Home Ex Ex komt altijd terug? Dit is waarom en hoe je dat stopt

Ex komt altijd terug? Dit is waarom en hoe je dat stopt

5 minuten leestijd
0
ex komt altijd terug

Uit elkaar gaan met je partner is altijd zwaar. Je wilt natuurlijk allebei dat de relatie slaagt en als dit dan toch niet blijkt te lukken, zal er vaak een moeilijke periode volgen. Als je eindelijk een beetje je leven op de rit begint te krijgen, neemt je ex opeens weer contact met je op. Wat nu?

Alsof er niks is gebeurd, begint je ex weer met je te praten. Blijkbaar kan je ex zomaar de  relatie beëindigen om daarna net zo snel weer je leven binnen te stappen, vaak zonder enige duidelijke reden. Ben je benieuwd waarom dit het geval is? Wat kun je hiertegen doen en ervoor zorgen dat het stopt?

Je ex komt altijd terug: een knipperlichtrelatie?

Een van de bekendste varianten waarbij jij en je ex bij elkaar blijven komen, is als jullie een knipperlichtrelatie hebben. Dit is een relatie die meerdere keren uit en aan gaat. Dit kan het gevolg zijn van herhaaldelijk tot de conclusie komen dat een van beide partners niet de ware is, maar dat er daarna toch wordt besloten dat jullie niet zonder elkaar kunnen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

De kans is groot dat er bij knipperlichtrelaties vaak ruzies en conflicten optreden. Door deze vele ruzies wordt dan in een opwelling de relatie verbroken, waarna jullie weer bij elkaar komen. Maar hoelang moet je genoegen nemen met een knipperlichtrelatie? Dat is natuurlijk enorm subjectief, maar hoe langer jullie op deze manier door blijven gaan, hoe groter ook de kans dat het misgaat.

Oorzaken van een knipperlichtrelatie

Er zijn verschillende oorzaken te noemen van zo’n knipperlichtrelatie. Allereerst kan dit komen door het moeite hebben met het vormen van een emotionele band, bijvoorbeeld door vertrouwensproblemen in het verleden. Ook kan er sprake zijn van bindingsangst of verlatingsangst. Toch blijft een van de belangrijkste redenen wel de communicatie.

De ruzies bij dit type relatie zijn vaak erg heftig, waarna er zomaar wordt geroepen dat de relatie over is. Dit zorgt ervoor dat er wederom een relatiebreuk is, die later vaak weer wordt hersteld. Het is een afwisseling tussen ups en downs, highs en lows.

Wanneer kan een knipperlichtrelatie wel goed eindigen?

Het slechte nieuws voor iedereen die zich in een knipperlichtrelatie begeeft: vaak eindigt het helaas niet zo goed. De enige manier waarop het wel kan werken, is als jullie allebei willen veranderen en de problemen willen aanpakken. Zodra jullie je bewust zijn van de zwakke kanten in de relatie, dan is dat een erg goede stap in de juiste richting.

  • Probeer bijvoorbeeld niet meer de relatie in een opwelling te verbreken, maar op een duidelijkere manier te communiceren met elkaar.
  • Probeer zo goed mogelijk naar elkaar te luisteren, in oplossingen te denken en elkaar niet te kwetsen in een woordenwisseling.
  • Probeer een ruzie positief te eindigen zodat jullie samen weer verder kunnen.

vraagtekens vragen

5 redenen waarom je ex bij je terugkomt

Natuurlijk hoeft niet iedereen in een knipperlichtrelatie te zitten waarbij de ex terugkomt. Het kan ook eenmalig gebeuren nadat een lange, of kortere relatie is beëindigd door een van beiden of gezamenlijk. Er zijn verschillende redenen waarom een ex bij je terug kan komen, steeds opnieuw. Dit zijn 5 van deze redenen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

1. Je ex is eenzaam

Een van de belangrijkste oorzaken waardoor een ex bij je terugkomt, is omdat jouw ex-partner bang is om eenzaam te zijn. Na een break-up kun je je namelijk erg eenzaam gaan voelen. Je ex kan moeite hebben met het wennen aan het single leven. Hij of zij mist de verbondenheid. Deze verbondenheid wil je ex dan weer met iemand voelen, maar niet per se met jou.

Om erachter te komen of je ex ook jou als persoon mist, of gewoon “iemand” om zich heen, is het belangrijk om te vragen wát je ex dan precies aan je mist. Zo kun je meer duidelijkheid krijgen of het echt om jou gaat of vooral om de eenzaamheid.

2. Het werkt niet tussen je ex en de nieuwe vriend(in)

Een andere reden waardoor een ex bij je kan terugkomen, is omdat hij of zij erachter is gekomen dat een relatie met iemand anders niet zo goed, gezellig, of leuk is als met jou. En dit kan je ex ertoe doen besluiten om de relatie met jou nog een kans te geven, in de hoop dat de goede momenten weer zullen terugkeren.

Maar let er wel op dat je je ex niet zomaar terug laat in je leven. Jullie zullen eerst aan je problemen moeten werken om de relatie deze keer wel te laten slagen. Er zal namelijk een reden zijn geweest waardoor jullie uit elkaar zijn gegaan, en dit moet wel opgelost worden.

Een bijkomende reden hiervoor kan zijn dat je ex jullie tijd samen idealiseert. Vaak worden herinneringen nóg mooier gemaakt dan ze eigenlijk zijn. Het kan goed zijn dat je ex alleen nog denkt aan de leuke momenten en daarom weer de relatie nieuw leven wil inblazen.

3. Jullie houden echt van elkaar

Een andere, positievere reden waardoor je ex weer terug bij je komt, is omdat jullie misschien echt heel veel van elkaar houden. Hoeveel problemen jullie ook hadden, de kans is groot dat je ex weer terug bij je komt als het om ware liefde gaat. Jullie zullen nu eenmaal altijd je weg terug naar elkaar vinden. Werk samen aan jullie problemen en zorg ervoor dat jullie samen je weg vinden voor een mooie toekomst.

4. Je ex realiseert dat hij of zij een fout heeft gemaakt

Als je ex realiseert dat hij of zij een grote fout heeft gemaakt, dan is het soms wel mogelijk om hem of haar nog een kans te geven. Door opnieuw te beginnen kunnen jullie erachter komen waarom het eerder misging. Let er wel op dat je niet opnieuw gekwetst wordt en probeer te achterhalen of de realisatie van je ex oprecht is én voor de lange termijn. Alleen op die manier heeft jullie relatie nog een kans van slagen.

5. Je ex is wispelturig

De laatste reden waarom je ex bij je terug komt, is doordat hij of zij wispelturig is. Je ex kan niet goed keuzes maken en weet niet zeker of het wel een goede beslissing was om uit elkaar te gaan. Dit kan van de ene op de andere dag veranderen en is vaak erg onvoorspelbaar. Vaak is dit soort gedrag van je ex geen goede basis voor een stabiele relatie. Het kan erg frustrerend zijn als je ex de hele tijd van gedachten verandert.

Wat kun je doen om het te stoppen?

Ben je er klaar mee dat je ex steeds weer bij je op de stoep staat? Een eerste manier is om allebei te accepteren dat de relatie niet gaat werken. Praat er goed met elkaar over en wees je ook bewust dat jullie allebei een deel van het probleem zijn en zaken hebben om aan te werken.

Als jullie het toch willen proberen om uit deze cyclus te komen en voor een stabiele relatie te gaan, dan kan het verstandig zijn om even tijd apart te nemen. Gebruik deze tijd om een goed plan te maken, dingen vanuit een ander perspectief te zien en te werken aan zelfontwikkeling. Op deze manier zijn jullie voorbereid om de relatie op een structurele manier aan te pakken om het deze keer wél te laten slagen.

Wat je ook doet: het is belangrijk om niet verder te gaan waar jullie gestopt waren, maar om echt opnieuw te beginnen. Het moet voelen alsof jullie beiden zijn veranderd en supergraag aan de nieuwe relatie willen werken.

Weet je zeker dat je geen relatie meer wilt beginnen met je ex, sluit het dan ook definitief af. Laat de deur niet op een kier staan, maar besluit om er echt een punt achter te zetten. Maar dat is aan jou, als je niet wilt dat je ex steeds weer terugkomt.

Alleen lukt het niet...

... om je ex terug te krijgen? Er is een manier die je kans op succes extreem vergroot, maar het werkt alleen als je het écht wilt. Relatietherapeute Michelle heeft haar 18+ jaar ervaring omgezet in een succesvolle handleiding om je ex terug te krijgen. Ontdek zelf waarom 1 op de 2 relaties worden gered met haar methode.

Bekijk de handleiding
Laad meer artikelen
Laad meer in Ex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

6 tekenen dat je ex nog niet klaar met jou is

Is je relatie recent verbroken? Dan kost het natuurlijk tijd om er overheen te komen. Alle…