Wat is een loverboy? 3 tekenen waaraan je hem kunt herkennen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Misschien heb je wel eens van de term ‘loverboy’ gehoord, maar misschien ook niet. Het zijn veelal jongens die in een crimineel netwerk zitten en dat zijn dus de jongemannen waarvoor je moet uitkijken. Op het eerste oog lijken ze heel lief en charmant, maar er zit een heel vervelend karakter achter. Het is belangrijk om altijd goed op te letten met wie je in contact komt, zeker op social media. We vertellen je wat een loverboy is en de 3 tekenen waaraan je hem kunt herkennen.

Wat is een loverboy?

Een loverboy is iemand die probeert om meisjes de prostitutie in te lokken. Dit betekent dat hij vrouwen – door middel seks – gebruikt om geld te krijgen. En dit doet hij op een sneaky manier zonder dat het meisje dit doorheeft. Hij probeert om het meisje verliefd op hem te laten worden. De slachtoffers zijn voornamelijk jonge, naïeve meiden die niet bestand zijn tegen de verleidings- en overtuigingstechnieken van de loverboy. Een andere benaming voor een loverboy is ook wel ’tienerpooier’.

Waar de term loverboy eigenlijk vandaan komt? In 1998 dook het loverboy-woord voor het eerst op in het dagblad Rijn en Gouwe. Dankzij een ANP-artikel van de schrijver over hetzelfde verhaal, werd het het woord ‘loverboy’ een dag later door elf bladen overgenomen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Al in 1995 kwamen er verhalen naar boven van jongens die meisjes wisten te werven om te werken in de prostitutie. Zij zijn toentertijd ook opgepakt en veroordeeld. Toch is er veel onvrede over dit woord, omdat het te vriendelijk zou klinken. Daarom is het woord ‘pooierboy’ voorgesteld, maar dat is nooit vastgelegd als de officiële vervanger van de term loverboy.

Zo gaat een loverboy te werk

Een loverboy gaat slim te werk, zonder dat het meisje het in de gaten heeft. Zo zoeken jongens meestal een slachtoffer die emotioneel instabiel is of onzeker van aard. Hij is lief voor haar, koopt cadeautjes en geeft haar complimenten. Hij geeft niet alleen veel aandacht, maar zorgt er ook voor dat ze hem volledig gaat vertrouwen. Als dit gelukt is, probeert hij het slachtoffer afhankelijk van hem te maken. Het meisje krijgt bijvoorbeeld ruzie met haar beste vriendinnen of ouders. Hij isoleert haar, is er voor haar en zegt het slachtoffer dat alleen hij er voor haar is.

Een machtsspelletje

Het begint bij versieren en aandacht geven, maar loopt uit op een spel van macht. Zo weet de loverboy het meisje afhankelijk van hem te maken. Er worden steeds meer dingen van haar gevraagd, door bijvoorbeeld een lening af te sluiten, ondanks dat hij gebruik van het geld maakt. Het kan zelfs zo ver gaan dat hij van haar verlangt om seks te hebben met “vrienden” van hem – als een manier om te tonen hoeveel ze van hem houdt. Als ze dit doet, gaat het steeds verder. Ze moet met steeds meer mannen seks hebben voor geld. De loverboy heeft haar zo in zijn macht, dat ze niet meer zomaar weg kan.

Waar komen deze meisjes terecht?

Het is mogelijk dat de slachtoffers van de loverboy een onofficiële sekswerker worden: ze komen terecht in een raamprostitutiestraat, seksclub of werken vanuit een woning. Prostitutie zelf is toegestaan in Nederland, maar minderjarigen mogen natuurlijk niet in de seksindustrie werken. Daardoor is de kans groot dat een meisje in het illegale circuit werkt.

Wanneer een meisje eenmaal in deze situatie terechtkomt, is het heel moeilijk om er weer uit te komen. Het komt namelijk voor dat ze dan bedreigd wordt of dat de loverboy tegen haar zegt dat haar ouders of vriendinnen haar niet meer willen – wat natuurlijk niet waar is. Of de loverboy heeft het beheer over haar geld, paspoort en andere bezittingen die ze niet wil achterlaten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

‘De Mooiste Chick van het Web’ – voorlichtingsfilm ‘loverboy 2.0’.

3 tekenen waaraan je hem kunt herkennen

Nu je wat meer weet wat een loverboy is, zijn er ook een aantal kenmerken waaraan je hem kunt herkennen. Mocht jij op dit moment met een jongen in contact zijn en je herkent het onderstaande, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk het contact verbreekt.

1. Hij overweldigt je met liefde

Een loverboy is vaak een type dat charmant overkomt en hij heeft een vlotte babbel. Hij weet gemakkelijk contact te leggen met anderen en durft zo op iemand af te stappen. Doordat hij wat ouder is dan jij weet hij hoe hij je kan inpalmen. Hij is lief voor je, geeft je complimentjes en overlaad je meestal met cadeautjes. Kortom: hij geeft je genoeg aandacht. Zo zorgt hij ervoor dat je verliefd op hem wordt en dat jij hem helemaal vertrouwt

Nu kan deze jongeman gewoon heel erg verliefd op je zijn, maar als je het combineert met de volgende kenmerken, dan kan het een sterk signaal zijn om op te passen.

2. Hij adoreert geld en macht

Een loverboy is te herkennen aan zijn verlangen naar geld en macht. Dure kleding, luxe spullen en grote uitgaven: hij geeft geld uit alsof er een geldboom in zijn tuin staat. Wanneer je net met hem in contact bent gekomen, is het mogelijk dat hij je ook overlaad met mooie kleding die je moet dragen. In het begin geeft hij je heel wat cadeautjes, maar op een gegeven moment geeft hij aan dat het tijd wordt om het allemaal terug te betalen. Volgens hem kun je dit doen door seks met anderen te hebben… voor geld.

3. Hij maakt misbruik van de situatie

Wanneer een loverboy je eenmaal in zijn macht heeft, maakt hij daar gretig gebruik van. Hij laat je dingen doen die je eigenlijk niet wilt. Het begint met kleine verzoeken, maar die verzoeken worden steeds extremer. Denk aan seks met anderen voor geld of een nieuw telefoonabonnement nemen, zodat jij niet meer met vriendinnen of ouders in contact kunt komen.

Wanneer je tegenstribbelt, geeft hij aan dat je het moet doen – om te laten zien hoeveel je van hem houdt. Het is ook mogelijk dat er naaktbeelden zijn gemaakt en dat een loverboy je daarmee chanteert.

seks gezocht

Het slachtofferprofiel van een loverboy

Wanneer een meisje in contact komt met een loverboy, kan er al sprake zijn van een vervelende geschiedenis. Zo hebben de meeste slachtoffers eerder in hun leven al te maken gehad met huiselijk geweld, kindermishandeling of seksueel misbruik. Daardoor hebben ze psychische of psychiatrische klachten of psychosociale problemen.

Er zijn vijf risicoprofielen opgesteld waaraan je een slachtoffer van een loverboy kunt herkennen. De eerste is het multi-probleem waarbij zowel de ouders als het kind te maken heeft gehad met (langdurige) problemen. Denk hierbij aan verslaving, vroege hechtingsproblemen of andere trauma’s. Het tweede profiel van meisjes die in handen van een loverboy kunnen komen, zijn meisjes die een beschermende opvoeding hebben gehad – denk aan een streng geloof of taboe over seksualiteit.

Het derde profiel zijn meiden die al vroeg in hun leven een trauma hebben opgelopen. Het vierde profiel is pubergedrag, waar alle jongeren natuurlijk mee te maken hebben, maar dan in een zodanig heftige vorm dat er een blijvende ruzie is ontstaan. Of dat ze net een loverboy hebben ontmoet waardoor een conflict is ontstaan. Het laatste risicoprofiel is bij meisjes die uit een cultuur komen waar eer een hoge prioriteit krijgt.

Hoe het tegenwoordig gaat

Waar een loverboy vroeger nog bij het schoolplein stond te wachten, is het tegenwoordig verplaatst naar het internet. Daarnaast is het ook niet meer nodig om de meisjes maandenlang cadeautjes te geven zodat ze meegaan in wat hij van haar wil. Social media heeft daar heel wat aan bijgedragen, omdat het contact leggen nu steeds sneller kan plaatsvinden.

Ook de manier waarop een loverboy te werk gaat, is de laatste jaren aangepast naar de huidige maatschappij. Tegenwoordig wordt een filmpje of foto van het meisje als chantagemiddel gebruikt, waarna het slachtoffer wordt gechanteerd met de publicatie ervan.

Het woord loverboy is daarom eigenlijk niet meer logisch om te gebruiken. Het zijn mensenhandelaren die jonge meiden gebruiken en uitbuiten. Soms zijn ze onderdeel van een groter netwerk, waarin mannen andere mannen aansturen om jonge meisjes te lokken. Het internet biedt in ieder geval heel wat mogelijkheden, zo worden er ook nieuwe meisjes gevonden via Telegram, Facebook en Tinder.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie