‘63% van datingapp gebruikers is benaderd door datingoplichter’

Redactie
Door Redactie
5 minuten leestijd

Miljoenen singles wenden zich elk jaar tot datingapps om iemand te ontmoeten. Maar in plaats van liefde te vinden, vinden ze een datingoplichter die hen geld afhandig probeert te maken. Volgens onderzoek van de Amerikaanse bank Wells Fargo is 63% van datingapp gebruikers weleens benaderd door een datingoplichter – iemand waarvan zij dachten dat het een oplichter was.

Hoewel datingapps nu de populairste manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen, is het belangrijk om te beseffen dat de apps die ons verbindingen ook een ideale omgeving zijn voor oplichters. Om deze reden liet de Amerikaanse bank een onderzoek uitvoeren onder 930 volwassenen naar het gedrag dat zij vertonen op datingapps.

Weinigen zien zichzelf als kwetsbaar voor datingfraude

Bijna een derde van alle singles (30%) zegt naaste familie of vrienden te hebben die kwetsbaar zijn voor datingfraude. Maar dat vinden ze niet van zichzelf. Slechts 11% van de ondervraagden acht zichzelf kwetsbaar voor deze vorm van oplichting. Bijna alle respondenten (92%) omschrijven zichzelf dan ook als een type dat ‘op de hoede is’ en online niet snel mensen vertrouwt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Gevraagd naar de meest voorkomende oplichtingstrucs lijkt het grootste deel van de ondervraagden op de hoogte te zijn van de gevaren. Ze zijn bijvoorbeeld achterdochtig als een persoon die ze online ontmoeten:

  • om nieuwe of opgeladen cadeaubonnen vraagt (98% vindt dit verdacht)
  • video- of telefoongesprekken vermijdt (93% vindt dit verdacht)
  • tijdelijk in een ander land werkt (80% vindt dit verdacht)

Risicovol gedrag

De zoektocht naar online liefde is er één met gevaren. Om geen slachtoffer te worden is het zaak om riskant gedrag te vermijden. Gelukkig weten de meeste singles – maar niet allemaal – genoeg om riskant datinggedrag te vermijden. De meesten zeggen dat ze niet:

  • geld aan iemand lenen voor een gezondheidsnoodgeval (91%)
  • naar een verre locatie zullen vliegen om iemand te ontmoeten (84%)
  • iemand willen ontmoeten die ongevraagd een uitdagende foto stuurt (81%)
  • iemand ontmoeten zonder eerst telefonisch of via video te praten (80%)
  • thuis opgehaald willen worden voor een eerste date (75%)

De risico’s die ze wel lopen

Ondanks dat ze op de hoogte zijn van de gevaren, zijn er toch aanzienlijk wat singles die wel risicovol gedrag vertonen. Wellicht zijn ze zich niet bewust van de subtielere manieren waarop datingoplichters werken, zo blijkt uit het onderzoek. De helft van de singles zegt dan ook persoonlijke risico’s te nemen bij het ontmoeten of daten van iemand die ze online hebben leren kennen:

  • 50% controleert de achtergrond van de persoon niet
  • 27% vraagt niet om een second opinion van iemand die ze vertrouwen
  • 25% laat zich thuis ophalen voor een eerste date
  • 20% ontmoet de persoon zonder eerst telefonisch of via video te praten
  • 19% ontmoet de persoon, zelfs als deze ongevraagd een uitdagende foto zou sturen
  • 16% vliegt naar een verre locatie om de persoon te ontmoeten
  • 9% leent geld aan de persoon voor een gezondheidsnoodgeval

Mannen meer bereid om risico’s te nemen

Volgens het onderzoek zijn vooral mannen bereid risico’s te nemen bij het ontmoeten of daten van iemand die ze online ontmoeten. Dat maakt ze kwetsbaarder voor oplichting.

“Aangezien de onderzoeksresultaten aangeven dat mannen – vooral ouder dan 65 jaar – aanzienlijk meer bereid zijn om risico’s te nemen dan vrouwen tijdens online daten, raden we ten zeerste aan dat ze voorzichtiger zijn om zichzelf te beschermen tegen potentiële oplichters”, zegt Lauree Peterson-Sakai van Wells Fargo.

“Hoewel het vooruitzicht om ‘The One‘ te vinden opwindend kan zijn, is het belangrijk dat mensen voorzichtig blijven en zichzelf beschermen tegen potentiële oplichters in hun zoektocht naar romantiek.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie