9 tips om je vriendschappen te versterken 

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

Vrienden hebben is belangrijk in het leven. Je hoeft er geen honderden te hebben, maar een paar echte vrienden zijn belangrijk om te hebben. Het zijn de mensen die lief en leed met je delen en waarbij je altijd terecht kunt als er iets is. Je kunt veel alleen doen, maar soms heb je gewoon iemand nodig die je accepteert voor wie je bent en die er altijd voor je is. Dat is wat een vriend of vriendin voor je kan betekenen, een persoon om te koesteren.

9 tips om je vriendschappen te versterken

Vrienden komen en gaan. Hoewel je waarschijnlijk het gevoel hebt dat je sommige vriendschappen nooit zult kwijtraken, weten we allemaal dat de meeste vriendschappen de tand des tijds niet zullen doorstaan. Het probleem? Dat ze voor lief worden genomen. Als de ander altijd degene is die de vriendschap stimuleert, terwijl jij de vriendschap weinig aandacht geeft, dan zal deze op een zeker moment tot een einde komen of geruisloos verwateren.

Een vriendschap komt natuurlijk van twee kanten en als je je vriendschap wilt behouden, dan vraagt dat om de nodige inspanning. Het is dus zeker aan te raden om er wat aan te doen als je denkt dat jullie vriendschap wel een oppepper kan gebruiken. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je vriendschap te versterken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Kies zelf je vrienden

Zorg er om te beginnen voor dat je je vrienden zelf uitkiest en alleen voor die mensen gaat die je vriendschap waard zijn. Je kunt bijvoorbeeld veel vrienden hebben op social media en daar is helemaal niets mis mee. Maar velen van hen zullen nooit een echte vriend voor je zijn. Echte vrienden zijn mensen waarop je kunt rekenen, die je kunt vertrouwen, die je regelmatig ziet en die jou accepteren zoals jij bent.

2. Zorg dat je lief bent voor de ander

Een andere tip om je vriendschap goed te laten floreren, is lief zijn voor de ander. Zorg dat je de ander aardig behandelt, want zo word je dan zelf ook behandeld – mits het een goede vriendschap is. Doe samen leuke dingen. maar zorg dat je er ook voor de ander bent als deze het even wat moeilijker heeft. Zit je vriend of vriendin helemaal in zak en as? Dan sta je als een goede vriend altijd voor hem of haar klaar.

3. Wees eerlijk tegen elkaar

Echte vrienden zijn eerlijk tegen elkaar. Laten we wel zijn: een leugentje om bestwil op zijn tijd is helemaal niet erg, maar je moet als goede vrienden gewoon eerlijk tegen elkaar kunnen zijn en je mening kunnen geven, ook als je het ergens niet mee eens bent. Van goede vrienden krijg je goede raad en deze mag je ook aan hen geven. Als jij eerlijk bent, wordt dat gewaardeerd en zal je vriendschap een langer leven kennen.

4. Steek er voldoende tijd in

Heel belangrijk om je vriendschap goed te houden en niet te laten verwateren is dat je er voldoende tijd in steekt. Dit betekent dat je, hoe druk je het ook hebt, er gewoon tijd voor vrijmaakt om bij je vrienden te zijn. Soms komt het even wat minder goed uit omdat je bijvoorbeeld druk met je werk of gezin bent, maar voor vrienden bedenk je een oplossing. Het is gewoon nodig om er tijd in te steken en de vriendschap te behouden.

5. Laat je waardering blijken

Zorg dat je je vrienden duidelijk laat weten dat je hen en de vriendschap erg waardeert. Laat altijd blijken dat je blij bent met je vriendschap. Dit kun je zeggen, maar ook door kleine gebaren zoals een cadeautje of iets anders versterk je de vriendschap. Laat zien dat je de ander aardig vindt, dat is op veel manieren mogelijk en hoeft niets te kosten.

6. Luister altijd goed

Het is bij een vriendschap zeer voornaam dat je goed naar de ander luistert. Luister wat deze te zeggen heeft, ook al heb je een verhaal misschien al eerder gehoord en pik dat wat belangrijk is ook echt op. Zo kun je je vriend of vriendin altijd bijstaan als het nodig is en het is erg fijn om te weten dat de ander echt luistert en weet wat je bezighoudt. Goed luisteren is een teken dat je echt belangstelling voor de ander toont.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

7. Niemand hoeft perfect te zijn

Niemand is perfect dus dat hoef je van je vrienden ook niet te verlangen. Zij doen dit ook niet van jou. Neem iemand zoals deze is en probeer deze ook niet te veranderen. Je vrienden accepteren je zoals je bent en dat is goed, want dan hoef je je niet voor te doen als iemand anders of altijd op je tenen lopen wanneer je in gezelschap bent. Vind je iets net wat minder leuk aan de ander? Accepteer dit of zeg er wat van. Dat mag bij echte vrienden.

8. Steun je vrienden

Steun je vrienden. Altijd. Dit geeft ze het gevoel dat je achter ze staat en dat is erg belangrijk. Wanneer je vriend of vriendin een belangrijke beslissing moet nemen, bijvoorbeeld over het werk of een relatie, luister dan goed en weeg samen met hem of haar alles tegen elkaar af. Geef goede raad en steun je vriend altijd, ongeacht welke keuze hij of zij maakt. Je kunt je eerlijke mening geven, maar toch altijd je vrienden steunen.

9. Zorg voor vertrouwen

Iemand kunnen vertrouwen is niet alleen belangrijk in een liefdesrelatie, maar speelt ook een grote rol bij vriendschappen. Zorg dat je vrienden je kunnen vertrouwen en dat dit andersom ook zo is. Zo blijf je lang vrienden en weet je zeker dat de ander niet weggaat. Een vriendschap die je veel waard is, zal op die manier altijd blijven bestaan.

Praat niet over je vrienden op een slechte manier als ze er niet bij zijn. Dat is niet netjes en als ze erachter komen, heb je hun vertrouwen wel geschonden. Hun geheimen dienen veilig te zijn bij jou en dat geldt natuurlijk andersom ook.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie