up is nooit leuk. Het is na een lange relatie nogal wennen aan het idee om vrijgezel te zijn. Daarnaast verlies je ook iemand die een hele periode erg belangrijk voor je is geweest. Het kan daarom erg lastig zijn om over een gebroken relatie heen te komen. De gevoelens en herinneringen verdwijnen namelijk niet zomaar. Er zullen momenten komen dat je gedachten worden overheerst door emoties.

Zeker als je ex laat merken dat hij of zij je terug wilt, kan het moeilijk zijn om helder over de situatie na te denken. Het is normaal dat jij je ex ook mist en misschien terug bij elkaar wilt komen. Toch wil het niet per se zeggen dat je een fout hebt gemaakt met het beëindigen van de relatie.

Dit artikel vertelt je meer over waarom je ex je terug wilt, of je zelf nog gevoelens hebt en wat er veranderd kan zijn. Daarnaast geven we een aantal concrete situaties waarbij je je ex niet moet terugnemen, en wanneer deze persoon een tweede kans verdient.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Waarom wil je ex jou terug?

Er zijn verschillende redenen waarom je ex bij je terug zou willen komen. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat je ex partner erg eenzaam is. Je ex kan moeite hebben met het wennen van single zijn en de verbondenheid missen. Dit hoeft niet per se verbondenheid te zijn met jou, maar dit kan ook in het algemeen zijn.

Een andere reden waarom je ex je terug zou willen, is als het niet blijkt te werken tussen je ex en een nieuwe vriend of vriendin. Misschien is je ex er juist daardoor achter gekomen dat een relatie met iemand anders niet zo goed is als met jou. Ook kan je ex realiseren dat hij of zij een grote fout heeft gemaakt en echt nog heel veel van je houdt.

Wat is er veranderd?

Het is belangrijk om na te gaan wat er in de periode na jullie break-up allemaal is veranderd. Je ex verandert niet van de ene op de andere dag en er zullen dus ook zeker redenen zijn waarom jullie de relatie hebben verbroken. Met andere woorden: waarom zou het nu wel goed gaan?

Als je je ex nog een kans wilt geven, dan moet je weten wat er allemaal is gebeurd. Als je ex partner jou vertelt dat hij of zij echt veranderd is, zul je moeten achterhalen of deze realisatie oprecht is en ook voor de langere termijn geldt. Je ex kan niet zomaar veranderen: dit moet op de lange termijn bewezen worden.

Daarnaast is het belangrijk om samen te praten over wat er in de tussentijd gebeurd en veranderd is. Misschien kom je er wel achter dat je ex oprecht spijt heeft of blijkt dat hij of zij eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd is als je ex zegt te zijn.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Door te communiceren over jullie relatiebreuk en wat er daarna gebeurd is, kun je een hoop duidelijkheid creëren. Dit kan het daarna ook makkelijker maken om een keuze te maken of jullie weer gaan proberen bij elkaar te komen.

hart gebroken divider

Heb je nog gevoelens?

Een relatiebreuk zorgt vrijwel altijd voor een dubbel gevoel. Het gevoel van liefdesverdriet doet pijn en het feit dat iemand zomaar uit je leven is gerukt zal een hoop slapeloze nachten veroorzaken. Het is daarom zeker niet ongewoon om na een breuk veel aan je ex te denken. De gedachte om weer bij elkaar te komen wordt door het gemis ook nog eens extra verleidelijk. Maar hoe weet je nu zeker of jij je ex nog mist en of je nog gevoelens hebt?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen of jij je ex nog terug wilt, of dat je vooral gewoon erg eenzaam bent. Er is een verschil tussen die specifieke persoon missen, of gewoon iemand missen om mee samen te zijn. Het is belangrijk dat je probeert om objectief naar je relatie te kijken.

Maak deze fout niet

Je zult vooral denken aan alle positieve dingen en hierdoor je ex idealiseren, maar probeer ook aan de dingen te denken die minder leuk waren. De meningsverschillen, het onbegrip en al het andere negatieve dat je hebt meegemaakt. Hierdoor kun je duidelijk voor jezelf krijgen of je echt je ex mist en of jullie relatie nog een kans van slagen heeft.

Een advies hierbij kan zijn om er met een goede vriend, vriendin of een familielid over te praten. Hij of zij kan vaak een stuk objectiever naar je relatie kijken en kan je dan ook helpen met de vraag of je nog echte gevoelens hebt voor die persoon.

Wanneer je je ex nooit moet terugnemen

Als je ex jou vraagt om weer bij elkaar te komen, dan kan het moeilijk zijn om hier een beslissing over te nemen. Soms kan je relatie een tweede kans geven goed uitpakken, maar er zijn ook zeker situaties waarin dit niet het geval is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de nadelen van je relatie een stuk groter zijn dan de voordelen.

Een concrete situatie waarbij het waarschijnlijk beter is om je ex geen tweede kans te geven, is als er sprake was van fysieke mishandeling of emotioneel misbruik. Waarschijnlijk zal hij of zij echt niet zomaar veranderen en dit gedrag is ook niet zomaar goed te praten.

Het is ook niet verstandig om je ex terug te nemen omdat je bang bent om alleen te zijn. Geef de relatie alleen een tweede kans als jullie allebei aan de problemen willen werken en ervoor willen gaan.

Wanneer je ex een tweede kans verdient

Toch zijn er ook een aantal situaties te bedenken waarin je ex wel een tweede kans verdient. Dit is bijvoorbeeld het geval als de redenen waarom het uit is gegaan, niet meer bestaan. Als je merkt dat je ex echt aan zichzelf heeft gewerkt en nu veranderd is, kun je je relatie een tweede kans geven. Ook als je merkt dat je ex partner een positieve invloed op je leven heeft, kan het een goede stap zijn om je relatie nieuw leven in te blazen.

Probeer echter altijd te bedenken of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Alleen dan kun je tot de conclusie komen dat het een goed idee is om de relatie een tweede kans te geven.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Deel dit artikel
Geef je reactie