Nepvrienden vs echte vrienden: 5 manieren om ze te onderscheiden

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Vriendschap is een van de belangrijkste dingen in het leven. Als je echte vrienden hebt, dan kun je ze vertrouwen en mooie momenten in het leven met ze delen. Je kunt echte vrienden alles vertellen en steun verwachten in moeilijkere tijden.

Toch kan het soms ook zo zijn dat je niet te maken hebt met een oprechte vriendschap. Deze nepvrienden kunnen misschien manipulatief zijn, veel energie van je vragen en niet hun best doen voor jullie vriendschap.

Het is dus van groot belang om een onderscheid te maken tussen een echte vriend en nepvrienden. Toch kan het in sommige gevallen lastig zijn om te herkennen wie een echte vriend is en wie niet.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

We vertellen je meer over het verschil tussen echte vrienden en nepvrienden, waar je een echte vriend aan kunt herkennen en geven we een aantal eigenschappen van een nepvriend. Zo kom je er snel achter in welke personen je geen energie meer hoeft te steken en in welke juist wel.

Het verschil tussen een echte vriend en nepvriend

Het is heel belangrijk om in je leven goede vrienden om je heen te verzamelen en deze vrienden te behouden. Ze kunnen je steunen in moeilijke tijden, geven advies en je kunt geweldige leuke dingen met ze ondernemen. Toch kan het je soms ook gebeuren dat je een vriendschap sluit met iemand die niet goed voor je is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat deze zogenaamde vriend over jou roddelde, manipulatief was of een hoop energie kostte.

Gelukkig zijn er een aantal signalen en eigenschappen waarmee je een echte vriend van een nepvriend kunt onderscheiden. Dit zijn een aantal kenmerken en tips waaraan je ze kunt herkennen.

Wat is echte vriendschap?

Voordat je een nepvriend goed kunt herkennen, is het belangrijk om te weten wat echte vriendschap inhoudt. Als je een echt goede vriend hebt, of zeg gerust een beste vriend, dan heb je iemand die je altijd kunt vertrouwen. Je weet dat deze persoon er voor je is, dat hij naar je zal luisteren en je zal steunen in lastige situaties. Jullie delen de mooie momenten in het leven, maar ook de moeilijke en minder leuke.

Als je een echte vriend hebt, dan steunen jullie elkaar door dik en dun en ondernemen jullie daarnaast veel leuke dingen samen. Het is iemand waarmee je een goed gesprek kunt hebben, waarmee je een klik voelt en waarvan je weet dat die persoon er altijd voor je zal zijn.

Er zijn een aantal eigenschappen waaraan je een echte vriendschap kunt herkennen. Naast onderstaande eigenschappen zijn er nog tal van andere manieren waaraan je een goede vriend kunt herkennen. Zo zullen deze niet achter je rug om over je praten, zullen ze altijd eerlijk met je zijn en zijn ze trots op je. Dat gezegd hebbende, dit zijn 4 eigenschappen waar goede vrienden aan voldoen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

1. Echte vrienden accepteren je

Een van de belangrijkste dingen in een vriendschap, is dat je jezelf niet hoeft te veranderen of anders hoeft voor te doen. Zelfs de dingen die je misschien minder leuk vindt aan jezelf, worden door je echte vrienden geaccepteerd. Ze nemen je zoals je bent, proberen je niet te veranderen en steunen je altijd. Ook al hebben jullie misschien niet over alles dezelfde mening; je kunt altijd zeggen wat je wilt en je mening zal worden geaccepteerd en gerespecteerd.

“Ik hou van mijn man en hij is mijn rots, maar mijn vriendinnen zijn mijn gezond verstand.” – Michelle Obama

2. Ze steunen je

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van een echte vriendschap, is dat jullie elkaar altijd steunen. Jullie delen leuke momenten met elkaar, maar zijn er ook voor elkaar in slechte tijden. Ze staan voor je klaar, proberen je te helpen en proberen je op te vrolijken als het nodig is. Je weet dat je altijd bij deze persoon terecht kunt en dat je niet bang hoeft te zijn om om hulp te vragen als je het nodig hebt.

3. Je voelt je op je gemak

Je echte vrienden zullen je accepteren voor wie je bent, waardoor je je ook niet anders hoeft voor te doen. Je voelt je daarom ook volledig op je gemak bij echte vrienden. Je durft je dromen, doelen, ergste verhalen te delen met ze en bent niet bang om zelfs de meest diepe waarheden over jezelf te vertellen.

4. Ze maken je vrolijk

Wil je erachter komen of je een echte vriend hebt? Dan is het een goede tip om bij jezelf eens na te gaan wat voor gevoel deze persoon je geeft. Ben je tevreden, blij, vrolijk of gelukkig? Dan is de kans erg groot dat je te maken hebt met een echte vriend. Merk je echter dat afspreken met deze persoon juist heel veel energie kost? Dan kan het zo zijn dat jullie vriendschap niet het beste is voor jou.

fake

Eigenschappen van een nepvriend

Nu je meer duidelijk voor ogen hebt wat een echte vriendschap voor je kunt betekenen, is het gemakkelijker om te achterhalen wanneer je te maken hebt met een nepvriend. Vriendschap moet namelijk gebaseerd zijn op geven en nemen. Jij moet niet de enige zijn die moeite doet en energie in de relatie stopt, maar je wilt hier natuurlijk ook iets voor terug krijgen. Als jij de enige bent die moeite doet, dan zal dit op den duur er vermoeiend worden.

Als je er pas na een lange tijd achterkomt dat je al die tijd te maken had met een neppe vriendschap, dan kan dit behoorlijk pijnlijk en deprimerend zijn. Gelukkig zijn er een aantal waarschuwingssignalen en eigenschappen waarmee je een neppe vriend snel kunt opsporen. En eventueel op tijd de vriendschap kunt beëindigen.

1. Ze luisteren niet naar je

Een van de belangrijkste tekenen van een nepvriend, is dat ze vaak extreem egocentrisch zijn. Vrijwel alles draait om hen, waardoor ze ook weinig geïnteresseerd zullen zijn in wat jij te zeggen hebt. Een signaal waaraan je een nepvriend dus vaak kunt herkennen, is als ze niet naar je luisteren, door je heen praten of het onderwerp gelijk veranderen naar iets wat met henzelf te maken heeft.

“Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met ons gaat en dan wachten om het antwoord te horen.” – Ed Cunningham

2. Ze laten je slecht voelen over jezelf

Een goede vriend zal trots op je zijn en er ook voor proberen te zorgen dat je trots bent op jezelf. Ze willen het beste uit je halen en ervoor zorgen dat je je goed voelt. Als een ‘vriend’ je dus constant slecht laat voelen en je naar beneden haalt, dan is dit een belangrijke red flag dat je hier te maken hebt met een slechte vriendschap.

3. Ze willen vrijwel altijd iets van je

Aangezien nepvrienden egocentrisch zijn ingesteld, is de kans groot dat ze jouw vriendschap gebruiken om er zelf beter van te worden. Deze personen kunnen dus vaak iets van je verwachten en zullen eisen stellen aan jullie vriendschap. Misschien vindt hij of zij wel altijd dat je bepaalde uitjes moet betalen, of vragen ze je vaak om gunsten. Ook kan het zo zijn dat je heel vaak het gevoel krijgt dat je jezelf moet bewijzen. Dat je aan bepaalde eisen moet voldoen, altijd op tijd moet komen opdagen of andere dingen moet hebben.

Merk je dat jij altijd moet geven, maar er eigenlijk niks voor terugkrijgt? Of heb je het gevoel dat je aan bepaalde eisen moet voldoen om de vriendschap te kunnen behouden? Dan is de kans zeker aanwezig dat je te maken hebt met een nepvriend.

4. Ze roddelen over je

Echte vrienden zullen niet achter je rug slecht over je praten. Dit is in tegenstelling tot nepvrienden, die waarschijnlijk veel en vaak over je zullen roddelen. Als iemand je zo behandelt, dan is deze persoon geen goede vriend van je. Iemand die namelijk echt om je geeft, zal je nooit zwart maken bij anderen.

5. Ze accepteren je niet zoals je bent

Als een ‘vriend’ vindt dat je bepaalde keuzes moet maken of niet achter beslissingen van je staat, dan is dit een groot teken dat het gaat om een nepvriend. Natuurlijk zullen ook goede vrienden je de waarheid vertellen en het niet altijd met je eens zijn, maar zij zullen je door dik en dun steunen. Een neppe vriend zal je niet accepteren en je willen veranderen totdat je aan hun ideale plaatje voldoet. Echte vrienden zullen je niet veroordelen, terwijl een nepvriend je vaak niet respecteert.

Andere signalen om een nepvriend aan te herkennen

Naast bovenstaande eigenschappen van nepvrienden, zijn er nog een aantal zaken waaraan je nepvrienden kunt herkennen. Zo zal deze persoon zich vaak anders gedragen als je in de buurt bent van andere mensen en zullen ze verdwijnen als er iemand voorbij komt die ze interessanter vinden. Daarnaast zullen nepvrienden je vaak niet helpen om doelen te bereiken en zien jouw behoeften of wensen juist vaak als hinderlijk.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie