Wat is de Tinder shadowban? Hoe het werkt en wat het betekent

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Bijna geen likes. Geen matches. Hoeveel profielen je ook naar rechts swipet: geen resultaat. Waarschijnlijk heb je al het een en ander geprobeerd. Van het updaten van je bio tot het uploaden van nieuwe foto’s: je hebt je best gedaan om de Tinder-vloek te verbreken. Misschien heb je zelfs je profiel al een keer verwijderd. Maar wat je ook doet: het is zonder resultaat. Frustrerend, niet?

Als je Tinder gebruikt en in deze situatie terecht bent gekomen, dan is de kans groot dat er iets met je account aan de hand is. Vooral wanneer je eerder wél de ene na de andere match scoorde en nu… geen enkele. Kenners en ervaringsdeskundigen hebben er een naam voor: de Tinder shadowban.

Wat is een shadowban?

Omdat Tinder een veilige plek voor iedereen wil zijn, moet iedereen zich aan de huisregels houden. Wanneer je dat niet doen, ontstaan de problemen. Een shadowban is een manier waarop Tinder zijn gebruikers straft die de huisregels hebben overtreden, zonder deze gebruikers te vertellen dat ze gestraft zijn.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je hebt toegang tot de app, je profiel en ook kun je swipen. Maar daar is alles wel mee gezegd, want je profiel is niet zichtbaar voor andere gebruikers. Je profiel is in de ‘schaduw’ gezet waardoor het geen bereik heeft. En dat zorgt er weer voor dat je nauwelijks tot geen likes krijgt. Uit ervaring kan gesteld worden dat de shadowban vaak wordt gegeven aan mensen die al eerder geband zijn op Tinder.

Hoewel de shadowban niet officieel door Tinder is bevestigd, zeggen ervaringen van gebruikers wel dat het bestaat. Het lijkt misschien alsof er niets aan de hand is omdat je nog gewoon toegang hebt tot de app, maar je kunt er vervolgens niets mee. Het gevolg is dat je tijd verspilt met swipen omdat je nooit zult matchen.

De shadowban is vooral frustrerend omdat je geen officiële melding krijgt van Tinder. Geen pop-up, geen e-mail, niets. En het ergste moet nog komen: de shadowban is meestal voor eeuwig.

Waarom ben ik verbannen?

Er zijn verschillende redenen waarom Tinder je een shadowban kan geven. De gebruikers die deze specifieke ban hebben gekregen, denken bijna allemaal dat het te maken heeft met het overtreden van de huisregels en richtlijnen van Tinder. Als je profiel bijvoorbeeld gerapporteerd wordt wegens ongepast gedrag, kan Tinder’s algoritme je account een shadowban geven totdat de melding is onderzocht. Dankzij de shadowban is het dan niet mogelijk om meer slachtoffers te maken, zo is het idee.

In feite is de shadowban naast het blokkeren van een Tinder-account een tweede methode om de Tinder-gemeenschap te beschermen. Dit zijn een aantal voorbeelden van gedrag dat niet is toegelaten op Tinder:

 • Je seksuele fantasieën in je bio uitleggen.
 • Iemand dwingen om met je af te spreken.
 • Matches chanteren om je zin te krijgen.
 • Anderen beledigen op basis van hun huidskleur.
 • Inbreuk maken op auteursrechten.
 • Meerdere accounts hebben.

Hoe kun je het verwijderen?

Het korte antwoord: niet. Een shadowban verwijderen is niet mogelijk. Althans, niet met de account die je op dit moment gebruikt. Er is geen officiële manier om de shadowban te omzeilen, maar over het algemeen moet het mogelijk zijn als je een nieuw profiel aanmaakt dat geen enkele link heeft met je oude profiel. En ja, dat is zo lastig als het klinkt.

In de praktijk komt het erop neer dat je alles moet veranderen waaraan Tinder’s algoritme jou kan herkennen. Dat zijn deze gegevens en meer:

 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Apple-account (iOS) of Google-account (Android)
 • IP-adres
 • Smartphone
 • Foto’s

Je zou haast kunnen zeggen dat je helemaal opnieuw moet beginnen. En zelfs dan is het geen garantie dat je weer normaal kunt swipen, want officieel bestaat de shadowban niet eens.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie