Wat is vriendschapsjaloezie? 7 tekenen dat je jaloers bent in je vriendschap

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
9 minuten leestijd

Het is vrijdagavond, wat betekent dat je samen met een goede vriend(in) wat leuks gaat doen. Deze keer geen theetje of biertje bij een van jullie thuis, maar een drankje in het café. Een andere vriend(in) van jou komt ook. En dat is toch wel spannend, want de twee kennen elkaar nog nauwelijks.

Als ze elkaar ontmoeten, verloopt het gesprek gelukkig zonder problemen. Sterker nog: je krijgt er bijna geen speld meer tussen. Terwijl het beiden jouw vrienden zijn, krijg je geen kans om je in het gesprek te mengen. Gênant, niet? Als je de week erna hoort dat zij elkaar – zonder jou – gaan ontmoeten, begin je een vreemd gevoel te krijgen. Dat gevoel noemen we vriendschapsjaloezie.

Wat is vriendschapsjaloezie?

Vriendschapsjaloezie is een vervelend fenomeen dat veel voorkomt in vriendschappen. Het is niet alleen normaal, maar ook heel gebruikelijk. Hoe graag je het ook wilt ontkennen, de kans is groot dat er tijden in je leven zijn geweest dat je jaloers was op een vriend of vriendin. Dan hebben we het niet meteen over de theatrale jaloezie die je ziet in realityshows, maar het soort jaloezie waardoor jij je zo onzeker en derderangs voelde – en dat waarschijnlijk niet liet merken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Jaloezie in vriendschappen is een complex gevoel dat je ervaart als je jaloers bent op de vriend die dicht bij je staat. Het is een mengeling van negatieve gevoelens die ontstaan als er een bedreiging is voor de vriendschap. Vaak gaat het om vergelijkingen die je maakt tussen degene waar je jaloers op bent en jezelf.

Je kunt bijvoorbeeld denken dat deze persoon ‘beter’ is dan jou, meer vrienden heeft of meer geluk. Je kan ook denken dat deze persoon meer liefde, aandacht of bevestiging krijgt dan jij. Dit alles kan leiden tot een gevoel van onzekerheid en een verlangen om op gelijke voet te komen.

Uit recent onderzoek, gepubliceerd in Evolution and Human Behavior, blijkt dat vrouwen meer jaloezie voelen als ze een vriend kunnen verliezen dan mannen. Mannen zijn daarentegen jaloerser op het mogelijke verlies van een kennis dan vrouwen.

Onderzoekers zeggen dat vriendschapsjaloezie verschilt van andere soorten jaloezie en vergelijkbare emoties. Het werkt ook anders dan jaloezie in liefdesrelaties. Volgens onderzoek melden zowel mannen als vrouwen dat ze meer jaloezie voelen wanneer hun beste vriend meer tijd doorbrengt met iemand van hetzelfde geslacht dan wanneer ze dat doen met een nieuwe liefdespartner.

Jaloezie in vriendschappen kan echter wel hetzelfde verwoestende effect hebben. Het kan leiden tot vervreemding, wantrouwen en conflicten tussen vrienden die ooit dicht bij elkaar stonden.

7 tekenen van vriendschapsjaloezie

Als je een goede vriendschap wilt behouden, is het belangrijk om jaloezie te herkennen en te begrijpen hoe je ermee om kunt gaan. Dit zijn zeven tekenen van jaloezie in een vriendschap die je moet kennen.

1. Je probeert je vriend te isoleren van anderen

Probeer je vaak je vriend te isoleren van anderen? Heb je de neiging om boos te worden als hij of zij tijd doorbrengt met anderen? Denk je dat hij of zij meer aandacht moet geven aan jou in plaats van anderen? Als je antwoord ja is, dan ben je waarschijnlijk jaloers.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

2. Je vergelijkt jezelf met anderen

Als je last hebt van jaloezie in je vriendschap, ben je geneigd om te denken dat je vriend succesvoller is dan jijzelf. Dit kan leiden tot negatieve gedachten over wat jij tekortkomt ten opzichte van je vriend. Je kunt ook de vergelijking maken met de derde partij. In dat geval ben je jaloers op de kwaliteiten en eigenschappen van die persoon.

3. Je vermijdt contact met je vriend als deze met anderen omgaat

Vermijd je contact met je vriend als hij of zij met anderen omgaat? Als een soort van wraak omdat je vriend naar jouw mening tijd met jou moet doorbrengen en niet met anderen? En voel je de neiging om emotioneel afstand te nemen als je vriend tijd besteedt aan mensen buiten de vriendengroep? Dit is een duidelijk teken dat je last hebt van jaloezie in deze vriendschap.

4. Je doet soms afstandelijk

Word je afstandelijk als je vriend succesvol is in iets waar jij niet goed in bent? Ben je geneigd om negatief commentaar te geven wanneer ze over hun prestaties spreken? Ben je misschien zelfs een beetje boos omdat het je vriend wél lukt en jou niet? Als dat zo is, heb je waarschijnlijk last van jaloezie.

5. Je gebruikt manipulatie en macht om je vriend te beïnvloeden

Probeer je je vriend vaak te beïnvloeden door middel van manipulatie en misbruik van macht? Bijvoorbeeld door een schuldgevoel aan te praten? En wil je dat hij of zij naar jou luistert en doet wat jij wil? Dan is daar vaak een goede reden voor. Die reden is dat jij jaloers bent.

6. Je vertoont controlerend gedrag

Als je bang bent om iets kwijt te raken of afgewezen te worden, kun je proberen de angst te bedwingen door controlerend gedrag te vertonen. Je controleert bijvoorbeeld steeds met wie je vriend praat op sociale media of waar ze zich op willekeurige momenten bevinden.

7. Je bent gefrustreerd

Ten slotte kun je ook negatieve emoties gaan tonen zoals frustratie en woede als je vriendschapsjaloezie worstelt. Het voelt misschien alsof je niet goed genoeg bent ten opzichte van degene tegen wie je ‘strijdt’. Dit kan leiden tot negatieve emotionele reacties zoals woede-uitbarstingen en huilbuien.

Hoe kun je omgaan met vriendschapsjaloezie?

Het goede nieuws is dat er verschillende manieren bestaan om met vriendschapsjaloezie om te gaan. Als je merkt dat je jaloers bent op je vriend, vriendin of een derde partij, denk dan aan het volgende.

1. Praat er open over

Praten over wat er speelt helpt vaak enorm bij het verlichten van de spanning. Open communiceren met elkaar over wat je voelt, helpt iedereen. Je vriend weet waar je gedrag vandaan komt, jij loopt minder met de spanning rond.

2. Wees eerlijk

Eerlijkheid is ook erg belangrijk als je met vriendschapsjaloezie wilt leren omgaan. Als je eerlijk bent over hoe je je voelt, kan je vriend beter begrijpen wat er aan de hand is en hoe je geholpen kunt worden. Eerlijkheid is het beste medicijn.

3. Maak compromissen

Vaak is het maken van compromissen de beste manier om met jaloezie om te gaan. Als jullie beiden bereid zijn om concessies te doen en elkaar respectvol te behandelen, kunnen jullie samen het probleem aanpakken en de vriendschap versterken.

4. Besef dat iedereen anders is

Accepteer dat iedereen andere verhalen en ervaringen heeft. Niemand is hetzelfde. Het heeft dan ook geen nut om jaloers te zijn op andere vriendschappen of iemands situatie. Verdiep je in de situatie van de ander om meer empathie te ontwikkelen, wat het gevoel van jaloezie zou moeten verminderen.

5. Breng positieve veranderingen aan

Het kan helpen om bewust na te denken over de vriendschap en hoe jullie dit ten goede kunnen veranderen. Al is het alleen maar om de jaloeziegevoelens te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan meer tijd doorbrengen met elkaar of meer activiteiten samendoen. Dit kan helpen om een dieper gevoel van verbondenheid te creëren, waardoor jaloezie minder kans krijgt om toe te slaan.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie