6 dingen die mensen het meest afstoten in een potentiële partner

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Als je op zoek bent naar een nieuwe partner kijk je naar verschillende eigenschappen. Sommige eigenschappen zijn belangrijker dan andere. Je zegt misschien dat het uiterlijk telt, maar als je geen klik hebt, dan zegt het uiterlijk ook niet zo veel. Of je geeft meer de voorkeur aan een gezonde levensstijl dan een ambitieuze carrière. Het zijn de dingen waar je op let als je iemand inschat als een potentiële partner. Maar er zijn ook dealbreakers, factoren die iemand onmiddellijk uitsluiten als potentiële partner.

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in Personality and Individual Differences, zijn ‘apathisch’ en ‘walgelijk’ de factoren die mensen het meest afstoten. Als deze eigenschappen bij iemand aanwezig zijn, zijn ze minder interessant als een potentiële partner voor een langetermijnrelatie. Maar als het gaat om kortetermijnrelaties, zijn ‘walgelijk’ en ‘aanhankelijk’ de factoren die mensen het meest afstoten.

Nu vraag je je misschien af wat deze eigenschappen precies inhouden. Je kunt je er misschien wel wat bij voorstellen als iemand walgelijk wordt genoemd en daarmee worden eigenschappen bedoeld als slechte hygiëne en luidruchtig eten. Bij aanhankelijk horen dingen als jaloers gedrag en te veel contact willen hebben. En apathisch gaat over een gebrek aan enthousiasme, emotionele ongevoeligheid en vergelijkbare eigenschappen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

6 dingen die mensen het meest afstoten

In het onderzoek van de Charles University in Praag werden 49 van zulke dealbreakers geïdentificeerd en in categorieën ingedeeld. De onderzoekers analyseerden vervolgens de gegevens van 285 Amerikaanse studenten (115 mannen) en vonden zes dealbreakers. De dingen die mensen het meest afstoten in een potentiële partner zijn walgelijk, verslaafd, aanhankelijk, losbandig, apathisch en ongemotiveerd.

  • Walgelijk gedrag
  • Verslaving
  • Aanhankelijk gedrag
  • Losbandigheid
  • Apathie
  • Gebrek aan motivatie

Wil jij een potentiële partner zijn? Wees dan vooral niet walgelijk en apathisch, zo suggereert het onderzoek. Maar vooral, wees niet aanhankelijk. In het onderzoek kwamen deze eigenschappen naar voren als de meest afstotende factoren. Oftewel, als je deze zes dingen niet vertoont heb je al een voorsprong in de datingwereld.

Het onderzoek laat zien dat vrouwen, en mensen die meer waarde hechten aan een langdurige relatie en minder geïnteresseerd zijn in casual seks, minder snel geneigd zijn om deze dealbreakers te zien als reden om iemand af te wijzen als potentiële partner. Het is dus belangrijk om te kijken naar zowel de gewenste als ongewenste eigenschappen van een potentiële partner.

Uiteindelijk is het natuurlijk ook belangrijk om te beseffen dat deze dealbreakers voor iedereen anders kunnen zijn. Iemand die veel waarde hecht aan hygiëne zal een partner die slordig is waarschijnlijk minder snel als geschikt zien. Daarnaast is het goed om te weten dat het hebben van bepaalde eigenschappen niet betekent dat je nooit een partner zult vinden. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat jij belangrijk vindt in een partner en wat anderen in een partner zoeken.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie