Relatie tweede kans geven? Dit is wanneer je dat wél en niet moet doen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
11 minuten leestijd

Stel je voor dat jouw ex je vraagt om weer bij elkaar te komen. Dan kan het moeilijk zijn om daar een beslissing over te nemen. Zeker wanneer deze persoon je heeft gekwetst, maar je nog wel gevoelens hebt, is het vaak lastig om een goede keuze te maken.

Soms kan je relatie een tweede kans geven echter goed uitpakken en werkt de relatie deze keer wél. Maar ook zijn er situaties waarbij het geven van een tweede kans waarschijnlijk niet zo goed uitpakt. Elke situatie is natuurlijk anders, maar er zijn wel een aantal gevallen waarbij het vaak duidelijk is of een tweede kans geven goed is of niet.

Benieuwd geworden? Hieronder geven we een aantal redenen en situaties wanneer het wél en niet een goed idee is om je relatie een tweede kans te geven.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wanneer een tweede kans werkt

Het is vaak een erg lastige situatie om te weten of je je ex nog een tweede kans moet geven. Doe je er goed aan? Krijg je er spijt van? Is het verstandig? Om die keuze misschien iets makkelijker te maken, geven we in dit artikel eerst een aantal situaties waarin het misschien wél kan lonen om dit te doen.

Situatie 1. De redenen waarom het uit is, bestaan niet meer

Een van de situaties waarin het wel mogelijk is om je relatie een tweede kans te geven, is wanneer de reden waarom het uit is gegaan, er niet meer is. Je partner had bijvoorbeeld een alcoholprobleem, waardoor jij ervoor hebt gekozen de relatie te verbreken. Hierdoor heeft je ex-partner ingezien dat zijn liefde voor jou groter is dan het verlangen naar alcohol, waardoor hij er alles aan heeft gedaan te veranderen.

Als hij nu écht veranderd is, en je nog steeds ven hem houdt, dan kun je je relatie best een tweede kans geven. Mocht het natuurlijk al meerdere malen zo zijn gegaan, dan is de kans groot dat hij ook deze keer niet echt veranderd is, en hoef je geen ‘zoveelste’ kans te geven.

Situatie 2. De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen

Een andere handige mogelijkheid om erachter te komen of je je relatie nog een tweede kans moet geven, is door een voordelen en nadelen lijstje te maken. Als je dan tot de conclusie komt dat de voordelen van de relatie zwaarder wegen dan de nadelen, dan is het geen slecht idee om de relatie een tweede kans te geven. Let er hierbij wel op dat je het lijstje zo objectief mogelijk maakt en je niet laat overmannen door emoties.

Situatie 3. Je (ex) partner heeft een positieve invloed op je leven

Een andere manier om erachter te komen of je jouw relatie nieuw leven moet inblazen, is door even terug te gaan in het verleden. Vraag jezelf dan af of jullie samenzijn een positieve invloed had op je leven. Zat je toen bijvoorbeeld een stuk beter in je vel? Inspireerde hij je om je passies en doelen te volgen? Ben je beter of gezonder gaan leven? Stel dat dit het geval is, dan is het geven van een tweede kans een goede mogelijkheid.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“A second chance doesn’t mean anything if you didn’t learn from your first.”

Situatie 4. Jullie houden nog heel veel van elkaar

Ook al hebben jullie nog zo vaak ruzie, jullie houden zielsveel van elkaar. Zolang er nog liefde is, kan een relatie altijd gered worden. Probeer er dan wel bewust van te zijn wat jullie relatieproblemen zijn en waarom jullie zoveel ruzie hebben. Pas als je je hiervan bewust bent en dit open met elkaar bespreekt, kun je een oplossing vinden. Op die manier kun je aan je relatie werken en ervoor zorgen dat jullie er samen sterker uitkomen.

Toch hoeft van elkaar houden niet altijd een goede reden te zijn om je relatie een tweede kans te geven. Er zijn namelijk ook situaties waarbij je nog zoveel van iemand kan houden, maar het geen goed idee is om weer samen te komen. Zeker als je relatie ongezond was, je lichamelijk of emotioneel werd mishandeld of er een andere reden was waardoor je relatie niet goed voor je was. Je kunt dan nog zoveel van iemand houden, maar dat betekent niet dat je relatie het waard is.

Situatie 5. Jullie zijn elkaars beste vriend

Als jullie nog steeds veel kunnen lachen, interesses delen, samen avonturen ondernemen en andere zaken doet, dan weet je dat je waarschijnlijk beste vrienden bent met je (ex) partner. Vooral dan is het erg belangrijk om je relatie nog een tweede kans te geven. Je zult namelijk niet elke dag iemand ontmoeten die zo bijzonder is en zo goed bij je past.

Wederom is het hierbij ook belangrijk om te kijken naar de nadelen. Zijn de voordelen groter dan de nadelen? Is je partner je beste vriend en wil je de rest van je leven met deze persoon delen? Ga er dan voor en probeer samen jullie relatie een tweede kans te geven.

relatie falen

Wanneer tweede kans niet werkt

Helaas zullen er ook gevallen zijn waarbij het geven van een tweede kans niet de beste optie zal zijn. Bijvoorbeeld als de nadelen van je relatie een stuk groter zijn dan de voordelen, is de kans groot dat je deze relatie niet nieuw leven moet willen inblazen. Natuurlijk kan het vrij lastig zijn om te achterhalen in welke situaties die allemaal geldt. Hieronder geven we een paar situaties waarbij de kans groot is dat je relatie een tweede kans geven niet zo goed zal uitpakken.

Situatie 1. Je bent bang om alleen te blijven

Een reden die veel mensen aandragen om weer samen te komen met hun ex partner, is vanwege de angst dat ze nooit iemand anders zullen vinden. Deze angst om alleen te blijven, kan zo sterk zijn, dat je je gedwongen voelt om weer samen te komen. Als je bijvoorbeeld andere mensen hebt proberen te daten en dit nooit is gelukt, kun je onzeker worden over je toekomst.

Toch is dit nooit een goede reden om weer te herenigen met je ex. Je moet namelijk niet settelen voor iemand die niet goed voor je is. Blijf zoeken totdat je degene tegenkomt met wie je de rest van je leven samen door wilt brengen.

Situatie 2. Je vrienden en familie vinden je partner leuk

Een reden die vaak ervoor zorgt dat een relatie een tweede kans wordt gegeven, is doordat de vrienden en familie de persoon erg leuk vonden. Zij kunnen je namelijk aanmoedigen om weer bij elkaar te komen. Toch is het belangrijk om eerlijk te blijven naar jezelf toe en naar je eigen gevoelens te luisteren. Als jij je relatie niet opnieuw wilt opstarten, dan moet je je niet laten overhalen. Het is namelijk jouw leven en het zijn jouw beslissingen.

“The greatest discovery of all time is that a person can change his future by merely changing his attitude.” – Oprah Winfrey

Situatie 3. Het is net uit en je ex zegt veranderd te zijn

Hierboven werd een situatie besproken waarbij je partner veranderd is en hierdoor de reden van het uit elkaar gaan niet meer geldt. Toch is het belangrijk om goed in de gaten te houden of dit wel echt is het geval is. Sommige mensen veranderen écht, maar anderen zeggen alleen dat ze veranderd zijn. Dit is gebeurt namelijk behoorlijk vaak als het net uit is.

De kans is klein dat je ex-partner zo snel een andere persoon is geworden. De enige manier om erachter te komen of dit het geval is, is door op de lange termijn te kijken naar het gedrag van de persoon. Zegt je ex het alleen of merk je het daadwerkelijk in de acties en het gedrag?

Situatie 4. Je voelt je alleen

Nadat het uit is gegaan met je partner, is de kans groot dat je je erg alleen gaat voelen. Het hoort erbij. Dit kan voor veel mensen een reden zijn om het contact weer te herstellen en de relatie een tweede kans te geven. Toch is dit geen goede reden om je relatie en tweede kans te geven. Je bent namelijk onder invloed van je emoties en denkt niet op een rationele manier na over je relatie. De kans is daarom groot dat je relatie ook deze keer weer zal stranden.

Situatie 5. Je bent jaloers

Een andere emotie, net als dat je je alleen voelt, om je relatie een nieuwe kans te geven, is doordat je jaloers bent. Je kan het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je ex partner met iemand anders samen te zien. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je je ex vreselijk mist. Jaloezie is echter normaal en verandert het feit niet dat je om een bepaalde reden uit elkaar bent gegaan. Probeer hier dus ook rationeel over na te denken en laat je niet leiden door je emoties.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie